Szerbia
A temetkezési költségek térítményének meghatározása is a svájci modell alapján történik

Az elhunyt nyugdíjasok hozzátartozóit megillető temetési költségtérítést is ettől az évtől kezdődően ugyanúgy évente kétszer hangolják össze, mint a nyugdíjakat – vagyis ez is az úgynevezett svájci modell alapján történik.

Ez azt jelenti, hogy a 2020 elején megállapított 41.650 dináros összeg a nyugdíjak következő összehangolásáig érvényben lesz, s mindenki megkapja, a temetés valós költségeitől függetlenül.

A nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény módosításai és kiegészítései alapján a “svájci modell” szerinti elszámolás azt jelenti, hogy a nyugdíjak, s velük együtt ez a térítmény is évente kétszer emelkedik, mégpedig úgy, hogy 50 százalékban az inflációhoz, 50 százalékban pedig az átlegkeresetek növekedéséhez igazítják, írja a Večernje novosti.

Ilyen számítások alapján nőttek a nyugdíjcsekkeken szereplő összegek január 1-jétől 5,4 százalékkal, s a decemberi nyugdíj 39.516 dinárról 41.659 dinárra nőtt. Az eddigi előírások szerint e temetkezési térítményt három havonta hangolták össze.

“A temetkezési térítmény kifizetésének feltétele az eredeti számla és a pénztári blokk felmutatása, amelyet a nyugdíjbiztosítási alapnál (PIO) kell átadnia annak a személynek, aki fizette az elhunyt nyugdíjas búcsúztatásának és temetésének költségeit”, áll a Glas osuguranika tájékoztatójában. A számlán szereplő összegtől függetlenül mindenkinek ezt az összeget fizetik ki.

A PIO-nak átadott számlának tartalmaznia kell a számla kibocsátójának nevét és címét, a számlát kifizető személy családi és utónevét, akárcsak az elhunyt személy nevét, továbbá a felszámolt szolgáltatások tételszerű felsorolását és árát, valamint a hozzáadottérték-adó (PDV) összegét. A számla mellett át kell adni annak a folyószámlának a számát is, amelyre majd a térítményt átutalják.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
László
2020. JANUÁR 19. [ 8:50 ]

"továbbá a felszámolt szolgáltatások tételszerű felsorolását és árát" Nem látom az értelmét mivel a kifizetés összege független a szolgáltatásoktol.


Az államvezetés az egészségügyre fordítja a költségvetés ötödét – nyilatkozta Aleksandar Vučić államfő a Szerb Klinikai Központ Trópusi Betegségek és Infektológia Osztálya felújítási munkálatainak a megtekintésekor. Az elnök szerint az ágazat állandó befektetéseket igényel. Hozzátette, hogy az...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 13:57 ]
Aleksandar Vulin védelmi miniszter kijelentette, hogy ügyvédje és a Szocialista Mozgalom képviselője, Đorđe Komlenski fog ellene bűnvádi feljelentést tenni, hogy megállapítsák az igazságot azzal kapcsolatban, hogy valóban törvénytelen úton jutott-e hozzá a Nedeljnik szerkesztősége és a Dragan Šutanovac korábbi védelmi...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 11:15 ]
A Koszovóban élő szerbek barátai nevű szervezet békés tüntetést szervezett Prága központjában, ahonnan azt üzenték, hogy Koszovó Szerbia szerves része, közölte a Tanjug. A hétfői megmozdulás résztvevői Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének évfordulóján kiemelték: Koszovó Szerbiától történő...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 10:16 ]
Beolvasás folyamatban