Szerbia
A szerbiai polgárok 6,4 százaléka szerzett immunitást a koronavírussal szemben
Vajdaságban a legalacsonyabb az immunitás mértéke

A koronavírus elleni különleges antitestek kialakulásával foglalkozó nemzeti szeroepidemilógiai tanulmány szerint a szerbiai polgárok 6,4 százaléka szerzett immunitást.

Tatjana Pekmezović epidemiológus, tanulmányvezető a Blicnek elmondta, hogy a vizsgálat kezdeti szakaszában mintegy 1000 alanyon végezték el a vizsgálatot.

Pekmezović kiemelte, hogy a vizsgált személyek életkora megfelel a szerbiai népesség analóg struktúrájának, vagyis reprezentatív.

„Pozitívnak számít mindenki, akinek a vérében megfelelő mennyiségű IgG antitest van, vagyis olyan személyekről van szó, akik megfertőződtek és kialakult náluk az immunitás, amelyről nem tudjuk, hogy meddig tart”, magyarázta Pekmezović.

A tanulmányvezető szerint az általános népességmintán elvégezték az ELISA tesztet is, amely nem a gyorstesztek közé tartozik, hanem az antitest meglétét és mennyiségét mutatja ki.

„Módszetanilag ez a legmegbízhatóbb”, értékelte Pekmezović, aki szerint Spanyolországban hasonló módszert alkalmaztak, mint Szerbiában és „náluk 5 százalékos a prevalencia”.

Az esetek 8,1 százalékában a férfiaknál, 5 százalékában pedig a nőknél található meg az antitest. A 20 évnél fiatalabbak körében a leggyakrabban kimutatható az antitest megléte, legritkábban pedig a 80 évnél idősebbek körében.

Šumadija és Nyugat-Szerbia területén a legmagasabb az immunitás mértéke, 7,2 százalék. Belgrádban 7, Dél- és Kelet-Szerbiában 5,6 százalék, Vajdaságban pedig 3,1 százalék.

„Az eredmények jó alapot biztosítanak a szerb kormánynak a döntéshozatalban a járvány jelenlegi hullámának lecsengésekor, illetve az esetleges jövőbeni hullámoknál”, közölte Pekmezović. (Fonet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A požarevaci büntetés-végrehajtási intézet 174 fogvatartottja 122 ezer dinárt adományozott szerbiai beteg gyerekek kezelésére. Az állam által, a koronavírus-járvány okozta válság enyhítésére adott 100 eurós egyszeri segély egy részéről mondtak le beteg gyerekek javára, tájékoztatott ma az igazságügyi...
2020. JÚLIUS 13.
[ 12:47 ]
Vasárnap este is több szerbiai városban az utcára vonultak az elégedetlen polgárok. Ezúttal azonban kevesebben voltak, mint az előző napokban és incidensek sem történtek. Belgrádban, Nišben, Kruševcon és Čačakon hatodik alkalommal zajlottak kormányellenes demonstrációk. Ezeken azonban jóval kevesebben vettek részt, mint...
2020. JÚLIUS 13.
[ 11:50 ]
Ma van az első munkanap, mióta hatályba lépett az új szabályzat, amely a munkaadóknak 30 napos határidőt ad, hogy meghozzák a fertőző betegségek megjelenésének és terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedések tervét, ami a kockázatbecslési aktus szerves része. A szabályzat július 11-én lépett hatályba. A...
2020. JÚLIUS 13.
[ 8:43 ]
Beolvasás folyamatban