Szerbia
A belgrádi gyógyszertárakba megérkeztek a légszennyezettség elleni védőmaszkok

Megérkeztek a belgrádi állami gyógyszertárba a különleges szűrővel ellátott maszkok, amelyek védenek a légszennyezettség ellen. Áruk 250 dinár, és az előírt mennyiségű szennyezettségi szint ötvenszerese ellen is védelmet nyújtanak, felhasználási idejük pedig attól függ, hogy milyen mértékben használják, illetve hogyan tárolják őket.

Vesna Rađenović, a belgrádi gyógyszertár dolgozója elmondta, hogy ezek a különleges maszkok a hármas szintű részecskék ellen nyújtanak védelmet. Egy szeleppel vannak ellátva, amely megkönnyíti a kilégzést és a belégzést, anyagukat tekintve pedig polipropilénből készültek.

A maszkokat addig lehet használni, amíg nem változik meg a beszívott levegő illata, illetve ha már érezni lehet, hogy a maszk nem tudja ellátni eredeti funkcióját.

Kétféle maszkot gyártanak, az egyik horizontális, a másik vertikális, előbbi esetében a szelep felülre, utóbbi esetében pedig a bal oldalra kerül.

„Jól tudjuk értékesíteni a maszkot, mert nagy a kereslet. Az emberek nagyon félnek. Azt asztmásoknak és a légzőszervi betegséggel rendelkezőknek külön oda kell figyelniük‟, mondta Rađenović.

Ezeknek a maszkoknak a használata is korlátozott, nem szabad használni őket, ha az oxigén szintje 17 százalék alá csökken. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kon: “Vasfegyelemre” van szükség - illusztráció
2020. MÁRCIUS 27.
[ 11:04 ]
A rendkívüli helyzet ellenére kötelező a gépjárművek bejegyzése - tájékoztat a Szerbia Szerbiai Autó-motor Szövetség (AMMS). A kötelező műszaki vizsgák helyszíneiről a 1987-es telefonszámon érdeklődhetnek a polgárok a nap 24 órájában – áll a közleményükben. A bejegyzés elvégzéséhez a jövőben is feltétel...
2020. MÁRCIUS 26.
[ 21:42 ]
Željko Miković, a belgrádi Narodni front nőgyógyászati-szülészeti klinika igazgatója a Kurirnak elmondta, hogy ma első esetben állapították meg a koronavírus meglétét Szerbiában egy terhes nőnél, aki holnap fog szülni. „Három gyanús esetünk volt, és az egyik terhes nőnél, aki már szülés előtt áll, ma...
2020. MÁRCIUS 26.
[ 16:51 ]
Szerbiában további 73 új koronavírussal fertőzött esetet jegyeztek fel, így a fertőzöttek száma összesen 457-re emelkedett, áll a covid19.rs hivatalos honlapon. A legutóbbi, tegnap 15 órakor közzétett jelentés óta ma 15 óráig 295 személyt teszteltek, közülük 73 eredménye lett pozitív, 222 eredménye pedig...
2020. MÁRCIUS 26.
[ 15:33 ]
Beolvasás folyamatban