Szerbia
Az EU 70 millió eurót ad Szerbiának

Az Európai Unió 70 millió euró összegű vissza nem térítendő pénzeszközöket ítélt oda Szerbiának a 2020. évi IPA-program első része keretében, az erről szóló pénzügyi megállapodást pedig ma írták alá Belgrádban, Aleksandar Vučić államfő jelenlétében.

A megállapodást szerb részről Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, nemzeti IPA-koordinátor, az EU részéről pedig Sem Fabrizi, az unió szerbiai küldöttségének vezetője látta el kézjegyével, a ceremóniát pedig videóhívás által Várhelyi Olivér bővítési biztos is figyelemmel kísérte, írja a Tanjug.

A 2020. évi IPA-program első részének fókuszában a helyi fejlesztés, a versenyképesség és a foglalkoztatás áll.

A versenyképességre, a mezőgazdaságra, az innovációra és a vidékfejlesztésre 30 millió eurót szánnak legfeljebb 450 mikrovállalkozás, startup és a Szerbia kevésbé fejlett térségeiben üzleti támogatást nyújtó szervezet számára.

Külön hangsúlyt fektetnek a kapacitások erősítésére a fertőző betegségekkel szembeni reagálás terén, valamint a legveszélyeztetettebbek foglalkoztatására, oktatására és szociális védelmére. Erre 25 millió eurót szánnak.

A fennmaradó 15 millió euró Szerbia uniós csatlakozási folyamatának támogatására irányul, mégpedig a szerbiai intézmények támogatására a sikeres európai integrációs folyamat végrehajtásában.

Aleksandar Vučić elnök megköszönte az Európai Uniónak és a tagállamoknak az IPA-programokon keresztül Szerbia számára elkülönített pénzeszközöket, mert ez a pénz – mint mondta – sokat jelent Szerbiának, főleg, ha tudjuk, hogy ezeknek az országoknak nem lett volna muszáj Szerbiának adniuk a pénzt.

„Az EU egyetlen tagállamának sem kötelező ránk költenie adófizetői pénzét. Saját szükségleteikre is elkölthették volna, ezért vagyok nagyon hálás minden országnak, az EU-adminisztrációnak, amely ezt a döntést meghozta” – hangsúlyozta Vučić, s megismételte, hogy Szerbia nem tér le az unió felé vezető útról, s köszönetet mondott Várhelyi Olivérnek a Szerbia támogatásába befektetett erőfeszítéséért és munkájáért.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2020. JÚNIUS 1. [ 13:54 ]

Aki nem hiszi - Járjon utána! A másik: Muszlim országokban a más vallások követői "vallásadó" címen fejenként 600 USD kell fizetniük minden hónapban: ez a dzsizja!


Vasárnap este is több szerbiai városban az utcára vonultak az elégedetlen polgárok. Ezúttal azonban kevesebben voltak, mint az előző napokban és incidensek sem történtek. Belgrádban, Nišben, Kruševcon és Čačakon hatodik alkalommal zajlottak kormányellenes demonstrációk. Ezeken azonban jóval kevesebben vettek részt, mint...
2020. JÚLIUS 13.
[ 11:50 ]
Ma van az első munkanap, mióta hatályba lépett az új szabályzat, amely a munkaadóknak 30 napos határidőt ad, hogy meghozzák a fertőző betegségek megjelenésének és terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedések tervét, ami a kockázatbecslési aktus szerves része. A szabályzat július 11-én lépett hatályba. A...
2020. JÚLIUS 13.
[ 8:43 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök fegyelemre és felelősségteljes viselkedésre kérte a polgárokat vasárnap este a Pink TV Hit tvit című műsorában. „Legyőzzük a koronavírust, garantálom. Csak kicsit több fegyelmet kérek. Nem kellenek a szükségtelen gyülekezések” – szögezte le, s megjegyezte, ma este ötszáz ember sincs...
2020. JÚLIUS 12.
[ 22:28 ]
Beolvasás folyamatban