Szerbia
A polgárok összegyűltek Belgrádban és Újvidéken, az utcán ülnek az erőszak ellen tiltakozva

Néhány ezer polgár ma este is összegyűlt Belgrád, Újvidék és Niš központjában. A tüntetők eleget téve a közösségi oldalakon közzétett felhívásnak, leültek az útra, hogy így különüljenek el azoktól a provokátorokól, akik tegnap este incidenseket váltottak ki. Tiltakozó sétát tartottak Kruševacon és Vranjéban is.

Belgrádban a szerb parlament épülete előtt, illetve a szemközti parkban több száz polgár gyűlt össze. A tüntetők sípokat és trombitákat fújnak.

Az N1 újságírója jelentette, hogy pontosan 18 óra 45 perckor két fiatal kijött a Pionír parkból és leült az útra a Nikola Pašić téren, ezután a többi polgár is csatlakozott hozzájuk, akik a parlament épülete előtt voltak.

Az összegyűltek a következő feliratokat hozták magukkal: „Ne ülj fel, ülj le” és „Tartóztasd le a huligánokat, ne üsd a saját néped”.

A parlament lépcsői előtt fémkerítést helyeztek el, és csupán néhány rendőr állt ott egyenruhában. Viszon az N1 újságírója szerint a rendőrök kordona és a lovasrendőrök a Koszovó utcában állnak készenlétben.

A Szent Márk-templom előtt összegyűltek az orvosok és egészségügyi dolgozók, akik a belgrádi covid-kórházban dolgoznak, ők is a parlament előtti tüntetésre indultak. Az N1-nek elmondták, kiállnak a nép mellett, az egészségügyi rendszer pedig az összeomlás szélén áll, az állam erre nem készült fel, és az orvosok a polgárokkal együtt áldozatok.

A Nikola Pašić téren leállították a forgalmat.

Tüntető séta és ülő tiltakozás Újvidéken is

Az N1 újságírója szerint a polgárok összegyűltek az újvidéki Szabadság téren is, ahol egyelőre nyugodt a helyzet.

Az összegyűlt polgár, főként fiatalok, különféle feliratokat és zászlókat vittek magukkal.

Egy ismeretlen fiatal férfi szólt az egybegyűltekhez a Svetozar Miletić szobor talapzatára állva. „Nem kérek semmit, csak normális életet nekünk és a gyermekeinknek”, mondta a fiatal, akinek egy nagy kereszt van karjára tetoválva.

Egy másik, szintén ismeretlen fiatal arra kérte a tüntetőket, hogy üljenek le a betonra, és tegyék keresztbe a kezüket, mintha bilincsben lennének, amit a jelenlevők meg is tettek, miközben azt skandálták „Av, av, av”, „Mondjon le, mondjon le”, „Lopók, lopók”, „Tartóztassák le Vučićot”.

A Szabadság téren összegyűltek tiltakozó sétára indultak a rendőrigazgatóság épülete felé, ahol Miran Pogačar aktivista is tartózkodik, akit tegnap este állítottak elő, és helyeztek 48 órás előzetes fogságba.

A tüntetők sípokat és vuvuzelákat fújnak, és amint valaki eldob egy petárdát, az összegyűltek leülnek a földre és azt kiabálják, hogy „Ua!”.

A jelenlevők többsége védőmaszkot visel, de többnyire nem tartják be az előírt távolságot egymás között.

A rendőröket a városháza és a Vajdasági Televízió épülete köré vezényelték ki, valamint az említett épületekben is jelen vannak, mivel tegnap este ezek voltak a támadások célpontjai. (N1, Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Brnabić: Az intézkedések eredményesek - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 11:16 ]
Az elmúlt 24 órában Szerbiában 8014 személynél végezték el a koronavírus tesztet, 255 eredmény volt pozitív. Ugyanebben az időszakban a betegség hat újabb áldozatot követel. A legutóbbi adatok szerint a kórházban kezelt páciensek közül 121 szorul gépi lélegeztetésre. Az epidemiológusok a fertőzöttek számának...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 15:10 ]
Minden nap kap olyan e-maileket, amelyekben dolgozók panaszkodnak, hogy a munkaadók visszaélnek az állam nyújtotta támogatással, jelentette ki Zoran Đorđević munkaügyi miniszter az RTS műsorában, de hozzátette, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ez megtörténik, mivel a dolgozók nem hajlandók ezzel kapcsolatban...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 14:55 ]
A Facebookon hamis profilok jelentek meg a Kommerciális Bank (Komercijalna Banka) és a Postatakarék (Poštanska štedionica) logójával, a pénzintézetekből arra figyelmeztetik a polgárokat, hogy becsaphatják őket vagy visszaélhetnek az adataikkal. A hírt a két érintett bank hozta nyilvánosságra és arra inti a polgárokat, hogy...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 17:33 ]
Beolvasás folyamatban