Szerbia
Oktatási minisztérium: Nem szüntetik meg a hitoktatást Szerbiában

Az osztályok és a választható tantárgyak csoportjainak megalakításával foglalkozó szakmai utasítás szerint nem szüntetik meg a hitoktatást, közölte ma az oktatási minisztérium. Mladen Šarčević tárcavezető kiemelte: a hitoktatás az általános és a középiskolákban továbbra is kötelezően választható tantárgy marad.

Az oktatási minisztérium meghozta az általános és középiskolák 2020/21-es tanévére vonatkozó szakmai útmutatót, amely az osztályok megalakítására és a pénzelés módjára vonatkozik.

A közlemény szerint nem vezetnek be új ésszerűsítési intézkedéseket az osztályok és csoportok megalakítására. Az útmutató pontosítja, hogy az iskolák miként alakíthatják meg az osztályokat és csoportokat, hogy azok összhangban legyenek az általános és középiskolák pénzelésével foglalkozó törvénnyel és előírásokkal.

„Az általános és középiskoláinkban folyó hitoktatás része a rendszerünknek, amelyen nem fogunk változtatni. Ez a tantárgy továbbra is kötelezően választható lesz azon tanulók számára, akik e mellett döntenek”, hangsúlyozta az oktatási miniszter.

Šarčević szerint a „hitoktatást minden évben szívesen választják a diákok, és az előző években sem csökkent a számuk”.

A hitoktatásra jelentkező csoportokat minden iskola maga alakítja meg az illetékes iskolaigazgatóságnál, közölte a miniszter, majd hozzátette: minden helyzetben ügyelnek majd arra, hogy elegendő számú tanuló legyen a hittancsoportokban.

Šarčević szerint „minden vallási közösség a lehető legjobb kapcsolatot ápolja a minisztériummal a tanterv fejlesztése érdekében”. Az osztályok és csoportok megalakításával foglalkozó szabályzat, illetve a munka megszervezése évek óta nem változott.

Az oktatási minisztérium közölte, hogy Šarčević megígérte Irinej szerb pátriárkának, hogy az oktatásról szóló törvény módosításával, mint ahogy az tervben is volt, az elkövetkező hat hónapban megváltoztatják a hitoktatók státuszát, és meghatározatlan időre foglalkoztatják őket. Az egyváltásos rendszer bevezetésével ugyanis több műhelymunkát is tarthatnak. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A požarevaci büntetés-végrehajtási intézet 174 fogvatartottja 122 ezer dinárt adományozott szerbiai beteg gyerekek kezelésére. Az állam által, a koronavírus-járvány okozta válság enyhítésére adott 100 eurós egyszeri segély egy részéről mondtak le beteg gyerekek javára, tájékoztatott ma az igazságügyi...
2020. JÚLIUS 13.
[ 12:47 ]
Vasárnap este is több szerbiai városban az utcára vonultak az elégedetlen polgárok. Ezúttal azonban kevesebben voltak, mint az előző napokban és incidensek sem történtek. Belgrádban, Nišben, Kruševcon és Čačakon hatodik alkalommal zajlottak kormányellenes demonstrációk. Ezeken azonban jóval kevesebben vettek részt, mint...
2020. JÚLIUS 13.
[ 11:50 ]
Ma van az első munkanap, mióta hatályba lépett az új szabályzat, amely a munkaadóknak 30 napos határidőt ad, hogy meghozzák a fertőző betegségek megjelenésének és terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedések tervét, ami a kockázatbecslési aktus szerves része. A szabályzat július 11-én lépett hatályba. A...
2020. JÚLIUS 13.
[ 8:43 ]
Beolvasás folyamatban