Szerbia
Macron: Az EU-nak többet kell beruháznia a Balkánon, Vučić remek munkát végez

Szerbia már több éve folytatja a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, de az országban nem az európai, hanem a kínai és az orosz beruházások láthatóak, jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián, ahol Aleksandar Vučić szerb államfőről azt mondta, remekül végzi munkáját.

Macron arról is beszélt, hogy nem a csatlakozási tárgyalás kell, hogy legyen az egyetlen uniós politika a Balkánon, s ez nem feltétlenül a legjobb módja az európai befolyás erősítésének a régióban.

„Nagyon tisztelem Aleksandar Vučić elnököt, remekül végzi munkáját, kiváló vezető, de azt, ami ott történik, Oroszország és Kína határozza meg, nem pedig Európa” – mondta a francia elnök.

Emlékeztetett, hogy évekkel ezelőtt elkezdődtek Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásai, s figyelmeztetett, hogy „az emberek két év múlva azt fogják mondani, itt az idő, hogy Szerbia csatlakozzon az EU-hoz, mert máris kezdik elveszíteni a türelmüket, méghozzá jogosan”.

Emmanuel Macron leszögezte, ha az EU be akarja kapcsolni a Balkánt Európába, akkor sokkal többet kell beruháznia az infrastruktúrába, a művelődésbe, a nyelvtudásba, mint eddig, s kiemelte, Franciaország már ebbe az irányba változtatja politikáját, jelenti a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-járvány miatti intézkedések keretében és a gazdaságra mért csapás miatt fontolóra vesszük, hogy Szerbia minden nagykorú polgárának 100 eurót adunk ajándékba, jelentette ki Aleksandar Vučić a Prva TV-nek. „Ez összesen sok pénz, körülbelül 520 millió euró. Minden nagykorú állampolgárnak, dolgozónak,...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 9:25 ]
Szerbiában az egy főre jutó lélegeztetőgépek száma magasabb, mint sok fejlettebb országban, s Ana Brnabić kormányfő bejelentette, ma reggel e-mailben értesítették, hogy további 480 lélegeztetőgépet sikerült beszereznie az államnak. A miniszterelnök ma este a Pink TV-nek adott nyilatkozatában ismételten otthonmaradásra...
2020. MÁRCIUS 29.
[ 20:11 ]
Ma vették fel az első, koronavírussal fertőzött pácienseket a belgrádi vásárcsarnok épületében kialakított ideiglenes kórházba, tudta meg a Tanjug az egészségügyi minisztériumban. Eddig összesen 33 fertőzött költözött be. A betegeket 13 óra után kezdték el fogadni, s mentőautóval, rendőri kísérettel...
2020. MÁRCIUS 29.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban