Szerbia
Kötelező az influenza elleni védőoltás a nyugdíjasoknak, a várandósoknak és a krónikus betegeknek

Kötelezővé vált az influenza elleni védőoltás a 65 évnél idősebbek számára, valamint a várandós nők és a krónikus betegségekben szenvedő személyeknek is be kell oltatniuk magukat, írja a Danas napilap.

Ugyanakkor a bárányhimlő elleni védőoltást ezentúl a lakosság több kategóriájának is fel kell vennie, beleértve a hatodik osztályos gyerekeket, akik korábban nem szereztek immunitást, az atópiás dermatitiszben szenvedőket, valamint a szervátültetésre váró személyeket és a gyermekvállalást tervező, immunitás nélküli nőket. A gyermekvállalást tervező nők számára a rózsahimlő elleni vakcina is kötelező.

Ezeket az újdonságokat a kötelező és ajánlott immunizációs programról szóló, új szabályzat hozta magával, amely május elején jelent meg a hivatalos közlönyben.

A Danas napilap által megszólaltatott orvosok eltérően vélekednek erről a dokumentumról. Míg Dragana Jovanović tüdőgyógyász és onkológus, az Orvostudományi Kar nyugalmazott professzora szerint ezúttal a kötelező immunizáció a lakosság azon csoportjait érinti, „akik esetében a járványügyi adatok a világban és nálunk nem változtak az elmúlt évtizedben”, s akik esetében továbbra is „igazolt lenne, hogy az ajánlás szintjén legyen”, addig Dragoslav Popović, a Közegészségügyi Egyesület elnöke, valamint az UNICEF és a Világbank tanácsadója úgy véli, a bevezetett újdonságok jók, hangsúlyozva, hogy ambiciózusabb tervet kellett volna készíteni, s az ajánlott védőoltásokat kötelezővé tenni.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Rácz Szabó László
2020. MÁJUS 20. [ 20:36 ]

A védőoltás elvileg jó dolog. A probléma az, hogy ki az a hülye, aki elhiszi, hogy a védőoltással manipulálnak? A baj az, hogy ezeknek a politikusoknak, akik most a maffia hatalmat adják, semmit sem lehet elhinni. Ki tudja, hogy nem éppen megölik az időseket, vagy évekkel megrövidítik az életüket ezekkel az oltásokkal? Ki tudja, hogy mit kevernek még a hatóanyag mellé? Kevesebb nyugdíjas, kevesebb nyugdíjat kell fizetni. Én nem veszem fel. Szerintetek Vucsity felveszi a védőoltásokat?


sistvan
2020. MÁJUS 20. [ 8:29 ]

Amikor az eber nyugdijas korba lép más helyzetbe kerül mint azelött volt De mi idősek ahogy tudunk segitünk a fiataloknak.Talán kicsit túzás az ahogyan akarják megvédeni az időseket.


Garai László
2020. MÁJUS 19. [ 8:18 ]

Sikerült az emberiséget a ketreces csirketartás szinvonalára feltornászni. Oltás, műtáp, mozgáskorlátozás nélkül nem tojja a trezoroknak az aranytojást. Az oltásbiznisz elérte a nyuggereket is. Tegyünk rá egy lapáttal: a védőoltáshoz kötni a nyugdíjfolyósítást. Hátha jobban mosolyog ránk a cikkben említett UNICF és Világbank tanácsadó.


Alfonz
2020. MÁJUS 19. [ 6:21 ]

A világjárvány egyik célja a megfélemlítés volt és utána jöhet a szuri, amiből a gyógyszerlobbi profitál. Nem fogadok el semmilyen védőoltást sem, mert a mellékhatások több problémát okoznak, mint amennyit védene esetleg a vak-cina. A kötelezővé tétel komoly alkotmányos és emberjogi aggályokat vet fel, de ez már egy másik téma.


A koronavírus-járvány miatt ebben az évben az elsőbe induló kisdiákok beiratkozása is eltér az előző évekétől. Mától az eUprava portálon a szülők kérhetnek időpontot az ősszel iskolába indulók tesztelésére. A szolgáltatás lényege, hogy a szülőknek csak egyszer kelljen elmenniük az iskolába a gyermek beiratkozása...
2020. MÁJUS 28.
[ 9:53 ]
A koronavírus-járvány miatt bevezetett megszigorító intézkedések fokozatosan enyhülnek, az EU tagországai is sorra nyitják meg határaikat, így sokakat érdekelhet, vajon összejön-e a külföldre tervezett nyaralás. Szerbia előtt egyelőre csak Görögország és Bulgária jelentette be a határnyitást. A görög határok...
2020. MÁJUS 28.
[ 8:47 ]
A koronavírus-járvány leküzdésére alakult, a szerb kormány által alakított válságtörzs ma újabb döntéseket hozott a szerbiai járványügyi helyzettel összhangban. Június 1-jétől minden polgár, akinek nincs semmilyen tünete, de szeretné megcsináltatni a vírus ellen termelt ellenanyagok jelenlétét kimutató szerológiai...
2020. MÁJUS 27.
[ 18:08 ]
Beolvasás folyamatban