Szerbia
Brnabić: Szerbiában első alkalommal csökkent 10 százalék alá a munkanélküliség

Raškában az ifjúsági otthon termeiben ma megnyitották a Fiatalok önkiszolgálóját, amelynek célja, hogy a munkanélküli fiataloknak, akik már nem tanulnak egy helyen tudjanak megadni minden információt az elérhető lehetőségekről ahhoz, hogy lendületbe hozzák magukat.

Ana Brnabić szerb kormányfő is jelen volt az eseményen, ahol elmondta: a jelenlegi kormány sokat tett a szerbiai munkanélküliség csökkentése érdekében, de van még min dolgozni.

A munkanélküliség szintje 2012-ben magasabb volt 25 százaléknál, most pedig 9,5 százalékos, pontosította Brnabić és hozzátette: amióta Szerbiában mérik a munkanélküliségi szintet, azóta most először csökkent 10 százalék alá.

„Ez nagy siker‟, emelte ki a kormányfő, aki szerint továbbra is hatalmas gondot jelent a fiatalok munkanélkülisége, mert Szerbiában a munkanélküliek 20 százalékát éppen a fiatalok teszik ki.

Viszont hangsúlyozta, hogy a helyzet még mindig jobb, mint 2012-ben, de továbbra sem lehetünk elégedettek.

Emiatt a kormány egy sor intézkedéssel készült, amely kizárólag a fiatalokat érinti. Brnabić elmondta, hogy holnap jelen lesz azon konferencián is, ahol a vállalkozásokról, illetve a fiataloknak szóló ösztönzésekről, az elért eredményekről és a további tervekről lesz szó. Idén külön adótámogatást is bevezettek azon vállalatok esetében, amelyek fiatalokat foglalkoztatnak.

„Az idei évtől, ha egy vállalat olyan valakit foglalkoztat, akinek eddig nem volt állása, itt főként a fiatalokra gondolunk, akkor 2021-ben ezt a vállalatot 70 százalékban felszabadítjuk a jövedelemadó fizetése alól, 2022-ben 65 százalékban, 2023-ban pedig 60 százalékban‟, magyarázta a kormányfő.

Brnabić elmondta azt is, hogy a kormány az eddigieknél sokkal jobban támogatja a fiatalok munkába állását, méghozzá a saját vállalatuk megnyitásában.

A duális oktatás szerinte nagyon jó eredményeket hozott. Azokban az iskolákban, ahol duális képzés folyik, a tanulók 80 százaléka, tanulmányaik befejezése után munkába áll annál a vállalatnál, ahol a gyakornoki idejét töltötte.

„Elfogadtuk a felsőoktatási intézményekben történő duális oktatásról szóló törvényt, és elvárásaim szerint a tanulmányok befejezése után még magasabb lesz a foglalkoztatottak száma Szerbiában, valamint sokkal jobb lesz a kommunikáció az oktatás és a gazdaság között‟, tette hozzá Brnabić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban