Szerbia
Brnabić: Pristina miatt megkötött kézzel folytatjuk a nyomozást

Ana Brnabić szerb kormányfő reggel kijelentette, hogy Oliver Ivanović, a Szabadság, Demokrácia, Igazság nevű polgári kezdeményezés vezetője elleni merénylet második évfordulóján Szerbia üzenete az, hogy nem fogja leállítani a nyomozást, amíg ki nem derül, hogy ki adta ki a parancsot és ki követte el a gyilkosságot, mégpedig „az igazi tetteseket, és nem azokat, akiket szeretnének belekeverni ebbe a történetbe”.

A kormányfő a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, hogy Belgrád egyedül folytatja ezt az eljárást Pristina, illetve a Koszovóban lévő nemzetközi képviselők bármilyen támogatása nélkül, és itt elsősorban az EULEX-re gondol, hiszen az UNMIK-nak „nincs különösebb ráhatása” az ügyre.

Mint mondta, a szerb kormány „bizonyos értesülésekre” tett szert, amelyekről ő nem beszélhet, nehogy veszélybe sodorja az embereket és a nyomozást, mivel Koszovóban olyan a helyzet, hogy nem tudják megakadályozni a különleges bíróság által védett tanúk meggyilkolását sem.

„Nekünk a bal és a jobb kezünk is kötött Pristina és a nemzetközi közösség miatt, és így folytatjuk a nyomozást”, mondta Brnabić.

A kormányfő elmondta továbbá, hogy Ivanović meggyilkolása ügyében a gyanúsítottak nem számíthatnak igazságos perre Koszovóban, majd hozzátette: a vádeljárás egy „bohózat”, a „bizonyítékok, már ha azokat annak lehet nevezni, ellentmondásosak”.

„Szerbiának és a szerbeknek, bárhol is éljenek, békére, stabilitásra és biztonságra van szükségük, Szerbia pedig tudni fogja, hogy miként őrizze meg a szerbek békéjét és biztonságát”, jelentette ki Brnabić, aki részt vett az Ivanović meggyilkolásának évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen a belgrádi Szent Száva-templomban. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egyiptom a díszvendége a ma nyíló belgrádi Idegenforgalmi Vásárnak, amelyre mintegy 700 kiállítót várnak több mint 40 országból. Az Észak-Afrika-i ország új turisztikai kínálatokkal rukkol elő a szerb fővárosban, és várhatólag jelentős kedvezményeket is biztosít az érdeklődőknek. A szervezők bejelentése szerint...
2020. FEBRUÁR 20.
[ 9:13 ]
Öt feltételezett embercsempészt fogott el szerdán a szerb rendőrség, az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy több mint 140 illegális bevándorlónak segítettek átjutni a szomszédos Bosznia-Hercegovinába a Drina folyón keresztül. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint az embercsempészek tavaly...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 19:50 ]
A szerb kormány migránspolitikája és "a migránsok betelepítésének terve" ellen gyűjt aláírásokat a Dveri nevű ellenzéki, bevándorlásellenes szerb párt. A Balkan Insight című oknyomozó újságírói portál beszámolója szerint a parlamenti ellenzékhez tartozó párt kedden kezdte meg migránsellenes...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 19:43 ]
Beolvasás folyamatban