Szerbia
Három forgatókönyv van az egyetemek idei működésére

Három forgatókönyv létezik arra, hogy miként fog működni idén az egyetemi oktatás.

Az első a klasszikus oktatás, amilyen eddig is volt. A második az ún. hibrid forgatókönyv, ahol az előadásokat online, a gyakorlati képzést pedig kisebb csoportokban szervezik meg. A harmadik megoldás az oktatás teljes mértékben online történő megszervezése.

Dr. Petar Bulat professzor, a Belgrádi Egyetem oktatással megbízott prorektora az RTS-nek elmondta: nem lehet augusztusban meghatározni, hogy mi lesz majd október elsején.

„Elmondhatjuk, hogy ha a járványügyi helyzet olyan lenne, mint most, akkor a legvalószínűbb a hibrid forgatókönyv, vagyis az online előadások és a kis csoportokban történő gyakorlati munka, minden óvintézkedés betartásával. Ez további erőfeszítést jelent a tanárok számára, mivel a csoportok sokkal kisebbek lesznek az eddigieknél, megkétszereződnek”, magyarázta Bulat.

Az egyetemisták nagy számban panaszkodtak arra, hogy az egyetemi tanárok a tanév vége előtt nem voltak mindig elérhetőek, csupán Power Point prezentációkat küldtek nekik, és nem válaszoltak a kérdéseikre. Arra a kérdésre, hogy tudnak-e valakihez fordulni panaszaikkal az egyetemisták, Petar Bulat elmondta, hogy ezzel kapcsolatban csupán negatív tapasztalatokat hallott.

„A rendkívüli állapot teljes ideje alatt, a Belgrádi Egyetemről beszélek, rendszeresen kapcsolatban voltam a kollégáimmal, az oktatással megbízott prodékánokkal. Hetente, kéthetente volt gyűlésünk és tárgyaltunk a problémákról. Itt kiderült, hogy a tanítás 80-90 százalékban zavartalanul folyt. Nem mondhatjuk azt, hogy nem voltak problémák. Voltak, és azok, amelyek a nyilvánosság elé kerültek, az pont az a 10 százalék”, magyarázta a prodékán.

Szavai szerint még július 7-én a Belgrádi Egyetem szimpóziumot szervezett, amelyre az összes szerbiai egyetem képviselőjét meghívták, hogy megvitassák, milyen problémák elé néznek, és hogyan tudnák azokat megoldani.

„A gólyák külön gondot jelentenek. Ők most kezdik az egyetemet, de igazából nem járnak be. Online-környezetben kezdenek, nincs semmilyen tapasztalatuk az egyetemmel és az online tanítással. A karok megpróbálják őket a legmegfelelőbb módon bekapcsolni az online tanításba, valamint megértetni velük ennek jelentőségét”, mondta Bulat. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban