Szerbia
A belgrádi zavargásokban több rendőr és civil megsérült, a kormányfő elítéli a randalírozást

Tizenhárom rendőr és hét civil polgár sérült meg tegnap este, a szerb parlament épületénél történt tüntetésben és zavargásokban, mindnyájukat beszállították a katonai akadémiai kórházba (VMA), közölte a mentőszolgálat az RTS-szel. Vladimir Rebić rendőrigazgató viszont arról számolt be, hogy legalább 43 rendőr és 17 tüntető sérült meg.

A Tanjugnak ma reggel azt mondták a mentőszolgálatnál, hogy az éjjel több mint 20 alkalommal kellett segítséget nyújtaniuk a parlament körüli területen, ahol tüntetést tartottak a polgárok.

A kaotikus állapotok után nem maradt más Belgrád utcáin, mint felgyújtott kukák, szemét, eltört közlekedési táblák, széttört virágtartók, felgyújtott rendőrautók és néhány betört kirakat.

A B92 arra emlékeztet, hogy a rendőröknek valamivel hajnali 2 óra előtt sikerült feloszlatniuk a demonstrálókat, előbb a szerb parlament épületénél, később pedig azokat a csoportokat is, amelyek a Nikola Pašić téren, a Pionir parkban és a Sándor király sugárúton folytatták a tüntetést.

A szerb képviselőház bejáratát továbbra is nagy számú rendőr védi.

A parlament épületéhez vezető utcákban a rendőrök kordonokat állítottak fel, hogy megakadályozzák a demonstrálók esetleges visszatérését.

A rendőrök mellett a főváros utcáin voltak a mentősök, a tűzoltók és az újságírók is.

A kormányfő elítéli a történteket

Ana Brnabić kormányfő kijelentette, hogy a legélesebben elítéli azoknak a politikusoknak a randalírozását, akik a szerb parlament épületébe történő erőszakos behatolás mögött állnak, és mindezt abban a pillanatban tették meg, amikor az állam és az egészségügyi rendszer is a legnehezebb helyzetben van a koronavírus miatt.

„Mivel nem tudtak a választások útján bejutni a parlamentbe, ismét megmutatták igazi, erőszakos arcukat, hogy így szerezzenek politikai pontokat maguknak, mindeközben a világon a második világháború óta a jelenlegi a legnagyobb válsághelyzet‟, írta Brnabić.

A kormányfő kiemelte, hogy a világon napról napra nő a fertőzöttek száma, ezért mindenkinek egységesnek kell lennie, és segítséget kell nyújtania az egészségügyi dolgozóknak, akik elkötelezetten harcolnak minden életért Szerbiában.

„Az állam és annak minden intézménye meg fogja védi a jogrendet, mint ahogy azt minden demokratikus ország tenné‟, közölte Brnabić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Ládi András
2020. JÚLIUS 8. [ 12:28 ]

A vajdasági magyarok előtt nem lehet lezárni a határ állomásokat.


Megalakult a Szerbiai Egyesült Ellenzék - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 19:36 ]
Új covid-kórház épül Kruševacon - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 14:33 ]
Szeptember elsején biztosan elkezdődik a tanév, a tervek szerint azonban - a koronavírus-járvány megfékezés érdekében - egyelőre csak az általános iskolák alsóbb osztályainak diákjai járnak majd órákra. A felsőbb osztályosok, illetve a középiskolások felváltva járnak majd iskolába, és tanulnak otthon a virtuális...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 11:01 ]
A belgrádi, az újvidéki és a kragujevaci egyetem hallgatói online petíciót indítottak, amelyben a következő tanév tandíjának 30 százalékos csökkentését kérik. Véleményük szerint a nehéz gazdasági helyzet miatt gondjaik lesznek a finanszírozással azoknak a hallgatóknak, akiket a szüleik tartanak el, valamint azoknak...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 8:30 ]
Folytatódik a csökkenő tendencia a koronavírus-fertőzöttek napi számát illetően Szerbiában, de az illetékesek továbbra is az óvintézkedések betartásának fontosságára figyelmeztetnek. Tegnap óta az országban 236 új esetet jegyeztek, kilenc páciens pedig belehalt a betegség szövődményeibe. Az egészségügyi...
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 15:35 ]
Beolvasás folyamatban