Szerbia
Milyen feltételekkel utazhatnak szerbiai állampolgárok a szomszédos országokba?

Szerbiába való belépéskor a szerbiai állampolgároknak, de más országok állampolgárainak sem kell többé érvényes negatív koronavírus-teszttel rendelkezniük és hatósági engedélyre sincs szükség beutazáskor. Mi van azonban akkor, ha szerbiai állampolgárok indulnak útnak valamelyik szomszédos országba? Mondanánk, ahány ország, annyiféle előírás. A szomszédos országokban eltérő előírások vannak érvényben a külföldi, így a szerbiai állampolgárok belépésekor is.

Horvátországba, akár turisztikai, akár üzleti céllal indul útnak az ember, belépéskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatnia. Mindkét esetben igazolás kell az utazás céljáról, vagy az üzleti partner meghívó levele vagy egyéb dokumentuma, vagy pedig a befizetett üdülésről szóló bizonylat. A külföldiek részére azonban nem kötelező a 14 napos hatósági karantén. Az ország további enyhítéseket helyezett kilátásba, de a határok teljes megnyitásáról egyelőre nincsenek mérvadó információk.

Magyarországra a szerbiai állampolgárok üzleti céllal, illetve, amennyiben ott dolgoznak, munkavállalói igazolással beutazhatnak, továbbá, amennyiben megművelhető földterülettel rendelkeznek a határmenti övezetben. Egyéb esetekben méltányossági kérelmet nyújthatnak be a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes részére az ORFK hivatalos honlapján található elektronikus kérelem formájában. A határok teljes megnyitásáról a szerbiai állampolgárok részére egyelőre nincs szó.

Románia és Bulgária június 1-jén nyitják meg határaikat a szerbiai állampolgárok előtt, ekkortól nem lesz szükség negatív tesztre, sem kötelező hatósági karanténra. Erről a négyek, Szerbia, Görögország, Bulgária és Románia vezetőinek közelmúltban megtartott videócsúcsán döntöttek. A bejelentések szerint Görögország június 15-én nyitja meg határait a külföldi, így a Szerbiából érkező turisták előtt is.

Bosznia-Hercegovinában megszüntették a belépéskor korábban előírt kötelező hatósági karantént, de külföldi állampolgár csak üzleti céllal léphet be, illetve abban az esetben, ha hozzátartozója, családtagja temetésére érkezik. Mindkét esetben azonban negatív koronavírus-tesztet kell felmutatnia, ami nem régebbi 48 órásnál, valamint jelentkezni kell annak a városnak, településnek az egészségügyi intézményében, amelyikbe utazik. Az ország a külföldi országok állampolgárai előtt június 1-jén fogja megnyitni a határokat a korábbiak szerint.

Montenegró határai továbbra is zárva vannak a szerbiai állampolgárok előtt, ez várhatóan júniusban fog változni. A turisztikai szervezetek szerint nem kellenek majd negatív koronavírus-tesztek, de belépéskor mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét.

Észak-Macedónia egészségügyi hatóságai úgy mérték fel, hogy a koronavírus-járvány lecsengőben, ezért a kijárási tilalom fokozatos feloldását helyezték kilátásba, a határok megnyitását pedig június 1-jére vagy 10-ére tervezik. Észak-Macedónia a régió egyetlen országa, ahol állami hatósági karantént rendeltek el, s amelyet minden beutazónak vállalnia kell.

Albánia határai, Edi Rama kormányfő napokban tett kijelentése szerint e hónap végére ismét megnyílnak a külföldi, így a szerbiai állampolgárok előtt is, írja a Sputnik.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić államfő ma kijelentette, hogy hatalmas nyomásra számít a koszovói kérdés megoldása kapcsán, ezért fontos, hogy Szerbiának a választások után erős kormánya legyen. „De hogy könnyű dolga lesz-e Szerbiának, teljesen biztos, hogy nem‟, tette hozzá Vučić és ismét kiemelte: ebben a folyamatban Szerbia...
2020. JÚNIUS 4.
[ 20:36 ]
Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
Beolvasás folyamatban