Szerbia
State Department: Szerbiában javul a befektetői légkör

Az utóbbi években javul Szerbiában a befektetői légkör, az ország ezen a téren jelentős előrelépést tett, állapítja meg a State Department éves jelentése, amely az amerikai vállalatokat tájékoztatja 165 ország piacáról és üzleti légköréről.

Az üzleti légkör javulása a jelentés szerint egyértelműen a makrogazdasági reformoknak tudható be, de hozzájárul a pénzügyi stabilitás, a fiskális fegyelem megteremtése és az uniós csatlakozási folyamat beindulása is, amely ösztönözte az üzleti légkör javulását eredményező jogi változásokat.

A jelentés szerint a szerb kormány sikeresen lezárta a Nemzetközi Valutaalappal a hároméves készenléti hitelprogramot és túlteljesítette minden fiskális célkitűzését a 2018-as évben, ennek következtében négy helyet javított a Doing Business listáján és jelenleg a 44. helyen áll.

A State Department jelentése rámutat arra is, hogy a szerb kormány számára továbbra is prioritást jelent a külföldi befektetéseknek az országba vonzása, s kiemeli, az amerikai befektetők pozitívan értékelik Szerbiát, kiváltképp az ország stratégiai helyzete, a jól képzett és olcsó munkaerő, a kiváló angol nyelvtudás, a befektetési ösztönzések és az országnak a legfontosabb piacokkal, elsősorban az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodásai miatt.

A jelentés negatívumként azt rója fel, hogy a jelentős előrelépések ellenére Szerbia továbbra is kihívásokkal néz szembe, különösen az adminisztratív késedelmek és a korrupció tekintetében.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elérkezik-e az idő, amikor a bővítési biztos a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban elgondolkodik bizonyos intézményes keretekről, amelyek a teljes jogú tagság szintje alatt lennének? Ezt a kérdést Várhelyi Olivér uniós bővítési biztosnak Michael Martens, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója tette fel, a megjegyzéssel,...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Zorana Mihajlović, a szerb kormány nemek közötti egyenlőségért felelős koordinációs testületének elnöke ma kijelentette, hogy Szerbiában a férfiak és a nők közötti bérszakadék átlagosan 11-16 százalékos a férfiak javára, míg az európai átlag 16,3 százalék, a globális pedig 23 százalék, közölte Mihajlović...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 13:06 ]
Dr. Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványtanilag rizikós országokból térnek haza, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe. Maguknak kell bevinniük a személyi adataikat az egészségügyi kartonjukba, viszont a covid-rendelőben csak akkor kell...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 10:17 ]
Beolvasás folyamatban