Szerbia
A külföldről hazatérő szerbiaiak holnaptól külön felügyelet alá kerülnek

Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell.

Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő belépéskor az e-zdravlje portálon elérhető teszt kitöltése, amellyel a polgárok önmaguk mérhetik fel, hogy van-e valamilyen covid-19 fertőzésre utaló tünetük, közölte a szerb kormány a Tanjuggal.

A kérdőív kitöltésével jobb képet kaphatnak egészségügyi állapotukról, a teszt eredménye pedig megmutatja, hogy jelentkezniük kell-e az illetékes covid-kórházban.

A tesztet kitöltő polgároknak az eredményeket ki kell nyomtatniuk vagy meg kell őrizniük, hogy bizonyítani tudják, hogy kitöltötték a tesztet. Ez azt jelenti, hogy nem kell mindenkinek automatikusan ellátogatnia az illetékes covid-kórházba, miután hazatér külföldről, csak azoknak kell ezt megtenniük, akik a teszt kitöltése után ilyen tájékoztatást kapnak.

Ezzel a módszerrel elkerülhető a nagyobb tömegek kialakulása a kórházakban, illetve az is, hogy az emberek éppen a vizsgálatra várva fertőződjenek meg.

A külön egészségügyi felügyelet tíz napig tart, a külföldről hazatérő polgárok, akik nem kaptak olyan utasítást, hogy látogassanak el a covid-kórházba, a hazatérésük tizedik napján még egyszer el kell végezniük az online tesztet.

Ha az eredmények azt mutatják, hogy nem kell a fertőzéstől tartaniuk, az ő számukra már nem érvényes a külön felügyelet.

Azok a személyek, akiknek nem áll módjában kitölteni az online kérdőívet, telefonon kell felhívniuk a közegészségügyi intézetet, illetve a településük illetékes egészségügyi intézményét, és megkapnak minden szükséges információt.

Az egészségügyi előírások be nem tartása a járványügyi intézkedések súlyos megsértésnek minősül.

Az ilyen felelőtlen és kockázatos viselkedés viszonylag gyorsan oda vezethet, hogy ismét gyorsabban terjedhet a vírus a lakosság körében. A szerb kormány arra szólítja fel a polgárokat, hogy szigorúan tartsák be az egészségügyi előírásokat.

Az óvintézkedések betartása jelenti az egyetlen bizonyított és biztos védelmet a koronavírus terjedésével szemben. Kulcsfontosságú a zárt térben történő maszkviselés, a távolságtartás, illetve a gyakori kézmosás és a helyiségek fertőtlenítése.

A szerb kormány ismét arra szólította fel a polgárokat, hogy kivétel nélkül tartsák be az előírásokat. Igaz, hogy akik külföldre utaztak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve, de ez nem azt jelenti, hogy a többi szerbiai polgárnak nem kell továbbra is betartania az óvintézkedéseket.

„A védőoltás megjelenéséig csak vasfegyelemmel juthatunk el a közös célig, vagyis a vírus végleges legyőzéséig, és ezt csak közösen érhetjük el”, közölte a szerb kormány. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából meghatározó az albánok, és ezen belül Koszovó jövője - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke telefonon az MTI-nek, miután csütörtökön tárgyalt Meliza Haradinaj-Stublla koszovói külügy- és diaszpóráért felelős miniszterrel és Time Kadrijajjal,...
2020. OKTÓBER 29.
[ 20:06 ]
Az erőszak sohasem diadalmaskodhat a morális és az emberi értékek felett – ezt írta Twitter-üzenetében Aleksandar Vučić államfő a franciaországi késes támadást követően. Együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak, a franciáknak és Emmauel Macron elnöknek. (Tanjug)
2020. OKTÓBER 29.
[ 16:46 ]
Magyarország számár remek hír, hogy az eddigi kormányzó koalíció folytatja a munkáját Szerbiában, és még ennél is jobb hír, hogy számít a vajdasági magyarok részvételére a kormányzatban - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban. Hozzátette: a vajdasági magyarok...
2020. OKTÓBER 29.
[ 16:18 ]
Beolvasás folyamatban