Szerbia
Hétvégi kijárási tilalom: Valószínűleg péntek délután öttől kedd reggel ötig tart
Betűméret:             

A kijárási tilalom az előttünk álló hétvégén a legnagyobb valószínűség szerint pénteken 17 órakor kezdődik és kedden 5 óráig tart, jelentette be kedden este Aleksandar Vučić szerb elnök.

Vučić elmondta, az előrejelzések azt mutatják, hogy Szerbia másoknál sikeresebben birkózik meg a koronavírus-járvány kihívásaival és hozzátette, kísérletet tesznek arra is, hogy a gazdasági növekedést -3 vagy -2,8 százalékon tartsák, noha a világ vezető pénzügyi intézményeinek előrejelzései szerint ez több mint 3 százalékos csökkenés lesz.

Az autizmussal élők gyerekek és szüleik bármikor kimehetnek a kijárási tilalom idején

Vučić az RTS műsorának vendégeként azt is bejelentette, hogy az autizmussal élő gyermekek és szüleik bármikor elhagyhatják otthonaikat. Mint mondta, a javaslat első változata az volt, hogy ezt minden nap 18 és 20 óra között tehessék meg, de mégis másként oldják meg és a nap bármely szakában elhagyhatják a lakásukat, szülői felügyelet mellett.

Korábban Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos kezdeményezte a munka- és szociálisügyi minisztériumnál, hogy az autizmussal élő gyermekek és szüleik, illetve az autizmussal élő felnőttek a kijárási tilalom idején meghatározott időszakban a szabadban lehessenek, írja a FoNet.

Vučić: Az idősek mozgásáról jövő héten

Az elkövetkező héten, közölte a szerb elnök, változtatás várható az idős személyek mozgását korlátozó előírásokban is. A javaslat szerint a 65 éven felüliek hetente háromszor hagyhatnák el otthonaikat, nyolc órában, de csak fél órás séta lesz engedélyezve, mégpedig a lakástól számított 300 méteres körzetben.

“Keressük a módját annak, hogy legalább háromszor hetente szabad levegőn lehessenek, de erre nyolc órás időkeretet kell szabni, hogy ne mindenki egy-két órán belül legyen szabad levegőn, kivéve, ha ez nem kora reggel van”, mondta Vučić az RTS műsorában.

Szerbia keleti, déli és délkeleti részeiben vannak az új gócpontok

Szerbia keleti, déli és délkeleti részében az utóbbi napokban robbanásszerűen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, mondta Aleksandar Vučić, hozzátéve, az ország ezen részeire érkezett a legtöbb ember külföldről március 13-a és 15-e között.

A niši idősek otthonának igazgatója felelős, de felelősek a gondozotta hozzátartozói is

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a niši idősek otthonában is felütötte a fejét a fertőzés, sok ottlakót és a róluk gondot viselő személyzet tagjait is megbetegítve, a szerb elnök elmondta, az intézmény igazgatóját kétségkívül felelősség terheli, de felelősek azok a hozzátartozók is, akik az előírásokra fittyet hányva bementek az intézménybe. “Azért imádkozunk, hogy legyen közülük minél több aszimptomatikus, s olyan, aki enyhébb klinikai képet mutat. A felelős az igazgató, de nem az egyetlen. Ezeknek az idős embereknek a gyerekei is azok, akik azt követelték, bemehessenek, majd be is jutottak szüleikhez, mondván “nem a koronavírustól hal meg az apám és az anyám, hanem azért, mert nem láthatja a gyerekét”, mondta Vučić az RTS vendégeként.

Vučić: Örülük, hogy Kon maradt

Miközben sajnálatát fejezte ki a niši kliniaki központ igazgatója, dr. Miodrag Lazić halála miatt, aki koronavírus fertőzésben hunyt el, ugyanakkor örömének adott hangot, hogy dr. Predrag Kon epidemiológus maradta a koronavírus ellen küzdő válságstáb élén.

A szerb elnök azt is elmondta, az ország Covid-kórházai lassan megtelnek. A hatóságok, mint mondta, nem titkolják el az adatokat, a halottak számát sem, mint egyes országok. Szerbia egyszerűen: harcol a polgáraiért.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban