Szerbia
Koronavírus-járvány: Belgrádban kihirdették a rendkívüli helyzetet

Zoran Radojičić belgrádi polgármester a válságtörzs javaslatára azonnali hatállyal rendkívüli helyzetet hirdetett a szerb fővárosban.

A koronavírus elleni védekezés érdekében foganatosított intézkedéseket tegnap este Aleksandar Vučić államfő jelentette be. Ismét korlátozzák a nyilvános helyen való gyülekezések részvevőinek számát: zárt helyiségben legfeljebb 100, a szabad ég alatt 500 ember gyülekezhet, a kötelező 1,5 méteres távolság betartása mellett.

Az éjszakai mulatók és kávézók 23 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva, ezen kívül szigorúbb lesz az arcmaszkok viselésének kötelezettsége, aminek a megszegéséért büntetés is járhat.

A főváros polgármestere kijelentette: „A szakemberek azt mondták, hogy a helyzet pillanatnyilag nem követeli meg Belgrád lezárását, viszont bizonyos intézkedéseket be kell vezetni, és Belgrád ezt meg is teszi a polgárok védelmének érdekében”.

Tegnap Szerbiában 359 új fertőzést regisztráltak, aminek a 82,5 százalékát Belgrádban, emlékeztetett Radojičić és hozzátette, hogy rengeteg közöttük a fiatal. Szerencsére nincsenek olyan súlyos esetek, mint korábban.

A legfontosabb védőintézkedések továbbra is az arcmaszk viselése, a távolságtartás és a kézmosás.

Az a lényeg, hogy az emberekben tudatosodjon ezeknek a fontossága. Aki szándékosan nem tartja be őket, természetesen büntetést kap. Egyelőre nem szükséges bezárni az óvodákat, tette hozzá Radojičić.

Vesić: Az éjszakai mulatóhelyeken terjedt leginkább a fertőzés

„Tekintettel arra, hogy a vendéglátóipari létesítmények működését korlátozzuk, fontos, hogy ez az ágazat dolgozhasson, de a polgárokat is megvédjük” – közölte Vesić polgármester-helyettes.

A rendkívüli helyzet bevezetése alapján a városi vezetőség korlátozhat bizonyos jogokat, ami a fejleményektől függ. Az intézkedések két hétig lesznek érvényben, azután valószínűleg visszatérhet minden a megszokott mederbe.

A védőmaszkok viselésének ellenőrzéséről és esetleges büntetések kiszabásáról Vesić azt nyilatkozta, hogy a kormány dönt, valószínűleg még ma.

„Ez a kérdés az egészségügyi minisztérium és az egészségügyi felügyelőség hatáskörébe tartozik, de a kormány más szerveket is meghatalmazhat, mint például a kommunális rendőrséget és a belügyminisztériumot” – nyilatkozta Vesić. (RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2020. JÚLIUS 3. [ 13:18 ]

Ezekben az intézkedésekben mi a rendkívüli ?


A tervek szerint Szerbiában augusztus folyamán beindul az a telefonos alkalmazás, amely a koronavírussal fertőzött személyek kapcsolatait követi, mégpedig az önkéntesség és a szolidaritás elvén működve, jelentette ki ma Milan Marinović, a közhasznú információkkal és személyi adatvédelemmel foglalkozó biztos. „Az...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 14:07 ]
Darija Kisić Tepavčević, a Batut közegészségügyi intézet igazgató-helyettese és a válságstáb tagja kijelentette: a legfiatalabb tanulók visszatérnek az iskolába, míg az idősebbekre kombinált oktatás vár, vagyis az online tanórák mellett iskolába is járnak majd. Az elsőtől negyedik osztályos tanulók bejárnak majd a...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 12:32 ]
Három forgatókönyv létezik arra, hogy miként fog működni idén az egyetemi oktatás. Az első a klasszikus oktatás, amilyen eddig is volt. A második az ún. hibrid forgatókönyv, ahol az előadásokat online, a gyakorlati képzést pedig kisebb csoportokban szervezik meg. A harmadik megoldás az oktatás teljes mértékben online...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 11:19 ]
Beolvasás folyamatban