Szerbia
Vučić kulcsfontosságú témákról tárgyalt a francia elnökkel

Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön este Párizsban kijelentette, hogy Emmanuel Macron francia államfővel három kulcsfontosságú témáról tárgyalt: Koszovó kérdéséről, a kétoldalú kapcsolatokról és Szerbia európai csatlakozásáról, és hogy tájékoztatta Macront arról, hogy Szerbia elfogadja az EU-csatlakozás új metodológiáját.

„Mi igen jól megértjük egymást”, mondta Vučić, és meggyőződésének adott hangot, miszerint az új metodológiával Szerbia sok fejezetet megnyithat, de ez sem őt, sem Macront nem ez érdekli, hanem a lényeg.

Vučić kételkedését fejezte ki annak kapcsán, hogy Belgrád és Pristina csúcstalálkozója után elnöki közleményt adhatnak ki, szerinte külön-külön közleménnyel állnak majd elő, a franciák és a németek pedig a sajátjukkal.

Szerinte az albánok azt fogják mondani, hogy nekik az elismerés a téma, amit a szerb csapat nem akar, de véleménye szerint meg lehet állapodni bizonyos apró lépésekben, amelyek a helyzet normalizálása felé vezetnek.

Azt mondta, olyan hír jutott a fülébe, miszerint Pristina talán nem vesz részt a párbeszéd brüsszeli folytatásán és hogy üzenetet kapott Miroslav Lajčáktól, az EU különmegbízottjától, de még nem volt ideje elolvasni azt.

Vučić elmondta, nem érti, miért ne jönne el valaki a tárgyalásokra a megbeszélt időpontban, belső problémákra hivatkozva.

Belgrád számára nem jó a párbeszéd elhalasztása, mondta, mert meg kell őriznie a stabilitást Koszovó északi részében. „Amikor kitör az őrület a Thaçi elleni vádirat körül, az hatással lesz a szerbekre, mert ki másra”, mondta Vučić, hozzátéve, hogy tárgyalni szeretett volna és csökkenteni a feszültséget.

Pénteken a csúcstalálkozón minden fél elmondja majd, hogyan látja a párbeszédet, és reméli, hogy biztosítani fogják az emberek, az áru és a tőke szabad áramlását.

Vučić elmondta, nem mondhatja, hogy Macron támogatja Szerbiát Koszovó kérdésében, de azt érti, mit jelent az elismerés Szerbia számára.

Elmondta, hogy Macron elvezette a „magántermeibe”, ami kivételes vendéglátásról tanúskodik, és hogy ilyet egyetlen más nyugati országban sem élt meg.

Vučić azt üzente: Belgrád kész a párbeszédre

A szerb elnök kijelentette, hogy Belgrád készen áll a Pristinával való párbeszéd felújítására vasárnap, de Pristina esetleges távolmaradása jó mutatója lesz a felek szerepének.

Vučić szerint „Európában és a világon az emberek nagyon is meg tudják majd érteni”, melyik félnek mi a szerepe, ha Koszovó képviselői nem jönnek el Brüsszelbe. „De hogy az amerikaiak hogyan fognak reagálni, az más lapra tartozik”, tette hozzá. „Ez az ő saját történetük.”

„Igyekszünk bebizonyítani, hogy az EU partnerei vagyunk, hogy nem menekülünk a súlyos témáktól, hogy meg akarjuk őrizni a békét és a stabilitást. Nem volt időm beszélni Lajčákkal. Reggel majd elmondom, hogy áll a brüsszeli dialógus”, mondta Vučić az Elysée-palotában megtartott találkozó után.

Vučić azt mondta, aggasztja a párbeszéd obstrukciójának lehetősége, mert Belgrádnak meg kell óvnia a koszovói szerbek biztonságát.

„Ha Koszovóban kitör az őrület a Thaçi elleni vádirat miatt és az egymás közti viszályaik, az sosem jelent jót a szerbek számára. Ezért akartam a tárgyalásokon csökkenteni a feszültséget, hogy megvédjük a népünket”, nyilatkozta Szerbia elnöke.

Vučić Párizsból Brüsszelbe utazik, ahol vasárnap Avdullah Hoti koszovói kormányfővel találkozik az EU közbenjárásával, a 2018 novemberében megszakított párbeszéd folytatásaként. Vučić eddig még nem találkozott Hotival, aki június 3-a óta Koszovó kormányfője.

A bejelentés szerint a találkozón újrakezdik annak az átfogó, jogilag kötelező erejű megállapodásnak a kidolgozását, amely értelmében normalizálódna Szerbi és Koszovó kapcsolata.

Videó-csúcs Merkellel és Macronnal

Szerbia és Koszovó videó-csúcstalálkozója kapcsán, amelynek vendéglátói Emmanuel Macron és Angela Merkel német kancellár, Vučić kijelentette, hogy „nem hiszi, hogy túl sok eredményt érnek el”, hanem „valamiféle elvekben fognak megállapodni”.

„Nem vagyok benne biztos, hogy közös nyilatkozatot fogadhatunk el, szerintem a németek meg a franciák kiadnak egy elnöki közleményt, és lesz közleményünk nekünk meg az albán félnek”, mondta Vučić.

Mindenki azt fogja mondani, ő hogyan látja a párbeszédet és a kompromisszum lehetőségét.

„Fontos számunkra, hogy lehetővé tegyük az áru és szolgáltatások szabad áramlását, hogy számtalan kis megállapodást érjünk el, amelyek megváltoztatják a szerbek és az albánok viszonyát. Van számtalan kis lépés, amelyekkel javíthatunk a kapcsolatokon, ez a jó taktika”, tette hozzá a szerb elnök.

A csúcstalálkozón Macron, Merkel és Vučić mellett Hoti, Lajčák és Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő vesz részt.

Vučić elmondta azt is, hogy Macron „rendkívüli geopolitikai szakértő”, aki „kitűnően érti a térséget”.

„Nevetséges azt mondani, hogy Macron (Koszovó kérdésében) a mi pártunkat fogja, mert nem, de azt hiszem, hogy jól érti Szerbia pozícióját”, mondta Vučić.

A találkozóról elmondta, hogy másfél órát beszélgetett a francia elnökkel, annak magántermeiben, majd vacsoráztak.

„Oda vezetett, amit csak ő használ, kivételes figyelmet mutatott Szerbia iránt. Felidézte tavaly júliusi belgrádi látogatását és az érzelmeket, amelyeket ott átélt. Fontos volt számára, hogy rendkívüli vendéglátást mutasson”, mondta Vučić.

„Hallgattam és tanultam, hogyan tekint ő Európára és a világra az eljövendőkben, külön hangsúllyal Szerbia európai útjára”, nyilatkozta Aleksandar Vučić. (N1, Beta, FoNet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A tervek szerint Szerbiában augusztus folyamán beindul az a telefonos alkalmazás, amely a koronavírussal fertőzött személyek kapcsolatait követi, mégpedig az önkéntesség és a szolidaritás elvén működve, jelentette ki ma Milan Marinović, a közhasznú információkkal és személyi adatvédelemmel foglalkozó biztos. „Az...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 14:07 ]
Darija Kisić Tepavčević, a Batut közegészségügyi intézet igazgató-helyettese és a válságstáb tagja kijelentette: a legfiatalabb tanulók visszatérnek az iskolába, míg az idősebbekre kombinált oktatás vár, vagyis az online tanórák mellett iskolába is járnak majd. Az elsőtől negyedik osztályos tanulók bejárnak majd a...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 12:32 ]
Három forgatókönyv létezik arra, hogy miként fog működni idén az egyetemi oktatás. Az első a klasszikus oktatás, amilyen eddig is volt. A második az ún. hibrid forgatókönyv, ahol az előadásokat online, a gyakorlati képzést pedig kisebb csoportokban szervezik meg. A harmadik megoldás az oktatás teljes mértékben online...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 11:19 ]
Beolvasás folyamatban