Szerbia
Tiltakozások Belgrádban: Békés tüntetés a szerb parlament épülete előtt, kevesebb résztvevővel

Több százan gyűltek össze szombaton este Belgrádban a szerb parlament épülete előtt a tiltakozások ötödik napján. A szerb főváros mellett Újvidéken, Nišben, Čačakon, Nagybercskereken és Szabadkán is felvonultak az elégedetlenkedő polgárok.

A rendőrség Belgrádban a tüntetés kezdete előtt néhány fiataltól Molotov koktélokat és gázálarcokat kobozott el, jelentette a Tanjug.

A szerb parlament előtt megjelent Saša Radulović korábbi miniszter, az Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom vezetője, aki azt mondta az összegyűlt tömegnek, hogy innen egy tapodtat sem mozdul, utalva egyes résztvevők azon bejelentésére, miszerint a tiltakozásokat másik helyszníre helyezik át.

“Az utolsó, amit tennünk kell, az az, hogy darabokra szakadjunk. Ez csak akkor sikerülhet, ha mindannyian egy helyen vagyunk”, nyilatkozta Radulović az N1-nek. Szavai szerint a tiltakozások új követelése az lehetne, hogy döntsék meg a “hamisított választásokat”. Szerinte a tiltakozások a szerbiai polgárok rendszerellenes lázadását jelentik, s minden tiltakozónak 10 ezer oka van, hogy itt legyen.

A tiltakozáson ismét megjelentek a legkülönfélébb politikai nézeteket képviselő egyének, de sok volt a fiatal, volt, aki családostól jött, jelentették az N1 riporterei. Voltak, akik a szerb elnök Koszovó politikáját ellenezték és voltak olyan pravoszláv hívők, akik a pravoszláv egyház ügyeivel voltak elégedetlenek, megjelentek a védőoltások ellen tiltakozók és a legkülönfélébb meggyőződéseket képviselők is.

Az N1 riportere szerint észlelhető volt, amint a tiltakozáshoz csatlakozott férfiak egy csoportja, a középiskolástól a középkorosztályig, és erősen úgy tűnt, hogy szervezetten érkeztek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A tervek szerint Szerbiában augusztus folyamán beindul az a telefonos alkalmazás, amely a koronavírussal fertőzött személyek kapcsolatait követi, mégpedig az önkéntesség és a szolidaritás elvén működve, jelentette ki ma Milan Marinović, a közhasznú információkkal és személyi adatvédelemmel foglalkozó biztos. „Az...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 14:07 ]
Darija Kisić Tepavčević, a Batut közegészségügyi intézet igazgató-helyettese és a válságstáb tagja kijelentette: a legfiatalabb tanulók visszatérnek az iskolába, míg az idősebbekre kombinált oktatás vár, vagyis az online tanórák mellett iskolába is járnak majd. Az elsőtől negyedik osztályos tanulók bejárnak majd a...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 12:32 ]
Három forgatókönyv létezik arra, hogy miként fog működni idén az egyetemi oktatás. Az első a klasszikus oktatás, amilyen eddig is volt. A második az ún. hibrid forgatókönyv, ahol az előadásokat online, a gyakorlati képzést pedig kisebb csoportokban szervezik meg. A harmadik megoldás az oktatás teljes mértékben online...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 11:19 ]
Beolvasás folyamatban