Szerbia
Kon: Belgrádban már kevésbé terjed a vírus
Betűméret:             

Predrag Kon epidemiológus és a válságstáb tagja elmondta, hogy enyhül a járvány terjedése Belgrádban, ez pedig a covid-kórházakba jelentkezők és a vizsgálatok számán látszik.

A Pink televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy csökken a pozitív PCR-tesztek száma is.

„Csökken a pozitív PCR-tesztek száma, tegnap már csak 8 százalékos volt, korábban ez az arány 20-30 százalékos volt, és itt az elmúlt tíz napról beszélek. Egyes kórházakban a pozitív esetek száma elérte a 80 százalékot is”, közölte Kon.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg hol a legkritikusabb a helyzet, elmondta, hogy ez a település most Bujanovac, illetve az egész Pčinjski körzet, viszont a kisebb közösségekben is viszonylag gyorsan ellenőrzés alá tudják vonni a helyzetet.

Belgrádban az volt a gond, hogy a fertőzöttek közel 60 százalékának esetében nem tudták, hogy kikkel voltak kapcsolatban a megfertőződéskor, így nem tudták, hogy milyen csoportokról van szó.

Az epidemiológus szerint nagyon fontos a házi karanténban lévők ellenőrzése.

Az is megtörtént Szerbiában, de a világ más országaiban is, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkezők is változásokat tapasztaltak a tüdejőkön, valamint az antitestek eltűnnek, így az emberek ismét megfertőződhetnek.

„Hogy az immunitás meddig tart, azt nehéz megmondani. Az is előfordul, hogy eltűnnek az antitestek, de ez nem jelenti azt, hogy nincs meg az immunitás. Voltak olyan esetek is, hogy akik pozitívak voltak, ismét megfertőződtek”, tette hozzá Kon.

Elmondása szerint az Együtt a covid ellen petíció további erőt adott neki.

A virológusok, infektológusok, epidemiológusok és immunológusok, akik harcolnak a koronavírus ellen, napi szinten hallatják hangjukat, és egyre több ötletük van arra vonatkozóan, hogy miként lehetne betartatni az óvintézkedéseket, emelte ki Kon. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vedd el a nyugtát és nyerj nyereményjáték idei első fordulójára – amelyre április 8-a óta lehet regisztrálni – ma 14 óráig 10.042.870 nyugtát küldtek be. Ebben a körben az első sorsolást május 11-én tartják, és az előző fordulókhoz hasonlóan a polgárok nem borítékban küldik be a nyugtákat, hanem...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
A népirtás áldozatainak és tanúinak egyesülete, valamint a Srebrenica és Žepa Enklávé Édesanyáinak Mozgalom felszólította Bosznia-Hercegovina ügyészségét, valamint a Bosznia-Hercegovinai Föderáció ügyészségét, hogy folytassanak vizsgálatot Aleksandar Vučić ellen, írja a Beta. Kérték továbbá, hogy Milorad Dodik...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 18:09 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy ma nyílt megbeszélést folytatott Matteo Mecaccival, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatójával a választási folyamat javítására vonatkozó javaslatokról. Vučić az Instagramon közölte, hogy a javaslatok minden aspektusáról, valamint bizonyos...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:10 ]
Beolvasás folyamatban