Szerbia
Szerbia évente 247 ezer tonna élelmiszert dob el

Szerbiában évente 247 ezer tonna élelmiszer végzi hulladékként, míg egy átlagos háztartás mintegy 35 kilogramm élelmiszert dob el. A feltételezések szerint ugyanennyit dobnak el a kereskedelmi láncok, a vendéglátó-ipari helyek és a gyártók.

Szerbiában nincs törvényileg szabályozva az élelmiszer-adományozás, ezért a NALED Szürke könyv című kiadványában a mezőgazdasági minisztériumhoz intézett egyik javaslat, hogy szabályzatban tegye lehetővé az élelmiszer-adományozást a szavatossági idő lejárta után.

Ivana Jovčić, a környezet előmozdításával foglalkozó központ igazgatója szerint a szabályzat meghozatala lehetővé tenné a lejárt szavatosságú, de még fogyasztásra biztonságos élelmiszerek gyorsabb adományozását, mint amilyenek az édességek és harapnivalók, nem pedig a tej, a hús és a hal.

Hozzátette, ha meg is hoznák a szabályzatot, továbbra is problémát jelentene, hogy „a kereskedőknek, amennyiben el szeretnék adományozni az élelmiszert, 20 százalékos áfát kell fizetniük, mintha eladták volna, ezért jobban megéri nekik, ha kidobják”.

Véleménye szerint a megoldás az élelmiszertöbblet kezeléséről szóló törvény elfogadása lenne, amely elsősorban megszüntetné az élelmiszer-adományozás után fizetendő áfát, valamint szabályozná a donáció módját. Európában egyedül Franciaország hozott ilyen törvényt.

Szerbiában a gyártók, a forgalmazók és a kereskedelmi láncok adományozhatnak élelmiszert, a vendéglátó-ipari egységek és a polgárok nem.

Az élelmiszerek gyártására, feldolgozására, csomagolására és elosztására hatalmas mennyiségű vizet és energiát használnak el, végül pedig hulladékként végzik, metángázt kibocsátva, amely káros és befolyásolja a klímaváltozást.

Európában sincs még rendszerbeli megoldás az élelmiszer-adományozásra, de az Európai Unió ajánlásokat adott arra vonatkozóan, hogyan csökkenthetnék az országok a kidobott élelmiszer mennyiségét, azonban ezek nem kötelezőek. (Dnevnik)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az államvezetés az egészségügyre fordítja a költségvetés ötödét – nyilatkozta Aleksandar Vučić államfő a Szerb Klinikai Központ Trópusi Betegségek és Infektológia Osztálya felújítási munkálatainak a megtekintésekor. Az elnök szerint az ágazat állandó befektetéseket igényel. Hozzátette, hogy az...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 13:57 ]
Aleksandar Vulin védelmi miniszter kijelentette, hogy ügyvédje és a Szocialista Mozgalom képviselője, Đorđe Komlenski fog ellene bűnvádi feljelentést tenni, hogy megállapítsák az igazságot azzal kapcsolatban, hogy valóban törvénytelen úton jutott-e hozzá a Nedeljnik szerkesztősége és a Dragan Šutanovac korábbi védelmi...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 11:15 ]
A Koszovóban élő szerbek barátai nevű szervezet békés tüntetést szervezett Prága központjában, ahonnan azt üzenték, hogy Koszovó Szerbia szerves része, közölte a Tanjug. A hétfői megmozdulás résztvevői Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének évfordulóján kiemelték: Koszovó Szerbiától történő...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 10:16 ]
Beolvasás folyamatban