Szerbia
A temetkezési költségek térítményének meghatározása is a svájci modell alapján történik

Az elhunyt nyugdíjasok hozzátartozóit megillető temetési költségtérítést is ettől az évtől kezdődően ugyanúgy évente kétszer hangolják össze, mint a nyugdíjakat – vagyis ez is az úgynevezett svájci modell alapján történik.

Ez azt jelenti, hogy a 2020 elején megállapított 41.650 dináros összeg a nyugdíjak következő összehangolásáig érvényben lesz, s mindenki megkapja, a temetés valós költségeitől függetlenül.

A nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény módosításai és kiegészítései alapján a “svájci modell” szerinti elszámolás azt jelenti, hogy a nyugdíjak, s velük együtt ez a térítmény is évente kétszer emelkedik, mégpedig úgy, hogy 50 százalékban az inflációhoz, 50 százalékban pedig az átlegkeresetek növekedéséhez igazítják, írja a Večernje novosti.

Ilyen számítások alapján nőttek a nyugdíjcsekkeken szereplő összegek január 1-jétől 5,4 százalékkal, s a decemberi nyugdíj 39.516 dinárról 41.659 dinárra nőtt. Az eddigi előírások szerint e temetkezési térítményt három havonta hangolták össze.

“A temetkezési térítmény kifizetésének feltétele az eredeti számla és a pénztári blokk felmutatása, amelyet a nyugdíjbiztosítási alapnál (PIO) kell átadnia annak a személynek, aki fizette az elhunyt nyugdíjas búcsúztatásának és temetésének költségeit”, áll a Glas osuguranika tájékoztatójában. A számlán szereplő összegtől függetlenül mindenkinek ezt az összeget fizetik ki.

A PIO-nak átadott számlának tartalmaznia kell a számla kibocsátójának nevét és címét, a számlát kifizető személy családi és utónevét, akárcsak az elhunyt személy nevét, továbbá a felszámolt szolgáltatások tételszerű felsorolását és árát, valamint a hozzáadottérték-adó (PDV) összegét. A számla mellett át kell adni annak a folyószámlának a számát is, amelyre majd a térítményt átutalják.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
László
2020. JANUÁR 19. [ 8:50 ]

"továbbá a felszámolt szolgáltatások tételszerű felsorolását és árát" Nem látom az értelmét mivel a kifizetés összege független a szolgáltatásoktol.


Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Zorana Mihajlović, a szerb kormány nemek közötti egyenlőségért felelős koordinációs testületének elnöke ma kijelentette, hogy Szerbiában a férfiak és a nők közötti bérszakadék átlagosan 11-16 százalékos a férfiak javára, míg az európai átlag 16,3 százalék, a globális pedig 23 százalék, közölte Mihajlović...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 13:06 ]
Dr. Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványtanilag rizikós országokból térnek haza, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe. Maguknak kell bevinniük a személyi adataikat az egészségügyi kartonjukba, viszont a covid-rendelőben csak akkor kell...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 10:17 ]
A rendőrség keresi Miladin Kovačević egykosi kosarazót, akit azzal gyanúsítanak, hogy megvert egy lányt, T. T.-t, értesült a Blic napilap. Nem hivatalos információ szerint a lány feljelentette erőszakoskodásért, ráadásul Kovačević elvette tőle a mobiltelefonját és a táskáját is. A lap forrásai szerint az eset három...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 8:52 ]
Beolvasás folyamatban