Szerbia
Vučić: Változik a koronavírus elleni küzdelem
A koronavírus harmadik szerbiai áldozata egy 60 éves nő

Még egy személy meghalt a koronavírus-fertőzés következtében, jelentette be ma este Aleksandar Vučić államfő.

„Valamivel több, mint egy órával ezelőtt még egy személy meghalt. Egy 60 éves nőről van, aki a Dragiša Mišović kórházban hunyt el, s hivatalosan ő a koronavírus harmadik áldozata Szerbiában” – mondta Vučić a sajtótájékoztatón, amelyet a kínai orvosokkal való találkozót követően tartott.

A megbeszélésen Ana Brnabić kormányfő és mindkét válságstáb tagjai részt vettek.

Tömeges tesztelés, itt az ideje, hogy offenzívát indítsunk

A kínai szakemberekkel való találkozót követően Vučić leszögezte, változik a koronavírus elleni küzdelem megközelítése, több tesztelés lesz, az enyhébb tüneteket produkáló személyeket is elkülönítik, de nem hosszabítják meg a kijárási tilalom időtartamát.

„Változik a megközelítés, s a kínai barátaink támogatásával tömeges tesztelésbe kezdünk. Drasztikus növekedésre számítsanak a következő 48 órában. Van elég tesztünk a drasztikus fokozás első napjára. Időközben új teszteket fogunk kapni, valamint embereket, akik elvégezhetik a teszteket” – mondta az elnök.

Szerbia hamarosan a legtöbb lélegeztetőgéppel rendelkező húsz ország között

Annak köszönhetően, hogy Kína támogatásával és egyéb felektől Szerbia lélegeztetőgépekhez jutott, 10-15 napon belül a lélegeztetőgépek számának arányát tekintve a világ első húsz országa között lesz, jelentette be ma Aleksandar Vučić.

Az államfő megismételte, hogy végtelenül hálás a kínaiaknak, amiért segítettek, tekintettel arra, hogy a lélegeztetőgép manapság aranynak számít a piacon.

A márciusi nyugdíj egyben, 4000 dináros segély

A szerb elnök arról is beszélt, hogy a márciusi nyugdíjat nem két részletben utalják, hanem egyben fizetik ki, előtte pedig a 4000 dináros, bejelentett segélyt is folyósítják.

„A márciusi nyugdíjat nem két részletben fizetjük ki a hónap 10-én és 25-én, hanem egyben, mégpedig április 10-én, a 4000 dináros egyszeri segéllyel együtt” – közölte Vučić a ma esti sajtótájékoztatón.

Gondolkodtak Belgrád lezárásáról

Aleksandar Vučić elmondta, megfontolták Belgrád elszigetelésének lehetőségét.

A kérdésre, hogy a kínai szakemberekkel folytatott megbeszélést követően megvitatják-e a városok és régiók elszigetelésének lehetőségét, az államfő azt válaszolta, gondolkodtak azon, hogy elszigetelik Belgrádot és külön a gócpontnak számító 10 községet, írja a Tanjug.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a házi karantént

Mindaz, amit eddig tettünk, semmivé válik, ha az emberek nem látják be, hogy segítségük nélkül nincs eredmény. A legfontosabb tehát, hogy otthon maradjanak – hangoztatta az államfő a sajtóértekezleten.

Vučić ismételten hangsúlyozta, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrzi az elrendelt hatósági házi karantént. Akik megszegik a kormány szükségállapotban hozott intézkedéseit, súlyos büntetésekre számíthatnak, a karantén szabályait megszegők például 3-tól 12 évig terjedő börtönbüntetést kapnak.

A szerb gazdaság 2 százalékot visszaeshet a járvány következtében

A szerb gazdaság a várt 4 százalékos növekedés helyett 2 százalékos csökkenésre számíthat az új típusú koronavírus-járvány gazdaságra mért csapása miatt - közölte Aleksandar Vučić szerb elnök a hétfő esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Arra kérte a magánvállalatok vezetőit, tartsanak ki, ne bocsássák el a dolgozókat, és az állam ezért hálás lesz, a legkitartóbb vállalatok támogatására 2,5 milliárd eurót fordít. A közszférában dolgozók béreit nem csökkentik, és a nyugdíjakat is a mostani szinten tartják - tette hozzá.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az előttünk álló hétvégén pénteken délután ötkor kezdődik a kijárási tilalom és hétfőn hajnali ötig tart. Tegnap este a szerb elnök még arról beszélt, hogy a járvány megfékezése érdekében lehetséges, hogy egyes nagyvárosokban, ahol a legtöbb fertőzött van, így Belgrádban és Nišben péntek délutántól...
2020. ÁPRILIS 8.
[ 14:48 ]
Nincs mire várni, ha Szerbia a koronavírus-járvány miatti drasztikusabb intézkedéseket akar, akkor itt az ideje dönteni erről, jelentette ki dr. Predrag Kon epidemiológus. A járványügyi szakember a Danas napilapnak nyilatkozva elmondta, most vagyunk a járvány csúcsán, s az ő aggodalma még az elkövetkező hat hétre...
2020. ÁPRILIS 8.
[ 11:47 ]
Az már bizonyos, hogy Belgrádban és Nišben péntektől hétfőig teljes kijárási tilalom lesz, jelentette be kedden este a RTS Upitnik (Kérdőjel) című műsorában Aleksandar Vučić szerb elnök, hozzátéve, arról még nem született döntés, pénteken hány órakor kezdődik a tilalom, mert ez az orvosok és a szakemberek...
2020. ÁPRILIS 8.
[ 9:54 ]
Beolvasás folyamatban