Szerbia
94 millió euró Szerbiának az EU-tól a járvány elleni küzdelemre

Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikai és bővítési biztos levelet intézett Joksimovićhoz, amelyben megadta azokat az utasításokat a saját európai bizottsági szolgálatának, amelyek alapján a már megkezdett projektekből és IPA eszközökből mintegy 94 millió eurót szabadít fel a szerb kormány beleegyezésével.

Az európai integrációs minisztérium közleménye szerint ez a sürgős esetekben 15 millió eurót jelent. Áttekintették további 21 millió euró felhasználásának lehetőségét is, az európai integráció támogatásának programjaira.

A biztos levelében rámutatott arra, hogy a szerb kormány beleegyezésével a kiegészítő támogatásokra is lehetőség nyílik mégpedig úgy, hogy azok átirányítják azokat az eszközöket, amelyeket a már megkezdett, de még nem realizált projektekre szántak, így 57,6 millió eurót fordítanának az egészségügyi rendszer támogatására és a szociális-gazdasági kihívások leküzdésére.

„Köszönjük a biztosnak, hogy az Európai Bizottság gyorsan és hatékonyan reagált, mert megértette üzenetünket, amellyel sürgős támogatást kértünk a folyó projektekre szánt eszközök, mintegy 94 millió euró átirányítására, amelyet az egészségügyi rendszer támogatására fordítanánk a koronavírus terjedésének meggátolása érdekében”, mondta Jadranka Joksimović, európai integrációval megbízott miniszter.

Joksimović hozzátette, hogy közvetlen kapcsolatban áll a biztossal, akivel folytatja a megbeszéléseket és ajánlatot is tesz majd a rendelkezésre álló források felhasználásának módjára, hogy kielégítsék a polgárok és a gazdaság kulcsfontosságú, egzisztenicális szükségleteit.

Joksimović március 16-án intézett hivatalos levelet Várhelyi Olivérhez, felszólítva az EU-t, hogy tegye lehetővé az IPA előcsatlakozási támogatási eszközből a fel nem használt pénzek átütemezését Szerbia számára, a koronavírus-járvány következményeinek megelőzése és leküzdése érdekében.

A ma érkezett válaszlevélben Várhelyi ismertette Joksimovićtyal az Európai Bizottság és az Európai Unió szerbiai küldöttségének intézkedéseit, hogy időben biztosítsák a mindent átfogó támogatást a szerb kormány számára.

A biztos tájékoztatta Joksimovićot arról is, hogy az Európai Bizottság kapcsolatban áll a nemzetközi pénzintézményekkel annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló eszközök egyesítésével ki tudják elégíteni a magánszektor igényeit, amely hatalmas kihívásokkal szembesül a koronavírus-járvány miatt. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban