Szerbia
Szigorít a válságtörzs: Szabadtéren ajánlott a maszkviselés Szerbiában

Mostantól szabadtéren is kötelező a maszkviselés, tájékoztatott dr. Darija Kisić Tepavčević a válságtörzs ülése után Belgrádban. Ezt a szigorítást azonban néhány óra múlva módosították. Ezek szerint: Szerbiában ajánlott a maszkviselés a szabadban is. Arról is döntöttek, hogy a helyi önkormányzatoknak megtiltják a 30 főnél tömegesebb rendezvények engedélyezését, a belgrádi Aréna pedig hétfőtől ismét készen áll a koronavírus-fertőzöttek fogadására.

Kisić Tepavčević hangsúlyozta, ebben az időszakban terjednek legkönnyebben a légúti fertőzések, ami a koronavírusra is érvényes. Szerbiában lassan nő a betegek száma, s – mint mondta – habár nálunk kedvezőbb a helyzet, mint más európai országokban, ez nem kell, hogy nyugtasson minket, mert a vírus gyorsan terjed, s rajtunk áll, hogy ezt megakadályozzuk.

„Ennek megfelelően hoztuk meg a döntést arról, hogy elsősorban minden eddigi intézkedést szigorítunk, alkalmazásuk ellenőrzése tekintetében. A gyülekezést 30 főben korlátoztunk, de gyakorlatilag minden városban volt rá példa, hogy különféle ünnepségeket és összejöveteleket szerveztek. Mától a helyi önkormányzatoknak tilos az ilyen jellegű összejövetelek engedélyezése. A másik fontos dolog, hogy mindannyiunknak állandóan maszkot kell viselnünk, szabadtéren is” – mondta Kisić Tepavčević, majd a Tanjugnak nyilatkozva már úgy mondta, hogy ajánlott lenne az állandó maszkviselés.

Bejelentette azt is, hogy a belgrádi aréna hétfőtől ismét készen áll a koronavírus-fertőzöttek fogadására, s a jövőben a hangsúly az ideiglenes kórházakon lesz, mert a többi kórházat, amelyek elsősorban nem fertőző betegeket fogadnak, fenn kell tartani a többi páciens számára, akik nem koronavírusosak.

A vendéglátóhelyek munkaideje nem változik, továbbra is 23 óráig tarthatnak nyitva, s a korábban előírt intézkedések érvényesek rájuk, vagyis minden esetben kötelező a maszkviselés, kivéve az asztaloknál.

„Szintén nagyon fontos, hogy mától minden, szolgáltatói tevékenységet végző létesítményben legyen egy felelős személy, aki a koronavírusra vonatkozó óvintézkedések végrehajtását felügyeli” – tette hozzá.

Az előírt intézkedések se nem drágák, se nem nehezek, viszont megfékezhetik a vírus terjedését és életeket menthetnek, húzta alá Kisić Tepavčević. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az új kormány megalakításával megbízott Ana Brnabić ma hangsúlyozta, hogy az új kormánya a politikai és gazdasági folytonosság kormánya lesz, és hat olyan célt tűz ki maga elé, amelyekről külön gondot fog viselni. „Ennek a kormánynak hat célja lesz, amelyekről külön gondot viselünk: a koronavírus elleni harc,...
2020. OKTÓBER 28.
[ 13:00 ]
Szerbiában átlépte az ezres lélektani határt az új fertőzöttek száma, keddről szerdára 1053 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a következő héten ez a szám csak tovább fog növekedni - mondta Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió internetes oldalának...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:52 ]
Az új kormány megalakításával megbízott Ana Brnabić ma a szerb parlament külön ülésén mond expozét és bemutatja a kabinet tagjait. A parlamenti ülés napirendi pontjai között szerepel a kormány megválasztása, valamint a miniszterelnök és a kormánytagok eskütétele, amellyel hivatalosan is megkezdődik a mandátumuk. A...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban