Szerbia
Megérkezett Szerbiába az AstraZeneca védőoltás első 150 ezer adagja

Ma reggel 8 óra körül megérkezett Belgrádba a brit-svéd gyártmányú AstraZeneca vakcina első 150 ezer adagja, amelyet Aleksandar Vučić szerb elnök várt a Nikola Tesla repülőtéren. Ez azt jelenti, hogy Szerbia az első olyan ország Európában, amely már négyféle választható oltást tud biztosítani állampolgárainak. A 150 ezer adag védőoltás ugyanennyi beoltott polgárt jelent, emelte ki Vučić.

A szállítmányt Vučićon kívül Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter és Sian MacLeod, Nagy Britannia szerbiai nagykövete várták a reptéren. Vučić köszönetet mondott a brit nagykövetnek, illetve az indiai nagykövetség ügyintézőjének, aki segített abban, hogy az Indiában gyártott AstraZeneca védőoltás eljusson Szerbiába.

A mai nap folyamán várható továbbá 50 ezer adag Szputnyik V védőoltás is, ahogyan azt korábban már bejelentette Nenad Popović innovációs és technológiai miniszter.

Zlatibor Lončar pénteken jelentette be, hogy Szerbia új szerződést írt alá a Pfizer-BioNTech vakcinagyártóval, így a második negyedévben Szerbiába a már ígért 500 ezer védőoltás helyett 1,2 millió, a harmadik negyedévben pedig a megbeszélt 400 ezer helyett 1,19 millió adag vakcina fog érkezni.

Szerbiába eddig a kínai Sinofarm védőoltásból érkezett a legtöbb, azaz 1,5 millió adag.

Vučić: Az AstraZeneca védőoltások holnaptól elérhetők a lakosok számára

"Az AstraZeneca második oltását 12 héttel az első után vehetik fel a polgárok. Már aláírtuk a szerződést a következő szállítmányra, ami további 150 ezer adag oltóanyagot jelent. Büszke vagyok arra a komoly és felelősségteljes munkára, amit a lakosság egészségéért teszünk, ezzel harcolunk a polgárok életéért és a gazdaság fellendítéséért’’ - mondta Aleksandar Vučić a belgrádi repülőtéren.

Köszönetet mondott Boris Johnson brit miniszterelnöknek, és Narendra Modi indiai miniszterelnöknek a segítségért.

MacLeod: Fiatal szerb tudósok is részt vettek az AstraZeneca oltás fejlesztésében

Sian MacLeod brit nagykövet elmondta, hogy fiatal szerb szakemberek is részt vettek a védőoltások kifejlesztésének folyamatában Oxfordban.

"Örülök, hogy itt lehetek, és hogy megvártuk a vakcinák megérkezését. Az oltást az oxfordi egyetemen fejlesztették ki, ahol egy nemzetközi csapat dolgozott rajta, köztük fiatal szerbiai tudósokkal’’ - mondta MacLeod. A védőoltás akaratot és hitet ad nekünk, tette hozzá a brit nagykövet. (RTV)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia megelőzte az Amerikai Egyesült Államokat, így az ötödik helyen áll a világban az egymillió lakosra jutó oltások számát tekintve. Az egymillió lakosra jutó újraoltások alapján Szerbia az első Európában és negyedik a világon. Szerbiában, a beoltottak abszolút számát tekintve, több az újraoltott polgár, mint...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 10:10 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök, miután találkozott Porfirije pátriárkával, elmondta: az állam és az egyház kapcsolatait érintő minden fontos kérdésről tárgyaltak, a Szerb Ortodox Egyház új vezetőjét pedig tájékoztatta minden kulcsfontosságú kérdésről, amelyek Szerbiát érintik, és amelyek kétségtelenül különösen...
2021. FEBRUÁR 24.
[ 17:31 ]
A köztársasági válságstáb mai ülésén nem fogadtak el újabb járványügyi intézkedéseket, de egységes a vélemény arról, hogy a hétvégén kell tenni valamit, ezért az erről szóló döntést a következő, pénteki ülésén hozza meg a válságstáb, közölte Predrag Kon epidemiológus. „Az ülésen véleményeket és...
2021. FEBRUÁR 24.
[ 12:50 ]
Beolvasás folyamatban