Szerbia
Lončar: Szennyezett a levegő, de nincs ok a pánikra
Szombatig ilyen marad a helyzet, takarják el sállal a szájukat

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondta, hogy a légszennyezés jelen van, de nincs ok a pánikra, mivel az nem vezethet komoly egészségügyi problémához. A Pink televíziónak elmondta továbbá, hogy a szennyezettség minden évben megjelenik, de az előző években a polgárok az olyan problémákkal voltak elfoglalva, mint a munkahely és a bérek.

„Szombatig ilyen lesz a helyzet, mert nem fúj a szél. Még senki sem jött rá, hogyan lehet szelet csinálni és megszüntetni a szennyezettséget”, mondta Lončar.

Az egészségügyi miniszter szorgalmazta, hogy a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők ne folytassanak fizikai aktivitást a szabadban azokon a napokon, amikor szennyezett a levegő. Valamint, hogy a szabadban tartózkodók tegyenek sálat a szájuk elé, hogy felmelegítsék a levegőt.

„Töltsenek kevesebb időt a szabadban. Az óvodák és iskolák nem kötelesek kivinni a gyerekeket, valami más elfoglaltságot is kitalálhatnak addig, amíg nem változik meg az idő. Ez a helyzet nem járhat komolyabb akut vagy bármilyen más következményekkel”, közölte a miniszter.

Lončar elmondta, hogy a kórházban lévő gyermekek száma nem növekedett a légszennyezés miatt, és ezt néhány óránként ellenőrzik.

„Lehet, hogy hibáztunk azzal, hogy nem közöltük ezt időben az emberekkel, mert nem történt semmi riasztó dolog”, mondta Lončar és hozzátette: munkacsoportot alakítanak, amely a levegő szennyezettségével foglalkozik.

A miniszter arra is rámutatott, hogy a legnagyobb légszennyezők az autók és a lakossági fűtés.

Belgrádban az elmúlt néhány évben 400 ezerrel növekedett az autók száma. A légszennyezettség kérdését pedig nem kell elpolitizálni, mert ezzel a szakembereknek kell foglalkoznia, mondta Lončar.

„Nem fogjuk azt mondani, hogy nincs szennyezettség. Van, de az nem olyan tartományban mozog, amely komoly következményekkel járna és pánikot keltene. Ez egy olyan dolog, ami megtörténik és meg is fog történni”, tette hozzá a miniszter.

(Telegraf, Tanjug, Pink)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban