Szerbia
Brnabić: Szerbiában első alkalommal csökkent 10 százalék alá a munkanélküliség

Raškában az ifjúsági otthon termeiben ma megnyitották a Fiatalok önkiszolgálóját, amelynek célja, hogy a munkanélküli fiataloknak, akik már nem tanulnak egy helyen tudjanak megadni minden információt az elérhető lehetőségekről ahhoz, hogy lendületbe hozzák magukat.

Ana Brnabić szerb kormányfő is jelen volt az eseményen, ahol elmondta: a jelenlegi kormány sokat tett a szerbiai munkanélküliség csökkentése érdekében, de van még min dolgozni.

A munkanélküliség szintje 2012-ben magasabb volt 25 százaléknál, most pedig 9,5 százalékos, pontosította Brnabić és hozzátette: amióta Szerbiában mérik a munkanélküliségi szintet, azóta most először csökkent 10 százalék alá.

„Ez nagy siker‟, emelte ki a kormányfő, aki szerint továbbra is hatalmas gondot jelent a fiatalok munkanélkülisége, mert Szerbiában a munkanélküliek 20 százalékát éppen a fiatalok teszik ki.

Viszont hangsúlyozta, hogy a helyzet még mindig jobb, mint 2012-ben, de továbbra sem lehetünk elégedettek.

Emiatt a kormány egy sor intézkedéssel készült, amely kizárólag a fiatalokat érinti. Brnabić elmondta, hogy holnap jelen lesz azon konferencián is, ahol a vállalkozásokról, illetve a fiataloknak szóló ösztönzésekről, az elért eredményekről és a további tervekről lesz szó. Idén külön adótámogatást is bevezettek azon vállalatok esetében, amelyek fiatalokat foglalkoztatnak.

„Az idei évtől, ha egy vállalat olyan valakit foglalkoztat, akinek eddig nem volt állása, itt főként a fiatalokra gondolunk, akkor 2021-ben ezt a vállalatot 70 százalékban felszabadítjuk a jövedelemadó fizetése alól, 2022-ben 65 százalékban, 2023-ban pedig 60 százalékban‟, magyarázta a kormányfő.

Brnabić elmondta azt is, hogy a kormány az eddigieknél sokkal jobban támogatja a fiatalok munkába állását, méghozzá a saját vállalatuk megnyitásában.

A duális oktatás szerinte nagyon jó eredményeket hozott. Azokban az iskolákban, ahol duális képzés folyik, a tanulók 80 százaléka, tanulmányaik befejezése után munkába áll annál a vállalatnál, ahol a gyakornoki idejét töltötte.

„Elfogadtuk a felsőoktatási intézményekben történő duális oktatásról szóló törvényt, és elvárásaim szerint a tanulmányok befejezése után még magasabb lesz a foglalkoztatottak száma Szerbiában, valamint sokkal jobb lesz a kommunikáció az oktatás és a gazdaság között‟, tette hozzá Brnabić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egyiptom a díszvendége a ma nyíló belgrádi Idegenforgalmi Vásárnak, amelyre mintegy 700 kiállítót várnak több mint 40 országból. Az Észak-Afrika-i ország új turisztikai kínálatokkal rukkol elő a szerb fővárosban, és várhatólag jelentős kedvezményeket is biztosít az érdeklődőknek. A szervezők bejelentése szerint...
2020. FEBRUÁR 20.
[ 9:13 ]
Öt feltételezett embercsempészt fogott el szerdán a szerb rendőrség, az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy több mint 140 illegális bevándorlónak segítettek átjutni a szomszédos Bosznia-Hercegovinába a Drina folyón keresztül. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint az embercsempészek tavaly...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 19:50 ]
A szerb kormány migránspolitikája és "a migránsok betelepítésének terve" ellen gyűjt aláírásokat a Dveri nevű ellenzéki, bevándorlásellenes szerb párt. A Balkan Insight című oknyomozó újságírói portál beszámolója szerint a parlamenti ellenzékhez tartozó párt kedden kezdte meg migránsellenes...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 19:43 ]
Beolvasás folyamatban