Szerbia
Kon: Belgrádban már kevésbé terjed a vírus

Predrag Kon epidemiológus és a válságstáb tagja elmondta, hogy enyhül a járvány terjedése Belgrádban, ez pedig a covid-kórházakba jelentkezők és a vizsgálatok számán látszik.

A Pink televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy csökken a pozitív PCR-tesztek száma is.

„Csökken a pozitív PCR-tesztek száma, tegnap már csak 8 százalékos volt, korábban ez az arány 20-30 százalékos volt, és itt az elmúlt tíz napról beszélek. Egyes kórházakban a pozitív esetek száma elérte a 80 százalékot is”, közölte Kon.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg hol a legkritikusabb a helyzet, elmondta, hogy ez a település most Bujanovac, illetve az egész Pčinjski körzet, viszont a kisebb közösségekben is viszonylag gyorsan ellenőrzés alá tudják vonni a helyzetet.

Belgrádban az volt a gond, hogy a fertőzöttek közel 60 százalékának esetében nem tudták, hogy kikkel voltak kapcsolatban a megfertőződéskor, így nem tudták, hogy milyen csoportokról van szó.

Az epidemiológus szerint nagyon fontos a házi karanténban lévők ellenőrzése.

Az is megtörtént Szerbiában, de a világ más országaiban is, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkezők is változásokat tapasztaltak a tüdejőkön, valamint az antitestek eltűnnek, így az emberek ismét megfertőződhetnek.

„Hogy az immunitás meddig tart, azt nehéz megmondani. Az is előfordul, hogy eltűnnek az antitestek, de ez nem jelenti azt, hogy nincs meg az immunitás. Voltak olyan esetek is, hogy akik pozitívak voltak, ismét megfertőződtek”, tette hozzá Kon.

Elmondása szerint az Együtt a covid ellen petíció további erőt adott neki.

A virológusok, infektológusok, epidemiológusok és immunológusok, akik harcolnak a koronavírus ellen, napi szinten hallatják hangjukat, és egyre több ötletük van arra vonatkozóan, hogy miként lehetne betartatni az óvintézkedéseket, emelte ki Kon. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elmúlt huszonnégy órában 247 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a vizsgált időszakban összesen 9100 tesztet végeztek el. A vírus okozta szövődmények következtében 3 személy halt meg. Jelenleg 78 páciens szorul mesterséges lélegeztetésre.
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 15:05 ]
A tanügyi dolgozók négy reprezentatív szakszervezete ma tárgyalt Mladen Šarčević oktatási miniszterrel a közelgő tanév oktatási modelljeiről. Ružica Todić Brdarić, a Függetlenség tanügyi dolgozók ágazati szakszervezete képviselője elmondta, hogy a találkozón elemezték a felkínált oktatási modelleket, és...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 14:42 ]
A hatalmas bevételkiesés ellenére sem emeli meg az idén az útdíjakat a Szerbia Útjai Közvállalat, nyilatkozta Zoran Drobnjak megbízott igazgató. A lecsökkent forgalom miatt most 40-45 millió euróval kevesebb bevételre számítanak. Augusztus elejétől mostanáig 5,4 millióval kevesebb jármű haladt át az autóutakon, mint...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 13:39 ]
Beolvasás folyamatban