Szerbia
A szakszervezetek kérni fogják, hogy a minimálbér legalább 35 ezer dinár legyen
Betűméret:             

Még nem kezdődött meg az állam, a szakszervezetek és a munkaadók közötti hivatalos tárgyalás a 2021-es évre vonatkozó minimálbér új összegéről, viszont a hét végén már megtarthatják az első, nem formális találkozót.

A Politika szerint a szakszervezetek már nagyban készítik elő javaslataikat, míg a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége már konkrétumokkal fog előállni. Azt már tudják, hogy nem fogják elfogadni azt, hogy a minimálbér összege 35 ezer dinár alatt legyen jövőre. Ez jelenleg 30.022 dinár, vagyis a nettó órabér 172,54 dinár.

Duško Vuković, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége alelnöke kiemelte: a szövetség megmarad annál az elképzelésnél, mely szerint a minimálbér összegét ki kell egyenlíteni a minimális fogyasztói kosárral, amely 37.500 dinár. Vuković elmondta, hogy ezért legalább 17 százalékos emelést kérnek majd.

A Függetlenség Ágazati Szakszervezet még nem közölte a nyilvánossággal a minimálbérrel kapcsolatos javaslatait. Kiemelték, hogy a javaslatokat még nem vitatták meg a szakszervezet minden szervében, ezért nem közlik a részleteket. De azt elmondták, hogy ők is arra törekednek, hogy a minimálbér összegét kiegyenlítsék a minimális fogyasztói kosár értékével.

A szakszervezet szerint azonban ez nem reális elvárás, de mégis törekedni kell rá, írja a Politika.

A 30.022 dináros minimálbér 2020. január 1-jétől érvényes és 11,1 százalékkal magasabb az előző évinél, és az idei év végéig van érvényben.

A kormány képviselői azzal dicsekedtek, hogy ez volt a legjelentősebb mértékű emelése a minimálbérnek, de a 3.000 dináros emelés nem örvendeztette meg különösebben sem a szakszervezeteket, sem a munkaadókat, mivel az előbbiek legalább 20 százalékos, utóbbiak pedig 5-6 százalékos emelést kértek.

Szerbiában a mintegy 2,1 millió foglalkoztatottból közel 350 ezren kapnak minimálbért, vagyis a foglalkoztatottak több mint 15 százaléka. (Politika)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban