Szerbia
Közvitán az egyszer használatos csomagolásra vonatkozó letéti rendszer Szerbiában

A szerb környezetvédelmi minisztérium közzétette a csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló törvény módosításának és kiegészítésének tervezetét, amely szerint Szerbiában letéti rendszert vezetnének be az egyszer használatos műanyag-, üveg- és alumíniumcsomagolás esetében, írja a Tanjug.

Külön fel fogják tüntetni, hogy az eldobható csomagolás letét alatt áll, a visszaváltható csomagolásba csomagolt termék gyártójának vagy importőrének kötelessége pedig, hogy kauciós rendszert hozzon létre.

Az ezeket a termékeket forgalomba helyező személy kötelessége, hogy letétet fizettessen a vásárlóval, valamint, hogy visszavegye a vevőktől az egyszer használatos és visszaváltható csomagolásokat.

A letét összegét a kiskereskedelmi ártól elkülönítve tüntetik fel a boltokban, a csomagolás visszaváltásakor pedig az értékesítőnek vissza kell fizetnie a letét összegét a vevőnek.

A javaslat szerint a letét összegét a termék gyártója és importőre a letéti rendszert irányító testületnek fizeti be, a letétet pedig a végső értékesítőtől szedi be, a termék kiskereskedelmi árától elkülönítve.

A javaslat szerint a letéti rendszeren keresztül nem visszaváltott, egyszer használatos csomagolásokért fizetett eszközökből, valamint a letéti rendszeren keresztül összegyűjtött újrahasznosítható anyagok eladásából befolyt jövedelmet kizárólag a letéti rendszer finanszírozására fordítják.

A környezetvédelmi miniszter fog határozatot hozni arról, hogy mely egyszer használatos csomagolások kerülnek be a letéti rendszerbe, hogyan fog működni a rendszer, mekkora lesz a letét összege.

A csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló törvény javasolt módosításairól szóló közvita ma kezdődött, s március 12-ig tart, az észrevételeket, javaslatokat pedig a minisztériumhoz lehet küldeni. A tervezetet nyilvánosan március 3-án mutatják be Belgrádban, áll a minisztérium honlapján.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A 65 évnél idősebb szerbiai polgárok vasárnap helyett szombat reggel 4 és 7 óra között mehetnek el bevásárolni, erősítették meg a B92-nek a kereskedelmi minisztériumban. Az üzletek szombat reggel 4 és 7 óra között lesznek nyitva, a nyugdíjasok pedig emiatt 3 és 8 óra között elhagyhatják otthonaikat. Ana Brnabić...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 16:36 ]
Az elmúlt 24 órában 305 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, s nyolc személy halt meg a betegség következtében. Tegnap óta 748 személyt teszteltek le koronavírusra, 305 lett pozitív, 443 negatív. Ezzel a fertőzöttek száma Szerbiában 1476-ra nőtt. Az elmúlt 24 órában nyolc személy, hat férfi és két...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 16:25 ]
A válságstáb döntése értelmében a szabácsi (Šabac) piacok az elmúlt öt napban zárva voltak, de a bejelentések szerint mától, április 3-tól minden piac újra üzemel. A nagybani piac már csütörtökön kinyitott, péntektől pedig, ami egyébként is piacnap, a Mačva stadionnál és a Kamičakon lévő piac, valamint a...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 10:35 ]
Beolvasás folyamatban