Szerbia
A tandíjak csökkentését kérik a szerbiai egyetemisták

A belgrádi, az újvidéki és a kragujevaci egyetem hallgatói online petíciót indítottak, amelyben a következő tanév tandíjának 30 százalékos csökkentését kérik.

Véleményük szerint a nehéz gazdasági helyzet miatt gondjaik lesznek a finanszírozással azoknak a hallgatóknak, akiket a szüleik tartanak el, valamint azoknak is, akik tanulmányaik alatt dolgoztak, főleg a vendéglátóiparban.

A hallgatók kijelentették, nem könyöradományt kérnek, hanem rámutatnak a tanulás tisztességes és becsületes árának szükségességére, többek között azért is, mert a második félévben a karok nem nyújtották a tervezett minőségű oktatást, amiért fizettek.

„Vitathatatlan, hogy ez a világjárvány következménye, de az is vitathatatlan, hogy az egyetemi és főiskolai karok a tavaszi félév során nem dolgoztak, a költségek minimálisak voltak ebben az időszakban, online előadások csak néhány karon folytak, a többiek ettől is elestek, sok forrást pedig, amelyek használata beleszámítódik a tandíjba, nem lehetett igénybe venni” – áll a közleményben.

Rámutatnak arra is, hogy a hallgatók olyasmiért fizettek, amit nem kaptak meg, s éppen ezért a világban sok egyetem még májusban biztosította a tandíjcsökkentést.

„Tízezer aláírást szeretnénk összegyűjteni, azután kérni fogjuk a tandíjak csökkentését. Ellenkező esetben megfontoljuk a további taktikát. Az egyik lehetőség a hallgatók tüntetése, de az alkotmányosság és törvényesség védelmével foglalkozó egyesülettel együttműködve esetleg csoportos pert indítunk, mivel olyasmiért fizettünk, amit nem kaptunk meg” – figyelmeztettek a hallgatók.

A petíciót itt lehet aláírni. (FoNet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harminc új fertőzött Szerbiában - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 15:21 ]
Az elmúlt 24 órában 68 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szerbiában, s egy személy meghalt a betegség következtében. Kórházban 337 fertőzöttet ápolnak, közülük jelenleg 25-en vannak lélegeztetőgépen. Tegnap óta 3175 személyt teszteltek le a vírusra, a járvány márciusi kitörése óta pedig összesen 1 072...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 15:48 ]
Péntek 18 óra óta, amióta életbe lépett Szerbiában a külföldről hazatérő polgárok egészségügyi felügyelete, ma reggelig mintegy tízezren jelentkeztek be az e-egészségügy (e-zdravlje) portálon, közölte Verica Jovanović, a Batut intézet igazgatója. A bejelentkezők között voltak koronavírus-gyanús személyek, ebben...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 9:30 ]
Azzal kapcsolatban, hogy ki fog online tanulni és ki “rendesen”, tanteremben vagy amfiteátrumban ülve, a válságtörzs fog ajánlással szolgálni. Az oktatási minisztérium által kinevezett szakértői csoport elkészítette azt a tervet, ami részletezi, melyik egyetemi karon miként zajlik majd az oktatás október elsejétől,...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 17:20 ]
Beolvasás folyamatban