Szerbia
Kisić Tepavčević: Mindannyian várjuk a napot, amikor bejelenthetjük a járvány végét

A koronavírus az elmúlt napokban két vállalatban jelent meg, ami kihatott a fertőzések számának növekedésére, jelentette ki Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese, hozzátéve, ennek ellenére a járványügyi helyzet Szerbiában stabilnak mondható.

Darija Kisić Tepavčević az RTS reggeli műsora vendégeként elmondta, a két vállalatban, ahol nagyobb számban jelentek meg a fertőzések, időben reagáltak és mindent megtettek, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését. Az elmúlt napokban megugrott ugyan a fertőzöttek száma, de ez jórészt a vranjei eseteknek tudható be. Az új fertőzötteknek semmilyen, vagy csak enyhe panaszaik vannak.

A szakember szerint az országban stabil a járványügyi helyzet és folyamatosan csökken a fertőzések száma, egyre kevésbé van szükség kórházi kezelésre. Jelen pillanatban 13 személy van lélegezetőgépen, akik állapota súlyos.

“Mindannyian várjuk azt a napot, amikor azt közölhetjük, hogy a járványnak nincs egyetlen halálos áldozata sem. Ez most a legfontosabb”, mondta a Batut intézet igazgatóhelyettese, hozzátéve, az elhunytak és a lélegeztetőgépen lévők száma azt mutatja, csökkent a vírus ereje.

Mától az országba való belépéskor nem kötelező a PCR teszt

A válságtörzs ajánlásáról szólva, miszerint innentől nem kell PCR teszttel rendelkezniük az országba belépőknek, a szakember elmondta, a járvány kezdete óta nem volt egyetértés az országok között azzal kapcsolatban, hogyan járjanak el a nemzetközi utasforgalom résztvevőivel. Mégis, mondta, mind több ország megnyitja a határait.

“Kezdettől fogva tudtuk, hogy nincs ideális stratégia, az, ami most megfigyelhető és egyre több ország elfogadja, az a tény, hogy nincs jobb megelőzés a személyes felelősségnél és védekezésnél”, mondta, megjegyezve, sokak számára a szociális távolságtartás, a kézmosás, a maszk viselése nevetséges volt és még többen úgy vélték, a maszk viselése nem befolyásolja a koronavírus terjedését, de a gyakorlat bebizonyította ennek az ellenkezőjét.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić államfő ma kijelentette, hogy hatalmas nyomásra számít a koszovói kérdés megoldása kapcsán, ezért fontos, hogy Szerbiának a választások után erős kormánya legyen. „De hogy könnyű dolga lesz-e Szerbiának, teljesen biztos, hogy nem‟, tette hozzá Vučić és ismét kiemelte: ebben a folyamatban Szerbia...
2020. JÚNIUS 4.
[ 20:36 ]
Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
Beolvasás folyamatban