Szerbia
Kon: Ha drasztikus intézkedéseket akarunk, itt az ideje bevezetni őket

Nincs mire várni, ha Szerbia a koronavírus-járvány miatti drasztikusabb intézkedéseket akar, akkor itt az ideje dönteni erről, jelentette ki dr. Predrag Kon epidemiológus.

A járványügyi szakember a Danas napilapnak nyilatkozva elmondta, most vagyunk a járvány csúcsán, s az ő aggodalma még az elkövetkező hat hétre szól.

Arra a kérdésre, személyes álláspontja szerint szükség van-e még szigorúbb korlátozásokra, Kon azt válaszolta, hogy Belgrádban, ami különösen veszélyeztetett járványügyi szempontból, bármilyen módon, de maximálisan csökkenteni kell az emberi kontaktusok mértékét, de azt nem tudja megmondani, hogy ez egyúttal 24 órás kijárási tilalmat is jelent-e.

Mint leszögezte, nincs már idő a tárgyalásokra, a magyarázgatásra, az emberek lelkére beszélni, “mert most az életeket kell menteni”. Hozzátette, a vírus sokkal jobban elterjedt, mintsem azt pillanatnyilag fel tudjuk mérni.

“Van azonban ebben az egészben egy pozitív dolog. Az aszimptomatikus, tehát a nem szimptomatikus fertőzések, amelyeket mostanában regisztrálunk, egyfelől nehezen adják át a vírust, másfelől elméletileg ez azt is jelentheti, hogy a vírus gyengül, veszít erejéből és csökken a virulenciája, nehezebben tud új megbetegedéseket előidézni. Ha valóban ez lenne a helyzet, az nagyon jó lenne”, mondta Kon.

Arra a kérdésre, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek mindkét szülőjük fertőzött, Kon azt válaszolta, amennyiben a szülők és a gyerekek is fertőzöttek, s nincs szükség a kórházi kezelésre, akkor érdemes elgondolkozni a szigorú házi izoláción, vagyis, hogy ezeknek a családoknak ne kelljen az ideiglenes kórházakba vonulniuk. “A probléma az, hogy ha a szülőknek állapotuk miatt kórházba kell kerülniük. Jó lenne, ha a szülők előre gondolkoznának ilyesmin, s legyen tervük, hogy ilyen esetben hol, kinél fogják elhelyezni a gyerekeiket. Függetlenül attól, hogy a többség úgy gondolja, nem kapja el a fertőzést, nem árt előre is tervezni”, szögezte le a szakember.

Mint ismeretes, Aleksandar Vučić szerb elnök tegnap esti televíziós interjújában nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egész Belgrádot lezárják és karanténba helyezik, 24 órás kijárás tilalom mellett.

Szerbiában tegnap 15 óráig koronavírus-fertőzés következtében összesen 61 személy hunyt el és 2447 megbetegedést regisztráltak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Valaki
2020. ÁPRILIS 8. [ 14:40 ]

a híres Kon doktor sokadik variációja: "Az aszimptomatikus, tehát a nem szimptomatikus fertőzések, amelyeket mostanában regisztrálunk, egyfelől nehezen adják át a vírust..." - eddig azt monda (mondták a "híres" szakemberek), hogy éppen a tünetmentes betegektől kell félni, mert anélkül terjesztik a kórt, hogy tudatában lennének annak, most meg a REGISZTRÁLT, vagyis bizonyítottan beteg emberekről derül ki, hogy NEHEZEN ADJÁK ÁT A VÍRUST???? ekkora ellentmondást és hülyeséget régen hallottam már.


Az ellenzéki pártok, amelyek aláírták a néppel kötött egyezséget, az elmúlt napokban két csoportra szakadtak. Az egyikbe tartoznak azok, akik „elárulták” a bojkottot, a másikba pedig azok, akik kitartanak a választások bojkottja mellett. A két csoport az egymás elleni küzdelemben nem válogatják meg az eszközöket, a...
2020. JÚNIUS 2.
[ 14:21 ]
Anthony Godfrey, az Amerikai Egyesült Államok (USA) szerbiai nagykövete az éjjel kijelentette, hogy az elmúlt hetekben alkalma volt beszélgetni „minden politikai irányzat vezetőjével‟ az előttünk álló parlamenti választásokról, és reményét fejezte ki, hogy mindenkinek lehetősége lesz részt venni a...
2020. JÚNIUS 2.
[ 8:43 ]
A szerbiai belügyminisztérium Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztálya fontos figyelmeztetést adott ki a szerbiai cégek és polgárok részére. Arra figyelmeztetnek, hogy külföldről irányított, összehangolt kibertámadás, adathalászati kampány indult a szerbiai cégek és polgárok adatai ellen, főként a...
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:20 ]
Beolvasás folyamatban