Szerbia
A temetkezési költségek térítményének meghatározása is a svájci modell alapján történik
Betűméret:             

Az elhunyt nyugdíjasok hozzátartozóit megillető temetési költségtérítést is ettől az évtől kezdődően ugyanúgy évente kétszer hangolják össze, mint a nyugdíjakat – vagyis ez is az úgynevezett svájci modell alapján történik.

Ez azt jelenti, hogy a 2020 elején megállapított 41.650 dináros összeg a nyugdíjak következő összehangolásáig érvényben lesz, s mindenki megkapja, a temetés valós költségeitől függetlenül.

A nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény módosításai és kiegészítései alapján a “svájci modell” szerinti elszámolás azt jelenti, hogy a nyugdíjak, s velük együtt ez a térítmény is évente kétszer emelkedik, mégpedig úgy, hogy 50 százalékban az inflációhoz, 50 százalékban pedig az átlegkeresetek növekedéséhez igazítják, írja a Večernje novosti.

Ilyen számítások alapján nőttek a nyugdíjcsekkeken szereplő összegek január 1-jétől 5,4 százalékkal, s a decemberi nyugdíj 39.516 dinárról 41.659 dinárra nőtt. Az eddigi előírások szerint e temetkezési térítményt három havonta hangolták össze.

“A temetkezési térítmény kifizetésének feltétele az eredeti számla és a pénztári blokk felmutatása, amelyet a nyugdíjbiztosítási alapnál (PIO) kell átadnia annak a személynek, aki fizette az elhunyt nyugdíjas búcsúztatásának és temetésének költségeit”, áll a Glas osuguranika tájékoztatójában. A számlán szereplő összegtől függetlenül mindenkinek ezt az összeget fizetik ki.

A PIO-nak átadott számlának tartalmaznia kell a számla kibocsátójának nevét és címét, a számlát kifizető személy családi és utónevét, akárcsak az elhunyt személy nevét, továbbá a felszámolt szolgáltatások tételszerű felsorolását és árát, valamint a hozzáadottérték-adó (PDV) összegét. A számla mellett át kell adni annak a folyószámlának a számát is, amelyre majd a térítményt átutalják.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
László
2020. JANUÁR 19. [ 8:50 ]

"továbbá a felszámolt szolgáltatások tételszerű felsorolását és árát" Nem látom az értelmét mivel a kifizetés összege független a szolgáltatásoktol.


Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban