Szerbia
Kon: A legfiatalabbaknak legfeljebb négy tanórájuk lehet az iskolában

Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja elmondta, hogy csökken azoknak a száma, akik átadhatják a koronavírust másoknak, illetve a kórházban lévők száma is egyre kevesebb.

Szerinte ez nem azt jelenti, hogy a vírus gyengül, hanem hogy az emberek betartják az intézkedéseket.

Kon a szerbiai járványhelyzetről elmondta, hogy csökken a vírus átadásának lehetősége.

„Jelentősen csökken azoknak a száma, akik átadhatják a vírust. Csökken a kórházban lévők száma is, ez mind arra utal, hogy fokozatosan kilábalunk ebből az instabil és nagyon kedvezőtlen helyzetből, de még távol vagyunk attól, hogy azt mondjuk, stabil a helyzet, főként Belgrádban és a nagyobb városokban”, emelte ki Kon.

Megállapítása szerint ezt nem azt jelenti, hogy gyengül a vírus, hanem hogy betartják az intézkedéseket.

„Egyértelműen látszik, hogy a kötelező maszkviselés és a távolságtartás betartása, valamint amiről állandóan beszélünk, hogy kezet kell mosni és fertőtleníteni kell, oda vezetett, hogy kiegyenlítettük a járványgörbét, sőt már megindult a görbe csökkenése is”, emelte ki Kon.

Szerbia területén fokozatosan csökken a vírus aktivitása, ezt ellenőrzés alatt tartják, tette hozzá Kon, aki elmondta: nagyon elővigyázatos a nyilatkozatokkal kapcsolatban, mert azok után azonnal csökken az emberek fegyelme.

„A fiataljaink nem nagyon hallgatnak ránk. Főként a fiatalok azok, akik gyakran érintkeznek egymással, és ők fertőződnek meg, az idősebbek pedig többnyire véletlenszerűen, mégpedig úgy, hogy kapcsolatba kerülnek a fiatalokkal”, magyarázta Kon.

Újságírói kérdésre az epidemiológus elmondta, hogy nem fogják teljesen beszüntetni a Covid-kórházakat, mint ahogy azt korábban tervezték, hanem a kórházak egyes részeiben csak a koronavírusos páicenseket fogadják majd.

Kon: Az oktatási modellről az iskolák döntenek

Az iskolaév kezdetéről szólva Kon elmondta, hogy a válságstáb megkapta az oktatási minisztérium oktatási modelljeit, külön-külön az általános és a középiskolákra vonatkozóan.

„Itt mégis átadjuk a szervezést és a megfelelő modell kiválasztását az igazgatóknak, tantestületeknek és iskolaigazgatóságoknak, majd a szülőknek, hogy közösen döntsék el, melyik modell a legelfogadhatóbb számukra”,

mondta Kon.

Egyészségügyi szempontból indokolt, hogy elsőtől negyedik osztályig a diákoknak legfeljebb négy tanórájuk legyen, az órák pedig 30-35 percesek lehetnek. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban