Szerbia
Szerbiának több mint egy milliárd eurós a vesztesége a turizmus miatt
Betűméret:             

Szerbiának a turizmus területén a koronavírus-világjárvány miatt közel egy milliárd eurós kára van, amelyet még a hazai turisták megnövekedett érdeklődése sem tud kárpótolni, jelentette ki ma Rasim Ljajić idegenforgami miniszter.

Az biztos, hogy a hazai turizmus fellendülésével valamelyest enyhébb lesz a veszteség, de ez a végső elszámolásban elhanyagolható tételt jelent a turizmusban a devizabevételek kiesése mellett, jelentette ki Ljajić a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) reggeli műsorában.

Állítása szerint a hazai turisták száma „említésre sem méltó” ahhoz képest, hogy egyébként hány külföldi turista látogat évente Szerbiába.

Arra is emlékeztetett, hogy Szerbiában az első két hónapban növekedett a külföldi turisták száma az előző évhez képest 28 százalékkal, márciustól viszont hanyatlásnak indult és mintegy 95 százalékos volt a csökkenés havi szinten.

„Ezt a mi turistáink nehezen tudják pótolni. Egyes úti célok esetében sikerülni fog, mert ezek hirtelen nagyon népszerűvé váltak, de vannak újabbak is, mint amilyen a falusi turizmus a Balkán-hegységen (Stara planina), Vlasinán és Kosjerićen, illetve az ország egész nyugati része tele van turistákkal. De mindezek együttvéve sem tudják pótolni a hiányzó külföldi turistákat”, tette hozzá Ljajić.

Közölte azt is, hogy a Soko Banja, a Vrnjačka Banja és a Zlatibor is hagyományosan jó eredményeket hoz.

Ljajić az RTS-nek elmondta, hogy a szerbiai árura kivetett vám megszüntetése után megindult az áruszállítás Koszovóba, de ez sem mennyiségben, sem értékben nem teszi ki még a felét sem a korábbiaknak.

Április óta átlagosan mintegy 20 millió euró volt a havi áruforgalom, de ez fele a korábbinak. Ljajić szerint nehezen lehet ezt visszaállítani a korábbi szintre.

„Mások foglalták el a helyünket a piacon, főként a környező országokból”, tette hozzá a miniszter. (Fonet, RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban