Szerbia
Lončar: Kifizetik az ügyeletességet, a stimulációkat és a túlórákat

„A covid-rendszerben dolgozó orvosoknak és nővéreknek kifizetik az ügyelet után járó maximális számú munkaórát, valamint a stimulációkat és a túlórákat is”, mondta Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter.

Szerinte ezzel megoldódik azon foglalkoztatottak bérének a kifizetése, akik a koronavírusos fertőzöttekkel dolgoznak. A bérek kifizetésének problémája egy hónappal ezelőtt jelentkezett.

A niši klinikai központ covid-rendszerben dolgozó orvosai arra panaszkodtak, hogy a nem koronavírusos páciensekkel dolgozó kollégáikkal ellentétben, a 80 munkaóra után nekik csupán 40-et fizetnek ki. Lončar ezzel kapcsolatban elmondta, hogy őt is megkeresték ezekkel a problémákkal, amelyet meg is oldottak.

A miniszter elmagyarázta, hogy a nem koronavírusos páciensekkel dolgozó orvosok 24 órán át ügyelhettek, amelyet a törvény és az egészségügyi intézmények statútuma is elismer, a vasárnapi ügyelet értéke valamivel több mint 100 euró dinárban átszámítva, a szombati ügyeleté pedig ettől valamivel kevesebb.

Lončar egy niši laboratórium megnyitóján elmondta, hogy az egészségügyi rendszer nem tudhatta előre, hogy olyas valami fog történni, mint a koronavírus-járvány. Az orvosok és nővérek pedig nem dolgozhatnak védőfelszerelésben 4 óránál tovább, ezért szünetet kell tartaniuk.

A miniszter szerint ezért jelentkezett egy adott pillanatban a probléma, mert a nem covid-rendszerben ügyelők számára ki tudták fizetni a pénzt, viszont a covid-rendszerben ügyelők esetében ez különböző törvényi és bürokráciai problémákba ütközött.

„Igazából a covid-rendszerben dolgozók nem ügyeltek 12 vagy 24 órán át folyamatosan, mivel négy óra után szünetet kell tartaniuk, aztán dolgozhatnak megint. Ezért döntöttünk úgy, hogy a covid-rendszerben dolgozók számára a maximális óraszámot fizetjük ki az ügyeletért, és nem csak azt, hanem a stimulációt és a túlórát is‟, tette hozzá Lončar.

A miniszter kiemelte azt is, hogy az egészségügyi dolgozók igazi hősök, és bármennyit is fizetnek nekik, az nem elegendő azért a munkáért, amelyet végeznek. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elmúlt huszonnégy órában 247 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a vizsgált időszakban összesen 9100 tesztet végeztek el. A vírus okozta szövődmények következtében 3 személy halt meg. Jelenleg 78 páciens szorul mesterséges lélegeztetésre.
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 15:05 ]
A tanügyi dolgozók négy reprezentatív szakszervezete ma tárgyalt Mladen Šarčević oktatási miniszterrel a közelgő tanév oktatási modelljeiről. Ružica Todić Brdarić, a Függetlenség tanügyi dolgozók ágazati szakszervezete képviselője elmondta, hogy a találkozón elemezték a felkínált oktatási modelleket, és...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 14:42 ]
A hatalmas bevételkiesés ellenére sem emeli meg az idén az útdíjakat a Szerbia Útjai Közvállalat, nyilatkozta Zoran Drobnjak megbízott igazgató. A lecsökkent forgalom miatt most 40-45 millió euróval kevesebb bevételre számítanak. Augusztus elejétől mostanáig 5,4 millióval kevesebb jármű haladt át az autóutakon, mint...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 13:39 ]
Beolvasás folyamatban