Szerbia
Vučić: Változik a koronavírus elleni küzdelem
A koronavírus harmadik szerbiai áldozata egy 60 éves nő

Még egy személy meghalt a koronavírus-fertőzés következtében, jelentette be ma este Aleksandar Vučić államfő.

„Valamivel több, mint egy órával ezelőtt még egy személy meghalt. Egy 60 éves nőről van, aki a Dragiša Mišović kórházban hunyt el, s hivatalosan ő a koronavírus harmadik áldozata Szerbiában” – mondta Vučić a sajtótájékoztatón, amelyet a kínai orvosokkal való találkozót követően tartott.

A megbeszélésen Ana Brnabić kormányfő és mindkét válságstáb tagjai részt vettek.

Tömeges tesztelés, itt az ideje, hogy offenzívát indítsunk

A kínai szakemberekkel való találkozót követően Vučić leszögezte, változik a koronavírus elleni küzdelem megközelítése, több tesztelés lesz, az enyhébb tüneteket produkáló személyeket is elkülönítik, de nem hosszabítják meg a kijárási tilalom időtartamát.

„Változik a megközelítés, s a kínai barátaink támogatásával tömeges tesztelésbe kezdünk. Drasztikus növekedésre számítsanak a következő 48 órában. Van elég tesztünk a drasztikus fokozás első napjára. Időközben új teszteket fogunk kapni, valamint embereket, akik elvégezhetik a teszteket” – mondta az elnök.

Szerbia hamarosan a legtöbb lélegeztetőgéppel rendelkező húsz ország között

Annak köszönhetően, hogy Kína támogatásával és egyéb felektől Szerbia lélegeztetőgépekhez jutott, 10-15 napon belül a lélegeztetőgépek számának arányát tekintve a világ első húsz országa között lesz, jelentette be ma Aleksandar Vučić.

Az államfő megismételte, hogy végtelenül hálás a kínaiaknak, amiért segítettek, tekintettel arra, hogy a lélegeztetőgép manapság aranynak számít a piacon.

A márciusi nyugdíj egyben, 4000 dináros segély

A szerb elnök arról is beszélt, hogy a márciusi nyugdíjat nem két részletben utalják, hanem egyben fizetik ki, előtte pedig a 4000 dináros, bejelentett segélyt is folyósítják.

„A márciusi nyugdíjat nem két részletben fizetjük ki a hónap 10-én és 25-én, hanem egyben, mégpedig április 10-én, a 4000 dináros egyszeri segéllyel együtt” – közölte Vučić a ma esti sajtótájékoztatón.

Gondolkodtak Belgrád lezárásáról

Aleksandar Vučić elmondta, megfontolták Belgrád elszigetelésének lehetőségét.

A kérdésre, hogy a kínai szakemberekkel folytatott megbeszélést követően megvitatják-e a városok és régiók elszigetelésének lehetőségét, az államfő azt válaszolta, gondolkodtak azon, hogy elszigetelik Belgrádot és külön a gócpontnak számító 10 községet, írja a Tanjug.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a házi karantént

Mindaz, amit eddig tettünk, semmivé válik, ha az emberek nem látják be, hogy segítségük nélkül nincs eredmény. A legfontosabb tehát, hogy otthon maradjanak – hangoztatta az államfő a sajtóértekezleten.

Vučić ismételten hangsúlyozta, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrzi az elrendelt hatósági házi karantént. Akik megszegik a kormány szükségállapotban hozott intézkedéseit, súlyos büntetésekre számíthatnak, a karantén szabályait megszegők például 3-tól 12 évig terjedő börtönbüntetést kapnak.

A szerb gazdaság 2 százalékot visszaeshet a járvány következtében

A szerb gazdaság a várt 4 százalékos növekedés helyett 2 százalékos csökkenésre számíthat az új típusú koronavírus-járvány gazdaságra mért csapása miatt - közölte Aleksandar Vučić szerb elnök a hétfő esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Arra kérte a magánvállalatok vezetőit, tartsanak ki, ne bocsássák el a dolgozókat, és az állam ezért hálás lesz, a legkitartóbb vállalatok támogatására 2,5 milliárd eurót fordít. A közszférában dolgozók béreit nem csökkentik, és a nyugdíjakat is a mostani szinten tartják - tette hozzá.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban