Szerbia
Szerbia augusztus folyamán megkapja a koronavírus-kapcsolatokat követő alkalmazást

A tervek szerint Szerbiában augusztus folyamán beindul az a telefonos alkalmazás, amely a koronavírussal fertőzött személyek kapcsolatait követi, mégpedig az önkéntesség és a szolidaritás elvén működve, jelentette ki ma Milan Marinović, a közhasznú információkkal és személyi adatvédelemmel foglalkozó biztos.

„Az alkalmazás, amely az illetékesek bejelentése szerint hamarosan működésbe lép, és amelynek a neve Covtakt, nem fog semmilyen személyes adatot felhasználni, hanem egy felhasználói azonosítóval működik, amelynek teljes mértékben védenie kellene a személyes adatokat”, nyilatkozta a Tanjugnak Marinović.

A biztos hozzátette: irodájának képviselői tárgyaltak a szerb kormány IT irodájának szakértőivel arról, hogy mit kellene tenni, hogy az alkalmazás működése a törvénnyel összhangban legyen, hogy ne sértse meg senki magánszféráját és személyes adatait, de mégis elérje a célját.

Marinović szerint a felhasználói azonosító minden személy esetében egyedi, és különbséget tesznek a fertőzött és a nem fertőzött személyek között.

Ha egy személy megtudja, hogy pozitív a koronavírusra, akkor felkínálják neki a lehetőséget, hogy telepítse az alkalmazást, mondta a biztos, majd hozzáfűzte: az önkéntesség mellett az alkalmazás a szolidaritás elvén kell, hogy működjön, hogy a polgárok, a fertőzött személy barátai és rokonai, akik szintén letöltötték az alkalmazást, értesítést kapnának arról, hogy a fertőzött személy kikkel volt kapcsolatban az elmúlt 14 napban, legalább 15 percen át.

Az alkalmazás a bluetooth technológián alapul, vagyis az nem gyűjti be a felhasználó helyadatait, hanem a két, alkalmazással rendelkező telefon közelségét veszi alapul és deríti ki, hogy milyen közel volt egymáshoz a két telefon, illetve hogy meddig tartott kontaktus.

Marinović elmondta: azt is meg kell határozni, hogy ki fog rendelkezni az adatokkal, egyelőre ez a közegészségügyi intézet, de azt is el kell dönteni, hogy hol fogják őrizni ezeket az adatokat, illetve hogy milyen lehetőségei vannak az alkalmazás letörlésének.

„Úgy hiszem, hogy az alkalmazás hamarosan elkészül, ugyanis a régió országaiban, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Szlovéniában és más országokban is működik már”, mondta Marinović.

Szerinte az alkalmazás sikeressége attól függ, hogy azt milyen tömegesen töltik le az emberek, a megfelelő szám ugyanis az 50-60 százalék lenne, közölte Marinović, majd hozzátette: Horvátország nagyon nagy lendülettel indult el az alkalmazással, de néhány nap után mintegy 35 ezer személy törölte az alkalmazást. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2020. AUGUSZTUS 11. [ 16:07 ]

A nagymama hova tölti le ? Vicc az egész, az idősödő korosztálynak , aki mellesleg legjobban érintett, még hagyományos maroktelefonja sincs, nemhogy okostelefon.


Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban