Szerbia
Kötelező az influenza elleni védőoltás a nyugdíjasoknak, a várandósoknak és a krónikus betegeknek

Kötelezővé vált az influenza elleni védőoltás a 65 évnél idősebbek számára, valamint a várandós nők és a krónikus betegségekben szenvedő személyeknek is be kell oltatniuk magukat, írja a Danas napilap.

Ugyanakkor a bárányhimlő elleni védőoltást ezentúl a lakosság több kategóriájának is fel kell vennie, beleértve a hatodik osztályos gyerekeket, akik korábban nem szereztek immunitást, az atópiás dermatitiszben szenvedőket, valamint a szervátültetésre váró személyeket és a gyermekvállalást tervező, immunitás nélküli nőket. A gyermekvállalást tervező nők számára a rózsahimlő elleni vakcina is kötelező.

Ezeket az újdonságokat a kötelező és ajánlott immunizációs programról szóló, új szabályzat hozta magával, amely május elején jelent meg a hivatalos közlönyben.

A Danas napilap által megszólaltatott orvosok eltérően vélekednek erről a dokumentumról. Míg Dragana Jovanović tüdőgyógyász és onkológus, az Orvostudományi Kar nyugalmazott professzora szerint ezúttal a kötelező immunizáció a lakosság azon csoportjait érinti, „akik esetében a járványügyi adatok a világban és nálunk nem változtak az elmúlt évtizedben”, s akik esetében továbbra is „igazolt lenne, hogy az ajánlás szintjén legyen”, addig Dragoslav Popović, a Közegészségügyi Egyesület elnöke, valamint az UNICEF és a Világbank tanácsadója úgy véli, a bevezetett újdonságok jók, hangsúlyozva, hogy ambiciózusabb tervet kellett volna készíteni, s az ajánlott védőoltásokat kötelezővé tenni.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2020. JÚNIUS 11. [ 17:32 ]

A kérdések kérdése, hogy jut-e majd mindenkinek oltóanyag.


Pontosító
2020. JÚNIUS 8. [ 20:53 ]

Mire mindenki megkapja a "védőoltást" a vírus mutálódik, és már nem ér semmit. Nesze semmi fogd meg jól!


Andrea
2020. JÚNIUS 7. [ 23:52 ]

Azt elolvasták, hogy a védőoltás nem nálunk hanem Szerbiaban lesz kötelező? Nálunk is vannak kötelező védőoltások gyerekeknek a TBC, szamárköhögés, torokgyík, mumpsz, kanyaró, gyermekbénulás ellen. Ezekbe a betegségekbe régebben sok gyermek megnyomorodott, vagy meghalt! Tehát gondolkozzanak mielőtt butaságokat írnak tudatlanságból.


Rácz Szabó László
2020. MÁJUS 20. [ 20:36 ]

A védőoltás elvileg jó dolog. A probléma az, hogy ki az a hülye, aki elhiszi, hogy a védőoltással manipulálnak? A baj az, hogy ezeknek a politikusoknak, akik most a maffia hatalmat adják, semmit sem lehet elhinni. Ki tudja, hogy nem éppen megölik az időseket, vagy évekkel megrövidítik az életüket ezekkel az oltásokkal? Ki tudja, hogy mit kevernek még a hatóanyag mellé? Kevesebb nyugdíjas, kevesebb nyugdíjat kell fizetni. Én nem veszem fel. Szerintetek Vucsity felveszi a védőoltásokat?


sistvan
2020. MÁJUS 20. [ 8:29 ]

Amikor az eber nyugdijas korba lép más helyzetbe kerül mint azelött volt De mi idősek ahogy tudunk segitünk a fiataloknak.Talán kicsit túzás az ahogyan akarják megvédeni az időseket.


Garai László
2020. MÁJUS 19. [ 8:18 ]

Sikerült az emberiséget a ketreces csirketartás szinvonalára feltornászni. Oltás, műtáp, mozgáskorlátozás nélkül nem tojja a trezoroknak az aranytojást. Az oltásbiznisz elérte a nyuggereket is. Tegyünk rá egy lapáttal: a védőoltáshoz kötni a nyugdíjfolyósítást. Hátha jobban mosolyog ránk a cikkben említett UNICF és Világbank tanácsadó.


Alfonz
2020. MÁJUS 19. [ 6:21 ]

A világjárvány egyik célja a megfélemlítés volt és utána jöhet a szuri, amiből a gyógyszerlobbi profitál. Nem fogadok el semmilyen védőoltást sem, mert a mellékhatások több problémát okoznak, mint amennyit védene esetleg a vak-cina. A kötelezővé tétel komoly alkotmányos és emberjogi aggályokat vet fel, de ez már egy másik téma.


Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy Szerbia még több személyt fog tesztelni a koronavírusra, mert a fertőzés korai felfedezése és a karantén kulcsfontosságúak, mint ahogy a vakcina is az. Vučić ezt Balgárdban mondta, ahol az egyik katonai komplexum keretében levš új covid-kórház építési munkálatait...
2020. NOVEMBER 25.
[ 9:16 ]
Tomislav Momirović szerb építésügyi miniszter és Palkovics László magyar innovációs miniszter megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítását, amelynek hossza mintegy 27 kilométer. Ez az egyik kiemelt jelentőségű projekt a Magyarország és Szerbia kormánya közötti gazdasági és...
2020. NOVEMBER 24.
[ 13:21 ]
Mától, november 24-étől 10 napont át lesznek érvényben a szerb kormány új, a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedései. December 3-áig korlátozott munkaidővel, 18 óráig lehetnek nyitva a vendéglátóipari egységek, vagyis az éttermek, kávézók, bárok, klubok, valamint a bevásárlóközpontok, a...
2020. NOVEMBER 24.
[ 9:55 ]
Beolvasás folyamatban