Szerbia
Brnabić: Szerbiában első alkalommal csökkent 10 százalék alá a munkanélküliség
Betűméret:             

Raškában az ifjúsági otthon termeiben ma megnyitották a Fiatalok önkiszolgálóját, amelynek célja, hogy a munkanélküli fiataloknak, akik már nem tanulnak egy helyen tudjanak megadni minden információt az elérhető lehetőségekről ahhoz, hogy lendületbe hozzák magukat.

Ana Brnabić szerb kormányfő is jelen volt az eseményen, ahol elmondta: a jelenlegi kormány sokat tett a szerbiai munkanélküliség csökkentése érdekében, de van még min dolgozni.

A munkanélküliség szintje 2012-ben magasabb volt 25 százaléknál, most pedig 9,5 százalékos, pontosította Brnabić és hozzátette: amióta Szerbiában mérik a munkanélküliségi szintet, azóta most először csökkent 10 százalék alá.

„Ez nagy siker‟, emelte ki a kormányfő, aki szerint továbbra is hatalmas gondot jelent a fiatalok munkanélkülisége, mert Szerbiában a munkanélküliek 20 százalékát éppen a fiatalok teszik ki.

Viszont hangsúlyozta, hogy a helyzet még mindig jobb, mint 2012-ben, de továbbra sem lehetünk elégedettek.

Emiatt a kormány egy sor intézkedéssel készült, amely kizárólag a fiatalokat érinti. Brnabić elmondta, hogy holnap jelen lesz azon konferencián is, ahol a vállalkozásokról, illetve a fiataloknak szóló ösztönzésekről, az elért eredményekről és a további tervekről lesz szó. Idén külön adótámogatást is bevezettek azon vállalatok esetében, amelyek fiatalokat foglalkoztatnak.

„Az idei évtől, ha egy vállalat olyan valakit foglalkoztat, akinek eddig nem volt állása, itt főként a fiatalokra gondolunk, akkor 2021-ben ezt a vállalatot 70 százalékban felszabadítjuk a jövedelemadó fizetése alól, 2022-ben 65 százalékban, 2023-ban pedig 60 százalékban‟, magyarázta a kormányfő.

Brnabić elmondta azt is, hogy a kormány az eddigieknél sokkal jobban támogatja a fiatalok munkába állását, méghozzá a saját vállalatuk megnyitásában.

A duális oktatás szerinte nagyon jó eredményeket hozott. Azokban az iskolákban, ahol duális képzés folyik, a tanulók 80 százaléka, tanulmányaik befejezése után munkába áll annál a vállalatnál, ahol a gyakornoki idejét töltötte.

„Elfogadtuk a felsőoktatási intézményekben történő duális oktatásról szóló törvényt, és elvárásaim szerint a tanulmányok befejezése után még magasabb lesz a foglalkoztatottak száma Szerbiában, valamint sokkal jobb lesz a kommunikáció az oktatás és a gazdaság között‟, tette hozzá Brnabić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban