Szerbia
Vučić: Megállapodtunk a Koszovó-párbeszéd folytatásáról

Aleksandar Vučić szerb államfő ma este kijelentette, hogy a Miroslav Lajčák Belgrád–Pristina-párbeszédért felelős uniós különmegbízottal tárgyalt és kifejezte Belgrád elhivatottságát a pristinai párbeszéd folytatása mellett, de ragaszkodott a 2013-as berlini megállapodás betartásához és a szerb községek közösségének (ZSO) megalapításához.

A tárgyalás után újságíróknak nyilatkozva Vučić bejelentette, hogy a belgrádi küldöttség Brüsszelbe fog utazni a „technikai és a legmagasabb szintű” párbeszéd folytatásához.

„Jó, ésszerű és komoly tárgyalást folytattunk a dialógus jövőjéről. Elemeztük az elért eredményeket és megállapodtunk a párbeszéd folytatásában. Kifejeztük közös értékelésünket, mely szerint a meglévő gazdasági trendek jók és kielégítőek, és amelyekre még csak ezután kell hangsúlyt fektetnünk Belgrád és Pristina között, első sorban az emberek, az áru és a tőke szabad mozgásának tekintetében”, mondta Vučić.

Azt is közölte, hogy a Lajčákkal folytatott megbeszélésen ragaszkodott a 2013-as brüsszeli megállapodás teljes betartásához, vagyis a szerb községek közösségének (ZSO) megalapításához.

„Ez az a feltétel, amely teljesülése nélkül nem várhatjuk el a dialógus folytatását”, nyilatkozta a szerb elnök.

Értékelése szerint Szerbia európai jövője „nagyon fontos” a beruházások nagyobb száma, valamint azok miatt az értékeke miatt, amelyekért Szerbia harcol.

„Szerbia helyzete a világban erősödni fog, minél közelebb kerülünk a teljes jogú EU-tagsághoz, de a mi európai utunkat meghatározza a pristinai kapcsolatunk fejlődése”, mondta Vučić.

Megköszönte Lajčáknak, mint mondta, elkötelezett munkáját, és amiért meg akarja hallgatni mindkét oldalt.

„Megértem, mennyire nehéz helyzetben van, de elkötelezettsége arról tanúskodik, hogy az EU érdekelődést mutat a régiónk iránt”, tette hozzá a szerb elnök. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában átlépte az ezres lélektani határt az új fertőzöttek száma, keddről szerdára 1053 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a következő héten ez a szám csak tovább fog növekedni - mondta Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió internetes oldalának...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:52 ]
Az új kormány megalakításával megbízott Ana Brnabić ma a szerb parlament külön ülésén mond expozét és bemutatja a kabinet tagjait. A parlamenti ülés napirendi pontjai között szerepel a kormány megválasztása, valamint a miniszterelnök és a kormánytagok eskütétele, amellyel hivatalosan is megkezdődik a mandátumuk. A...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:41 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma találkozik a covid-kórházak vezetőivel. A találkozót 12 óra 15 perckor tartják meg a Szerbia Palotában, amely után sajtótájékoztatót tartanak, közölte az elnöki kabinet sajtószolgálata. Vučić 13 órakor közli majd Szerbia polgáraival a koronavírus-járvány elleni védelmet...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban