Szerbia
Videojáték-függők a gyerekek, a fiúk gyorsabban rászoknak

A belgrádi mentális betegségek intézetében évente 20-30 gyereket látnak el videojáték-függőség miatt, az esetek 90 százalékában fiúkról van szó, írja a Blic.

A videojáték-függőség már egész kis korban jelentkezik, nyilatkozta a lapnak Dr. Ivica Mladenović az intézet függőség-betegségek klinikájának vezetője, itt helyezik el a többi között azokat is, akik nem tudják önállóan irányításuk alatt tartani a videojáték iránti szükségletüket.

„A gyerekek már két-három éves kortól tudják használni a mobiltelefonokat és a számítógépeket. Az egész úgy indul, hogy először csak nézik, utána már 7-8 éves kortól, de akár már korábban is bekapcsolódnak az olyan interaktív videojátékokba, amelyekben több játékos játszik egyszerre, és amelyek nagyon népszerűek a gyerekek, de a felnőttek körében is”, figyelmeztet Mladenović.

Szavai szerint az ilyen interaktív játékok sokkal közelebb állnak a fiúkhoz, mint a lányokhoz ebben a korban.

Mindkét nem nagyon nagy kockázatnak van kitéve, de a feltevések szerint a fiúk kevésbé érettek és gyorsabban rászoknak a videojátékokra.

„Ez a probléma egyre gyakoribb lesz a társadalomban. Idén az intézetben elindítottunk egy speciális programot a videojáték- és az internetfüggőség kezelésére, amely egyedülálló programnak számít a 18 évnél idősebbek gyógykezelésében”, mondta Mladenović és hozzátette: attól tart, hogy néhány év alatt a klinikán ők fogják képezni a betegek többségét.

„A szülők nem törődnek eléggé a gyermekeikkel. Sokszor úgy vélik, hogy a gyerekek nagyobb biztonságban vannak otthon, mint az utcán, ami egyrészt igaz is, de másrészről ezzel megteremtik az ideális feltételeket az ilyen jellegű függőbetegség kialakulásához”, tette hozzá Mladenović. (Tanjug, Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A 65 évnél idősebb szerbiai polgárok vasárnap helyett szombat reggel 4 és 7 óra között mehetnek el bevásárolni, erősítették meg a B92-nek a kereskedelmi minisztériumban. Az üzletek szombat reggel 4 és 7 óra között lesznek nyitva, a nyugdíjasok pedig emiatt 3 és 8 óra között elhagyhatják otthonaikat. Ana Brnabić...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 16:36 ]
Az elmúlt 24 órában 305 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, s nyolc személy halt meg a betegség következtében. Tegnap óta 748 személyt teszteltek le koronavírusra, 305 lett pozitív, 443 negatív. Ezzel a fertőzöttek száma Szerbiában 1476-ra nőtt. Az elmúlt 24 órában nyolc személy, hat férfi és két...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 16:25 ]
A válságstáb döntése értelmében a szabácsi (Šabac) piacok az elmúlt öt napban zárva voltak, de a bejelentések szerint mától, április 3-tól minden piac újra üzemel. A nagybani piac már csütörtökön kinyitott, péntektől pedig, ami egyébként is piacnap, a Mačva stadionnál és a Kamičakon lévő piac, valamint a...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 10:35 ]
Beolvasás folyamatban