Szerbia
Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat

Elérkezik-e az idő, amikor a bővítési biztos a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban elgondolkodik bizonyos intézményes keretekről, amelyek a teljes jogú tagság szintje alatt lennének?

Ezt a kérdést Várhelyi Olivér uniós bővítési biztosnak Michael Martens, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója tette fel, a megjegyzéssel, hogy már hosszabb ideje megfigyelhető egyes EU-tagországok visszafogottsága, amikor új tagok felvételéről van szó.

Várhelyi azt válaszolta, hogy az Európai Unió teljes jogú tagságot kínál fel, ahogyan az európai országok állam- és kormányfői elhatározták.

„Azoknak, akik ennél kevesebbet követelnek, azt mondom: Akkor ne várják el, hogy a térség alkalmazkodjon az előírásainkhoz és ne várják el, hogy a térség biztonságos és stabil szomszédunk legyen”, mondta Várhelyi a DW híre szerint.

A bővítési biztos kiemelte, hogy a bővítési folyamat nem automatikusan zajlik. „Ha egy ország csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, azt komolyan kell vennie”, ami valós reformokat jelent és a tagjelölt országok ezt tudják.

Szerbia esetében Várhelyi úgy ítélte meg, hogy vegyes képet mutat, de ugyanakkor haladás is tapasztalható.

„Szerbia elnöke a júniusi parlamenti választások előtti kampány során az EU-tagságot szorgalmazta. Majd meglátjuk, hogyan reflektálódik a választások egyértelmű eredménye a szerb kormány reformkészségén”, mondta Várhelyi.

A csatlakozni vágyó országokban stabil intézményekre van szükség, amelyek szavatolják a törvények érvényesülését, az emberi jogokat és a kisebbségek védelmét.

„A bővítési folyamat szigorú, de igazságos feltételeken alapul, amelyeknek fókuszában a jogállam áll”, fogalmazott Várhelyi. Hangsúlyozta, hogy az EU autópályákkal és vasútvonalakkal akarja összekötni a Nyugat-Balkán összes fővárosát. Ezek reális projektek, amelyeket finanszírozni fogunk, méghozzá a Bizottság jelenlegi mandátumának idején, emelte ki a bővítési biztos.

A kérdésre, hogy az EU akkor is finanszírozni fogja a projekteket, ha azokat kínai vállalatok építik, Várhelyi azt válaszolta: kifejezett céljuk, hogy szorosan összekössék a nyugat-balkáni gazdaságokat az unióval, és hozzátette, nem látja, hogyan nyerhetnék meg kínai beruházók az autópálya- és vasútvonal-tendereket.

A megjegyzésre, hogy kínai konszerneknek ez sikerült a pelješaci híd és a Belgrád-Budapest vasútvonal esetében, Várhelyi azt válaszolta, hogy egyedi projektekről volt szó.

A kérdésre, hogy az EU, még amikor szinte semmit sem kínál, továbbra is fontosabb a térség számára, mint Kína, Oroszország vagy Törökország, Várhelyi azt mondta: „Ha ki akarjuk használni a vonzalmat, akkor a teljes jogú EU-tagságnak kell lennie az első helyen”. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az új kormány megalakításával megbízott Ana Brnabić ma hangsúlyozta, hogy az új kormánya a politikai és gazdasági folytonosság kormánya lesz, és hat olyan célt tűz ki maga elé, amelyekről külön gondot fog viselni. „Ennek a kormánynak hat célja lesz, amelyekről külön gondot viselünk: a koronavírus elleni harc,...
2020. OKTÓBER 28.
[ 13:00 ]
Szerbiában átlépte az ezres lélektani határt az új fertőzöttek száma, keddről szerdára 1053 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a következő héten ez a szám csak tovább fog növekedni - mondta Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió internetes oldalának...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:52 ]
Az új kormány megalakításával megbízott Ana Brnabić ma a szerb parlament külön ülésén mond expozét és bemutatja a kabinet tagjait. A parlamenti ülés napirendi pontjai között szerepel a kormány megválasztása, valamint a miniszterelnök és a kormánytagok eskütétele, amellyel hivatalosan is megkezdődik a mandátumuk. A...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban