Szerbia
Csak interneten keresztül lehet hozzáférni a szerbiai kataszterhez

Az év végéig minden ingatlan-nyilvántartási ügyintézést elektronikus úton lehet végezni, közölte Borko Drašković, a Köztársasági Geodéziai Intézet (RGZ) igazgatója a Večernje novostival.

A polgárok ma anélkül, hogy odaállnának a tolóablakokhoz, számítógép vagy mobiltelefon segítségével néhány kattintással betekintést nyerhetnek az ingatlanstátuszukba, a tulajdonlapokba, a könyvelésekbe és jegyzetekbe.

„A papírok helyett mi létrehoztunk egy adatbázist, amellyel lehetővé tesszük a polgárok számára, hogy akár 240 adatkészletet érhessenek el online, amely adatok teljesen naprakészek”, közölte a RGZ igazgatója.

Ugyanakkor ezzel még nem ért véget az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja, tervben van a bankokkal történő összekötése annak érdekében, hogy a polgárok mobiltelefonon keresztül más ügyleteket is el tudjanak intézni, mint például a jelzálog eltávolítása a hitel visszafizetése után.

„Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy az éves szinten másfél millió beérkező kérelemnek több mint 60 százalékát úgy adják át a polgárok, hogy közben nem kell bemenniük a kataszteri hivatalba. Az év végéig minden kérelem elektronikus úton érkezik majd, ezzel pedig a polgárok rengeteg időt és pénzt takarítanak meg”, állítja Drašković.

A kommaszációról vagyis földtagosításról szólva az igazgató elmondta, hogy arról is adatokat kaphatunk majd, hogy kik a földek tulajdonosai, illetve kik használják azokat, továbbá hogy milyen minőségűek a földek, mert döntés született a felügyelet fejlesztéséről. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Diamond Princess óceánjáró hajón szolgáló 11 szerbiai állampolgár közül ketten fertőződtek meg koronavírussal, közölte a szerb külügyminisztérium. A minisztérium közölte, hogy S. O.-ról (29) és M. T.-ről (30) van szó. Kiemelte továbbá: arra törekszik, hogy a japán külügyminisztériumtól információt kapjon...
2020. FEBRUÁR 25.
[ 11:09 ]
A pristinai gazdasági minisztérium létrehozott egy munkacsoportot, amely megvitatja a fennálló kereskedelmi akadályok helyzetét és ajánlatot tesz a kormánynak, hogy megszüntesse vagy továbbra is fenntartsa a szerbiai árura kivetett pótvámokat, írja a Gazeta Express. A kilenc tagból álló csoport egy hete kezdte meg a...
2020. FEBRUÁR 25.
[ 10:55 ]
A Román Akadémia elnöke a román nyelv egységessége mellett érvelt abban a levélben, amelyet a Szerb Akadémia elnökének címzett, és amely hétfőn jelent meg a bukaresti intézmény honlapján. A dokumentumot Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke írta alá. A február 18-i keltezésű levélben az akadémia elnöke...
2020. FEBRUÁR 24.
[ 15:48 ]
Beolvasás folyamatban