Szerbia
Vučić: Pristina többpontos ultimátummal állt elő

Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, nehéz tárgyalásai voltak Párizsban, és hogy a németek és a franciák közös közleményt fognak kiadni.

Újságíróknak elmondta, hogy Szerbia nem fogadja el Pristina ultimátumait, és hogy „igyekszünk bátran fellépni”.

„Az albán fél követelésekkel állt elő: Koszovó területi integritásának megőrzése, Koszovó alkotmányának és alkotmányos rendszerének megőrzése, tartós kölcsönös elismerés a két Németország modellje szerint, ENSZ-tagság és Koszovónak a többi európai ország általi elismerése. Csak ezután hajlandóak foglalkozni az eltűntek és a háborús kártérítés kérdésével”, mondta Vučić.

Bejelentette, hogy a párbeszéd csütörtökön folytatódik Brüsszelben és hogy büszke Szerbia küldöttségére.

„Mi több ízben is tényeket soroltunk fel, egyes küldöttségek csak azt ismételgették, ami le volt nekik írva”, mondta Vučić.

A szerb elnök kijelentette, hogy nagy nyomásnak leszünk kitéve és közben „a koszovói albánok teljesen irreális követeléseivel kerülünk szembe, akik mindent akarnak, és azt, hogy Szerbiának ne jusson semmi”.

„Készek vagyunk tárgyalni minden lépésről, amely javítana a két nép kapcsolatain, az emberek, áru és tőke szabad áramlásán, de nem fogadunk el ultimátumokat. Ez nem lehetséges és nem reális”, hangsúlyozta Vučić.

A folytatást Miroslav Lajčak, az Európai Unió különmegbízottja fogja vezetni.

„Mi az EU fennhatósága alatt veszünk részt a párbeszédben, ez fontos nekünk”, mondta.

Felsorolta, mi mindent teljesített Szerbia a Brüsszeli megállapodásból és mit nem teljesített Pristina.

„Ők azt mondták, hogy a szerb községek közössége nincs összhangban az alkotmányukkal. Ha ezt nem tudják teljesíteni 7 és fél év alatt, akkor hogyan akarnak teljesíteni mást”, mondta.

Vučić elmondta, hogy azt kérte, írják azt, hogy Belgrád-Pristina párbeszéd folyik, nem pedig Szerbia-Koszovó.

„Ők azt gondolták, hogy elvesznek mindent Szerbiától, és hogy Szerbia ne kapjon semmit... A mi érveink sziklaszilárdak, nagyon jól felkészültünk a csúcsra”, mondta.

Hozzátette, nem mondhatja, hogy Macron vagy Merkel nyomást gyakorolt volna Szerbiára.

Azt mondja, igyekezett ma bátran, racionálisan és pragmatikusan megfelelni az albán fél követeléseinek és „jókívánság-listájának”, és hiszi, hogy Merkel és Macron ezt megértette.

„Tárgyalnunk kell, de nem könnyű olyasvalakivel tárgyalni, aki nem él a valóságban. Amikor azt mondják, hogy az 1244-es határozat megszüntetését akarják, mi megkérdezzük, hogy hol van ebben a szerb érdek, ők erre azt válaszolják, hogy nem tudják… Mindenesetre nem könnyű idők elé nézünk, de harcolni fogunk és őrizzük az országot”, mondta Vučić.

A Koszovóról szóló videó-csúcsot, amelynek házigazdái Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár volt, ma tartották meg.

A tárgyalásokban részt vett Miroslav Lajčak, a Belgrád-Pristina párbeszéd európai különmegbízottja, Joseph Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Avdullah Hoti koszovói kormányfő. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Brnabić: Az intézkedések eredményesek - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 11:16 ]
Az elmúlt 24 órában Szerbiában 8014 személynél végezték el a koronavírus tesztet, 255 eredmény volt pozitív. Ugyanebben az időszakban a betegség hat újabb áldozatot követel. A legutóbbi adatok szerint a kórházban kezelt páciensek közül 121 szorul gépi lélegeztetésre. Az epidemiológusok a fertőzöttek számának...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 15:10 ]
Minden nap kap olyan e-maileket, amelyekben dolgozók panaszkodnak, hogy a munkaadók visszaélnek az állam nyújtotta támogatással, jelentette ki Zoran Đorđević munkaügyi miniszter az RTS műsorában, de hozzátette, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ez megtörténik, mivel a dolgozók nem hajlandók ezzel kapcsolatban...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 14:55 ]
A Facebookon hamis profilok jelentek meg a Kommerciális Bank (Komercijalna Banka) és a Postatakarék (Poštanska štedionica) logójával, a pénzintézetekből arra figyelmeztetik a polgárokat, hogy becsaphatják őket vagy visszaélhetnek az adataikkal. A hírt a két érintett bank hozta nyilvánosságra és arra inti a polgárokat, hogy...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 17:33 ]
Beolvasás folyamatban