Szerbia
Lončar: Szennyezett a levegő, de nincs ok a pánikra
Szombatig ilyen marad a helyzet, takarják el sállal a szájukat

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondta, hogy a légszennyezés jelen van, de nincs ok a pánikra, mivel az nem vezethet komoly egészségügyi problémához. A Pink televíziónak elmondta továbbá, hogy a szennyezettség minden évben megjelenik, de az előző években a polgárok az olyan problémákkal voltak elfoglalva, mint a munkahely és a bérek.

„Szombatig ilyen lesz a helyzet, mert nem fúj a szél. Még senki sem jött rá, hogyan lehet szelet csinálni és megszüntetni a szennyezettséget”, mondta Lončar.

Az egészségügyi miniszter szorgalmazta, hogy a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők ne folytassanak fizikai aktivitást a szabadban azokon a napokon, amikor szennyezett a levegő. Valamint, hogy a szabadban tartózkodók tegyenek sálat a szájuk elé, hogy felmelegítsék a levegőt.

„Töltsenek kevesebb időt a szabadban. Az óvodák és iskolák nem kötelesek kivinni a gyerekeket, valami más elfoglaltságot is kitalálhatnak addig, amíg nem változik meg az idő. Ez a helyzet nem járhat komolyabb akut vagy bármilyen más következményekkel”, közölte a miniszter.

Lončar elmondta, hogy a kórházban lévő gyermekek száma nem növekedett a légszennyezés miatt, és ezt néhány óránként ellenőrzik.

„Lehet, hogy hibáztunk azzal, hogy nem közöltük ezt időben az emberekkel, mert nem történt semmi riasztó dolog”, mondta Lončar és hozzátette: munkacsoportot alakítanak, amely a levegő szennyezettségével foglalkozik.

A miniszter arra is rámutatott, hogy a legnagyobb légszennyezők az autók és a lakossági fűtés.

Belgrádban az elmúlt néhány évben 400 ezerrel növekedett az autók száma. A légszennyezettség kérdését pedig nem kell elpolitizálni, mert ezzel a szakembereknek kell foglalkoznia, mondta Lončar.

„Nem fogjuk azt mondani, hogy nincs szennyezettség. Van, de az nem olyan tartományban mozog, amely komoly következményekkel járna és pánikot keltene. Ez egy olyan dolog, ami megtörténik és meg is fog történni”, tette hozzá a miniszter.

(Telegraf, Tanjug, Pink)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerb kormány migránspolitikája és "a migránsok betelepítésének terve" ellen gyűjt aláírásokat a Dveri nevű ellenzéki, bevándorlásellenes szerb párt. A Balkan Insight című oknyomozó újságírói portál beszámolója szerint a parlamenti ellenzékhez tartozó párt kedden kezdte meg migránsellenes...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 19:43 ]
Gent Cakaj, Albánia megbízott külügyminisztere ma kijelentette, hogy Hashim Thacival, a pristinai ideiglenes intézmények elnökével beszélgetett és Tirana készen áll „megszüntetni a határt Koszovóval‟, amelyre azt mondta, hogy az egyébként is csak jelképes határ. Cakaj figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a Szerbia...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 16:09 ]
Albin Kurti, a pristinai ideiglenes intézmények kormányfője kijelentette, hogy elemezni fogja a javaslatokat, majd pedig döntést hoz a közép-szerbiai árura kivetett 100 százalékos pótvámok eltörlésének ügyében, a kölcsönösségi intézkedéseket figyelembe véve, amelyek célja a helyi termelők védelme, közölte a pristinai...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 16:06 ]
Beolvasás folyamatban