Szerbia
Dr. Kon: Őszre várhatóan szigorodnak az intézkedések
A nyár folyamán nem kell drasztikus tilalmi intézkedésekkel számolni, de őszre... - Dr. Predrag Kon epidemiológus előrejelzése

Szerbia szerte az utóbbi napokban egyre több a koronavírusos fertőzés, a kórházak telnek, a belgrádi járványügyi klinikán már nincs szabad hely... A fertőzöttek között egyre több a fiatal.

„Ki sem lábaltunk az első hullámból, ez a vírus újabb aktív fázisa, de nem hiszem, hogy olyan szintet ér el, mint kezdetben. Hosszú harc vár ránk, amelynek a végén vagy elérjük a kollektív immunitást, ami éveket igényelhet, vagy jön az oltás” – jelentette ki dr. Predrag Kon a Pink televízió műsorának vendégeként.

Az Európa egyes országaiban folytatott vizsgálatok szerint a kollektív immunitás kb. 10%, ami korántsem elég, de „jobb, mint semmi”, fogalmazott.

Az epidemiológus elmondta, hogy lehetetlen ellenőrzés alatt tartani a tömegrendezvényeket, mint például a zenei fesztiválokat, de emlékeztetett, hogy az EXIT-re csak azokat engedik be, akik negatív teszteredményt tudnak felmutatni. Nem lehet mindent leállítani, elsősorban gazdasági okokból. Viszont a betiltás sem ritkaság, és „gondolkoznak róla”, mondta dr. Kon.

„Nagyon komolyan kell felfognunk a dolgot, ez a helyzet sokáig fog tartani. Járvány van, és Novi Pazarban rendkívüli helyzetet hirdettek. Igen valószínű, hogy máshol is szükség lesz rá, mert ez az intézkedés lehetővé teszi a nyilvános gyülekezések betiltását ott is, ahol nincs kijárási tilalom. Nagyvárosban kicsit nehezebb, de ez által csökkennek a kontaktusok és a vírus terjedése. Felmerült például az éjszakai mulatóhelyek bezárása vagy a kávézók és éttermek működésének korlátozása is. Az üzemeltetőknek meg kell érteniük a helyzetet és visszaállítaniuk a védőintézkedéseket” – mondta egyebek között dr. Kon.

Az érettségi bankettek növelik a kockázatot, ez kétségtelen. Felelőtlenség megtartani őket, ezeket el kellene halasztani. Érvényben van a javaslat, hogy az ilyen ünnepléseket és az éjszakai klubéletet kerülni kellene.

„Pillanatnyilag az egyetlen lehetőség számomra és azok számára, akiknek a véleménye szerint mindent be kell zárni, ez nem alternatíva. Nálunk megengedhetetlen és kivitelezhetetlen. Szükségünk van az év egy szakára, amikor az úgynevezett új realitásban teljesen szabadon élhetünk” – mondta a szakember.

Hogy mi várható őszre, a télen, amikor állandóan zárt helyen tartózkodunk? Ha a vírus megmarad, márpedig csak elmélet az, hogy addigra eltűnik, be lesz tiltva a gyülekezés és talán szigorúbb intézkedések is várhatóak. Az intézkedések most nem érnek semmit, az emberek viselkedése a fontos.

A felvételi vizsgákat meg lehet tartani, csak több ember ellenőrizze a távolságtartás betartását, hogy a kockázat a minimálisra csökkenjen.

Olyan rendszert kell felállítani, amelyben az ajánlás nem annyit ér, mint a falra hányt borsó. Ha az emberek betartják az ajánlásokat, félig nyert ügyünk van.

Ha az emberek nem tartják be az ajánlásokat, akkor intézkedésekre van szükség. Ez sosem népszerű, különösen most, nyáron nem az. Drasztikus tilalmakra mégsem lesz szükség, kivéve, ha olyan helyzet alakul ki, mint most Novi Pazarban – nyilatkozta dr. Predrag Kon.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2020. JÚNIUS 30. [ 13:58 ]

Egy társadalom minél primitívebb, annál drasztikusabb intézkedésekre van szükség. Van ahol elég javasolni az előírások betartását, néhol pénzbírságok, kijárási tilalom, rendkívüli állapot bevezetése szükségeltetik. Vannak a világban olyan helyek is ahol botokkal verik a népet, jobb belátásra bírva.


mukica
2020. JÚNIUS 28. [ 19:12 ]

Itt a kiváló alkalom, hogy a társadalom fiatalabb fele megszabaduljon a nyugdíjasaitól. Csak az a baj, hogy így a nyugdíjaitól is megszabadul.


Óbecsei
2020. JÚNIUS 28. [ 9:57 ]

Olyan rendszert kell felállítani, amelyben a pozitív vírus teszt büntetendő lenne. A közlekedésben a pozitív alkohol jelenléte az embertársaink életét veszélyezteti. Legyen így a pozitív vírus esetében is.


“A koronavírus-fertőzés következtében elhunyt egy 1994-es születésű fiatalember is, aki korábban teljesen egészséges volt. A helyzet riasztó”, mondta dr Goran Stevanović, a belgrádi Infektológiai Klinika igazgatója, a köztársasági válságtörzs tagja, hozzátéve, a szerbiai kórházak fiatal betegekkel vannak teli, ennek...
2020. JÚLIUS 15.
[ 10:18 ]
A szerbiai üdülési utalványok újabb 400 ezres keretszámára eddig összesen közel 93 ezer polgár jelentkezett, közölte ma a kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs minisztérium. A legtöbb jelentkező nyugdíjas (42 százalék) és munkaviszonyban lévő személy (41,7 százalék), kisebb arányban igényelték az...
2020. JÚLIUS 15.
[ 9:27 ]
A járványügyi helyzet romlása miatt az Európai Unió tagországainak nagykövetei úgy döntöttek, hogy leveszik Szerbiát és Montenegrót azon országok listájáról, ahonnan engedélyezett az EU-ba történő ideiglenes beutazás. Ezt a listát egyébként kéthetente frissítik, és két hete még Szerbia is azok között az...
2020. JÚLIUS 14.
[ 18:35 ]
Beolvasás folyamatban