Szerbia
Szerbia évente 247 ezer tonna élelmiszert dob el

Szerbiában évente 247 ezer tonna élelmiszer végzi hulladékként, míg egy átlagos háztartás mintegy 35 kilogramm élelmiszert dob el. A feltételezések szerint ugyanennyit dobnak el a kereskedelmi láncok, a vendéglátó-ipari helyek és a gyártók.

Szerbiában nincs törvényileg szabályozva az élelmiszer-adományozás, ezért a NALED Szürke könyv című kiadványában a mezőgazdasági minisztériumhoz intézett egyik javaslat, hogy szabályzatban tegye lehetővé az élelmiszer-adományozást a szavatossági idő lejárta után.

Ivana Jovčić, a környezet előmozdításával foglalkozó központ igazgatója szerint a szabályzat meghozatala lehetővé tenné a lejárt szavatosságú, de még fogyasztásra biztonságos élelmiszerek gyorsabb adományozását, mint amilyenek az édességek és harapnivalók, nem pedig a tej, a hús és a hal.

Hozzátette, ha meg is hoznák a szabályzatot, továbbra is problémát jelentene, hogy „a kereskedőknek, amennyiben el szeretnék adományozni az élelmiszert, 20 százalékos áfát kell fizetniük, mintha eladták volna, ezért jobban megéri nekik, ha kidobják”.

Véleménye szerint a megoldás az élelmiszertöbblet kezeléséről szóló törvény elfogadása lenne, amely elsősorban megszüntetné az élelmiszer-adományozás után fizetendő áfát, valamint szabályozná a donáció módját. Európában egyedül Franciaország hozott ilyen törvényt.

Szerbiában a gyártók, a forgalmazók és a kereskedelmi láncok adományozhatnak élelmiszert, a vendéglátó-ipari egységek és a polgárok nem.

Az élelmiszerek gyártására, feldolgozására, csomagolására és elosztására hatalmas mennyiségű vizet és energiát használnak el, végül pedig hulladékként végzik, metángázt kibocsátva, amely káros és befolyásolja a klímaváltozást.

Európában sincs még rendszerbeli megoldás az élelmiszer-adományozásra, de az Európai Unió ajánlásokat adott arra vonatkozóan, hogyan csökkenthetnék az országok a kidobott élelmiszer mennyiségét, azonban ezek nem kötelezőek. (Dnevnik)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-járvány miatti intézkedések keretében és a gazdaságra mért csapás miatt fontolóra vesszük, hogy Szerbia minden nagykorú polgárának 100 eurót adunk ajándékba, jelentette ki Aleksandar Vučić a Prva TV-nek. „Ez összesen sok pénz, körülbelül 520 millió euró. Minden nagykorú állampolgárnak, dolgozónak,...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 9:25 ]
Szerbiában az egy főre jutó lélegeztetőgépek száma magasabb, mint sok fejlettebb országban, s Ana Brnabić kormányfő bejelentette, ma reggel e-mailben értesítették, hogy további 480 lélegeztetőgépet sikerült beszereznie az államnak. A miniszterelnök ma este a Pink TV-nek adott nyilatkozatában ismételten otthonmaradásra...
2020. MÁRCIUS 29.
[ 20:11 ]
Ma vették fel az első, koronavírussal fertőzött pácienseket a belgrádi vásárcsarnok épületében kialakított ideiglenes kórházba, tudta meg a Tanjug az egészségügyi minisztériumban. Eddig összesen 33 fertőzött költözött be. A betegeket 13 óra után kezdték el fogadni, s mentőautóval, rendőri kísérettel...
2020. MÁRCIUS 29.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban