Szerbia
Brnabić: Pristina miatt megkötött kézzel folytatjuk a nyomozást

Ana Brnabić szerb kormányfő reggel kijelentette, hogy Oliver Ivanović, a Szabadság, Demokrácia, Igazság nevű polgári kezdeményezés vezetője elleni merénylet második évfordulóján Szerbia üzenete az, hogy nem fogja leállítani a nyomozást, amíg ki nem derül, hogy ki adta ki a parancsot és ki követte el a gyilkosságot, mégpedig „az igazi tetteseket, és nem azokat, akiket szeretnének belekeverni ebbe a történetbe”.

A kormányfő a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, hogy Belgrád egyedül folytatja ezt az eljárást Pristina, illetve a Koszovóban lévő nemzetközi képviselők bármilyen támogatása nélkül, és itt elsősorban az EULEX-re gondol, hiszen az UNMIK-nak „nincs különösebb ráhatása” az ügyre.

Mint mondta, a szerb kormány „bizonyos értesülésekre” tett szert, amelyekről ő nem beszélhet, nehogy veszélybe sodorja az embereket és a nyomozást, mivel Koszovóban olyan a helyzet, hogy nem tudják megakadályozni a különleges bíróság által védett tanúk meggyilkolását sem.

„Nekünk a bal és a jobb kezünk is kötött Pristina és a nemzetközi közösség miatt, és így folytatjuk a nyomozást”, mondta Brnabić.

A kormányfő elmondta továbbá, hogy Ivanović meggyilkolása ügyében a gyanúsítottak nem számíthatnak igazságos perre Koszovóban, majd hozzátette: a vádeljárás egy „bohózat”, a „bizonyítékok, már ha azokat annak lehet nevezni, ellentmondásosak”.

„Szerbiának és a szerbeknek, bárhol is éljenek, békére, stabilitásra és biztonságra van szükségük, Szerbia pedig tudni fogja, hogy miként őrizze meg a szerbek békéjét és biztonságát”, jelentette ki Brnabić, aki részt vett az Ivanović meggyilkolásának évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen a belgrádi Szent Száva-templomban. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban