Szerbia
"Migránsok szerbiai betelepítése" ellen gyűjt aláírásokat a Dveri

A szerb kormány migránspolitikája és "a migránsok betelepítésének terve" ellen gyűjt aláírásokat a Dveri nevű ellenzéki, bevándorlásellenes szerb párt.

A Balkan Insight című oknyomozó újságírói portál beszámolója szerint a parlamenti ellenzékhez tartozó párt kedden kezdte meg migránsellenes kampányát. Boško Obradović pártelnök kijelentette, ha a szerb kormány nem változtat a migránspolitikáján, akkor "Szerbia a térség legnagyobb befogadóközpontjává válik".

A menekültügyi főbiztosság jelentése szerint Szerbiában jelenleg 6-7 ezer migráns tartózkodik. Valamivel több mint ötezren a befogadóközpontokban vannak, mintegy másfélezren viszont a magyar, a horvát és a boszniai határ közelében rejtőznek, és arra várnak, hogy illegálisan keljenek át a szomszédos országokba, onnan pedig tovább haladjanak az Európai Unió országai felé. A hivatalos adatok és a migránsok saját bevallása szerint egyikük sem akar Szerbiában maradni, céljuk valamelyik nyugat-európai ország.

Míg a Dveri azt állítja, hogy a migránsellenes petíció a párt választási bojkottjának a része, az ugyanahhoz a politikai szerveződéshez, a több pártból álló Szövetség Szerbiáért nevű formációhoz tartozó pártok nem teljesen értenek egyet a Dveri kezdeményezésével. A balközép Demokrata Párt parlamenti képviselője, Aleksandra Jerkov megdöbbenésének adott hangot, hogy a Dveri milyen nyíltan kelt gyűlöletet, félelmet és idegenellenes hangulatot.

A menekültügyi főbiztosság többször is közölte, nem létezik a migránsok betelepítésére vonatkozó terv, a sajtóban azonban időről időre megjelennek olyan információk, amelyek arra engednek következtetni, hogy a szerbiai vezetés úgy módosítaná a menekültügyi törvényt, hogy az lehetővé tegye akár az illegális bevándorlók letelepítését is. Korábban az is felmerült, hogy a szerb kormány azzal akarja megállítani a népességfogyást, hogy az elhagyott házakba, illetve a kiürült településekre migránsokat telepítene. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A 65 évnél idősebb szerbiai polgárok vasárnap helyett szombat reggel 4 és 7 óra között mehetnek el bevásárolni, erősítették meg a B92-nek a kereskedelmi minisztériumban. Az üzletek szombat reggel 4 és 7 óra között lesznek nyitva, a nyugdíjasok pedig emiatt 3 és 8 óra között elhagyhatják otthonaikat. Ana Brnabić...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 16:36 ]
Az elmúlt 24 órában 305 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, s nyolc személy halt meg a betegség következtében. Tegnap óta 748 személyt teszteltek le koronavírusra, 305 lett pozitív, 443 negatív. Ezzel a fertőzöttek száma Szerbiában 1476-ra nőtt. Az elmúlt 24 órában nyolc személy, hat férfi és két...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 16:25 ]
A válságstáb döntése értelmében a szabácsi (Šabac) piacok az elmúlt öt napban zárva voltak, de a bejelentések szerint mától, április 3-tól minden piac újra üzemel. A nagybani piac már csütörtökön kinyitott, péntektől pedig, ami egyébként is piacnap, a Mačva stadionnál és a Kamičakon lévő piac, valamint a...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 10:35 ]
Beolvasás folyamatban