Szerbia
Đerlek: Június derekáig véget ér az immunizálás, ha Szerbia megkapja a megbeszélt adagokat

Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára kijelentette, hogy a szerbiai polgárok immunizálása az idei év júniusának derekáig befejeződik, amennyiben Szerbia megkapja az összes leszerződött adag vakcinát.

„Ha megkapjuk azokat az adagokat, amelyeket megbeszéltünk, és ha a szállítás úgy megy, ahogy kell, akkor a tervek szerint a teljes vakcinálást május végéig vagy június közepéig be tudjuk fejezni, így a fiataloknak nem kell egy évet várniuk, hogy 2022-ben jussanak sorra, hanem a legrosszabb esetben is május elején sorra kerülhetnek”, közölte Đerlek a Politikának adott interjújában.

Elmondta azt is, hogy „senki sem marad vakcina nélkül, aki jelentkezik rá”, és hozzátette, hogy Ana Brnabić szerb kormányfő bejelentette, hogy nyolc millió adag védőoltás beszerzését tervezik, ez pedig azt jelenti, hogy négymillió polgár veheti fel a vakcinát.

Đerlek rámutatott arra, hogy Szerbia azon kevés országok közé tartozik, amely januárban és februárban fél millió adaggal rendelkezik majd a Szputynik V orosz vakcinából, egymillióval a kínai védőoltásból és 300 ezerrel a Pfizer vakcinából.

„Megtörténhet az is, hogy egy adott pillanatban nem lesz majd raktáron éppen az az oltás, amelyet valaki fel szeretne venni, ez meghosszabbítja az immunizáció idejét. De kitartunk amellett, hogy mindenki választhat, hogy melyik védőoltást szeretné felvenni”, mondta Đerlek. Hozzátette: a védőoltások hatékonysága között csupán módszertani és technológiai különbség van, de mindegyik kifejezetten erősíti az immunrendszert.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A válságstáb szakmai részével szemben állandóan fennálló negatív kampány ellenére annak értékelése továbbra is nagyon jó, közvetlenül az egyház, a hadsereg és a köztársasági elnök minősítése után van, mondta Marko Uljarević, az Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutatásért felelős...
2021. JANUÁR 18.
[ 11:24 ]
A köztársasági válságstáb keddi ülésén elemzik az aktuális helyzetet, s majd csak akkor látják meg, hogy kell-e valamit változtatni a koronavírus elleni intézkedéseken, jelentette ki Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja. Janković elmondta, hogy az epidemiológusok és ő, mint immunológus, nem fogják támogatni...
2021. JANUÁR 18.
[ 10:03 ]
Újra megkezdődött a tanítás a szerbiai általános és középiskolákban, a diákok egy hétig a tantermekben tanulnak, egy hétig pedig virtuális oktatásban vesznek részt. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb vasárnap közölte, addig várhatóan nem lehet a korlátozások enyhítésére...
2021. JANUÁR 18.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban