Szerbia
Kon: А pátriárka búcsúztatása nagy járványügyi kockázatot jelent

Járványügyi szempontból nagy kockázatot jelent Irinej pátriárka búcsúztatása és temetése, az én kötelességem, hogy ezt elmondjam, egy ilyen tömeges összejövetel járványügyi szemponból nem elfogadható, de senki nem is tilthatja meg, nyilatkozta ma az RTS műsorában Predrag Kon epidemiológus, a szerbiai válságtörzs tagja.

Arra kért mindenkit, aki a figyelmeztetések ellenére mégis úgy dönt, hogy részt vesz a pénteken reggel covid betegségben elhunyt pátriárka búcsúztatásán és temetésén, hogy viseljen maszkot, ügyeljen a távolságtartásra és kerülje a fertőzéssel járó kockázatot.

„Egy ilyen összejövetel járványügyi szempontból elfogadhatatlan, másfelől ez egy olyan dolog, amit senki nem tilthat be”, véli Kon.

A járványügyi szakorvos azt is elmondta, hogy a válságtörzs mai ülésén született újabb megszigorító intézkedések listáját továbbították Ana Brnabić kormányfőnek, s várhatóan szombaton születik döntés arról, milyen további szigorító intézkedéseket fogadnak el.

A válságtörzs egyébként pénteken délelőtt tartotta meg ülését, de ennek befejeztét követően senki nem nyilatkozott az újabb intézkedésekkel kapcsolatban, majd arról tájékoztattak, hogy délután háromkor sajtótájékoztatón közlik a fejleményeket, ezt viszont megkezdése előtt pár perccel lefújták. Kon szerint a válságtörzs orvosokból álló tagjai a mai ülésen határozottan kiálltak az újabb megszigorító intézkedések mellett. Ezeket juttatták el a kormánynak mérlegelésre. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy a szerb kormány nem fogadja el ezeket az intézkedéseket, Kon azt válaszolta, hogy „ez nehezen történhet meg”.

Korábban Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a válságstáb mai ülésén nem a kijárási tilalom újbóli bevezetéséről volt szó, hanem azokról az intézkedésekről, amelyekkel a minimálisra csökkenthető a kontaktusok száma.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Noha az orvosok már nagyon várják a covid-19 elleni védőoltást, mivel úgy vélik, hogy ez az egyetlen szer, amellyel ki lehetne irtani a koronavírust, a szerbiai polgárok hozzáállása a vakcinációhoz már nem olyan lelkes. Egy belgrádi felmérés szerint a fővárosban élő lakosok mintegy 45 százaléka még nem döntötte el,...
2020. DECEMBER 3.
[ 10:00 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma közölte, hogy négy hónap alatt felépült a kórház, amelyet a koronavírus-fertőzöttek vehetnek igénybe Batajnicán, és azt üzente, hogy Szerbia le fogja győzni a koronavírust. Mindezt a budućnostsrbijeav Instagram-profilon közölte egy fénykép kíséretében, amelyen időrendi sorrendben...
2020. DECEMBER 2.
[ 21:23 ]
Az állami költségvetésből valamivel több mint 1,5 milliárd dinárt, azaz mintegy 13 millió eurót fizettek ki támogatásként az egészségügyben, valamint a szociális intézményekben dolgozók számára. Az alkalmazottak fejenként 10 ezer dináros támogatást kaptak, adta hírül az RTV. Az egészségügyi dolgozók mellett a...
2020. DECEMBER 2.
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban