Szerbia
A belgrádi gyógyszertárakba megérkeztek a légszennyezettség elleni védőmaszkok

Megérkeztek a belgrádi állami gyógyszertárba a különleges szűrővel ellátott maszkok, amelyek védenek a légszennyezettség ellen. Áruk 250 dinár, és az előírt mennyiségű szennyezettségi szint ötvenszerese ellen is védelmet nyújtanak, felhasználási idejük pedig attól függ, hogy milyen mértékben használják, illetve hogyan tárolják őket.

Vesna Rađenović, a belgrádi gyógyszertár dolgozója elmondta, hogy ezek a különleges maszkok a hármas szintű részecskék ellen nyújtanak védelmet. Egy szeleppel vannak ellátva, amely megkönnyíti a kilégzést és a belégzést, anyagukat tekintve pedig polipropilénből készültek.

A maszkokat addig lehet használni, amíg nem változik meg a beszívott levegő illata, illetve ha már érezni lehet, hogy a maszk nem tudja ellátni eredeti funkcióját.

Kétféle maszkot gyártanak, az egyik horizontális, a másik vertikális, előbbi esetében a szelep felülre, utóbbi esetében pedig a bal oldalra kerül.

„Jól tudjuk értékesíteni a maszkot, mert nagy a kereslet. Az emberek nagyon félnek. Azt asztmásoknak és a légzőszervi betegséggel rendelkezőknek külön oda kell figyelniük‟, mondta Rađenović.

Ezeknek a maszkoknak a használata is korlátozott, nem szabad használni őket, ha az oxigén szintje 17 százalék alá csökken. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öt feltételezett embercsempészt fogott el szerdán a szerb rendőrség, az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy több mint 140 illegális bevándorlónak segítettek átjutni a szomszédos Bosznia-Hercegovinába a Drina folyón keresztül. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint az embercsempészek tavaly...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 19:50 ]
A szerb kormány migránspolitikája és "a migránsok betelepítésének terve" ellen gyűjt aláírásokat a Dveri nevű ellenzéki, bevándorlásellenes szerb párt. A Balkan Insight című oknyomozó újságírói portál beszámolója szerint a parlamenti ellenzékhez tartozó párt kedden kezdte meg migránsellenes...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 19:43 ]
Gent Cakaj, Albánia megbízott külügyminisztere ma kijelentette, hogy Hashim Thacival, a pristinai ideiglenes intézmények elnökével beszélgetett és Tirana készen áll „megszüntetni a határt Koszovóval‟, amelyre azt mondta, hogy az egyébként is csak jelképes határ. Cakaj figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a Szerbia...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 16:09 ]
Beolvasás folyamatban