Szerbia
Vučić: Vannak problémáink, de jobban kerülünk ki ebből az egészből, mint mások

Szerbia egyike azoknak az országoknak, amelyek a legtöbbet fordítottak a pandémia sújtotta gazdaság szanálására. Számítunk az Európai Unió támogatására is a szeptemberi és októberi konferenciákon – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök az ország jövőjére és fejlesztésére vonatkozó tervek és programok bemutatásakor.

„Az építőiparnak erőteljesebben kell növekednie, ezért nagyobbak lesznek a beruházások az útépítés terén. Megpróbáljuk elkerülni a negatív fejlődést az idén, ami szinte hihetetlen”, mondta Vučić az Elnökség épületében megtartott sajtóértekezleten, amelyen jelen volt Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási, valamint Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter is.

Tíz napon belül megkezdődik a vranjei, piroti, nagykikindai és ćuprijai általános kórházak építése vagy teljes felújítása, jelentette be az elnök.

„Óriási pénzeket ruházunk be, folytatódnak a munkálatok az infektológián. Ötven év után mi teljesen felújítjuk, látható lesz a magasabb színvonal”, emelte ki Vučić.

Ma reggel 6 órakor megnyitották a kincstárat, 9-ig a kommerciális bankokon keresztül befizettek minden átutalást, a bankok több mint 235.000 vállalat számára utalják a minimálbér 60 százalékát és a szeptemberi minimálbérrel együtt az emberek az idén 1.100 eurót kapnak.

Szerbia az első vagy a második helyen Európában növekedés szempontjából 2020 első felében

Aleksandar Vučić hangsúlyozta, hogy a második negyedévben Szerbiánál csak Írország és talán Litvánia teljesített jobban, de nekik nem volt gondjuk a koronavírussal.

„Egész Európa mínuszban van –14,4 százalékkal. Az Eurostat adatai szerint Németországban -11,7, Spanyolországban -22,1 százalékos a GDP csökkenése. Kétségtelen, hogy jobbak leszünk a térség összes országánál, talán csak Magyarország előz meg bennünket”, mondta azt elnök. Vannak problémáink, de jobban fogunk kilábalni az egészből, mint mások, hangsúlyozta.

„Örvendünk, hogy Németország talpra áll, helyrehozta termelői kapacitásainak 90 százalékát, javul az ipar helyzete, ami azért jelentős, mert nálunk sok cég van, amely a német autógyáraknak a beszállítója”, mondta.

Ezek valóban rendkívüli eredmények, de a harmadik és a negyedik negyedév nehéz lesz, nemcsak a tavalyi év magas teljesítménye, hanem a járvány elhúzódása miatt is.

„Különösen nagy kárt szenved az idegenforgalom és a szolgáltatások, elsősorban Belgrád és Újvidék, a szállodák üresek... megnézzük még, hogyan segíthetnénk ezeken az embereken, a már foganatosított intézkedéseken kívül”, mondta egyebek között Aleksandar Vučić a sajtótájékoztatón.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban