Szerbia
Melyek a legkedveltebb szakmák a szerbiai végzősök körében?

Az IT-szektor továbbra is kedvelt a leendő egyetemisták körében, de idén kifejezetten nagy érdeklődést mutattak más foglalkozások iránt is.

Idén a végzős középiskolások észrevehetően jobban érdeklődtek a pszichológia iránt, s ahogy az előző években is, a leendő gólyák kívánságlistájának csúcsán álltak az orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészeti tanulmányok is.

A jogi és közgazdasági tanulmányok iránt észrevehetően tovább csökkent az érdeklődés, derül ki a NajStudent portál elemzéséből.

A NajStudent portál a Poslovi.Infostud.com honlap állásajánlatai alapján elemezte, hogy a munkaerő-piaci tendenciák és az állásajánlatok mennyire vágnak egybe a leendő egyetemisták érdeklődésével.

A szerbiai egyetemi karokon összesen 328 helyre lehetett pályázni a pszichológiai tanulmányok esetében, s összesen 1371 diák jelentkezett, vagyis egy szabad helyre több mint négyen.

Ez leginkább a Belgrádi Bölcsésztudományi Karon észrevehető, ahol közel hat és fél végzős jelentkezett egy helyre, valamint a Kragujevaci Egyetemen, ahol több mint öten.

A Poslovi.Infostud.com honlapon az elmúlt években összesen 563 pszichológiával kapcsolatos hirdetés jelent meg, a legkeresettebb helyek pedig a HR-rel és a pszichológus szakmával kapcsolatosak voltak.

Érdeklődés szempontjából a második helyen az orvostudomány áll, amelyet a többi hasonló tudományterület követ.

Az orvostudományi szakokon összesen 983 szabad hely volt, s 2306-an jelentkeztek. Hasonlóan alakultak a számok a fogorvosi és a gyógyszerészeti képzés esetében is, ahol szintén több mint két jelölt jutott egy helyre.

Annak ellenére, hogy az orvostudomány népszerű a diákok körében, a Poslovi.Infostud.com honlapon közzétett állásajánlatok nincsenek összhangban a végzősök érdeklődésével. A hirdetések mintegy négy százaléka szólt csupán a gyógyszerészeknek és a fogorvosoknak, míg az orvostudomány mint elsődleges terület esetében nem volt hirdetés. (Mondo)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Brnabić: Az intézkedések eredményesek - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 11:16 ]
Az elmúlt 24 órában Szerbiában 8014 személynél végezték el a koronavírus tesztet, 255 eredmény volt pozitív. Ugyanebben az időszakban a betegség hat újabb áldozatot követel. A legutóbbi adatok szerint a kórházban kezelt páciensek közül 121 szorul gépi lélegeztetésre. Az epidemiológusok a fertőzöttek számának...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 15:10 ]
Minden nap kap olyan e-maileket, amelyekben dolgozók panaszkodnak, hogy a munkaadók visszaélnek az állam nyújtotta támogatással, jelentette ki Zoran Đorđević munkaügyi miniszter az RTS műsorában, de hozzátette, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ez megtörténik, mivel a dolgozók nem hajlandók ezzel kapcsolatban...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 14:55 ]
A Facebookon hamis profilok jelentek meg a Kommerciális Bank (Komercijalna Banka) és a Postatakarék (Poštanska štedionica) logójával, a pénzintézetekből arra figyelmeztetik a polgárokat, hogy becsaphatják őket vagy visszaélhetnek az adataikkal. A hírt a két érintett bank hozta nyilvánosságra és arra inti a polgárokat, hogy...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 17:33 ]
Beolvasás folyamatban