Szerbia
Vučić: Európát hazánknak tekintjük

Aleksandar Vučić szerb elnök Európa napja alkalmából elmondta, hogy Robert Schuman ötlete valódi győzelmet eredményezett a második világháborút követően, az ötlet bizalmat, hitet, békét és szolidaritást hozott és ez a hit megvan Szerbiában is, ahogyan a remény, hogy Szerbia olyan országgá válik, amelyet szívesen látnak az európai népek családjában.

Vučić emlékeztetett, hogy május 9-én a szabadság győzelmét ünnepeljük, amely szabadságot hatalmas áldozatokkal nyert el Európa.

“Amíg a háború borzalmai elhalványultak, és Európa gyógyította a második világháború sebeit, olyan emberek is voltak, mint Robert Schuman, aki megértette,hogy csak a népek megbékélése és egysége teremthet jövőt” - mondta az elnök az Európa-napi fogadáson.
Rámutatott, hogy az európai nemzetek bátrak voltak, és addigi ellenfeleikben jövendőbeli szövetségeseiket látták onnantól.

“Schuman elképzelése szerint a béke megmarad, ha az alkotóerők arányban állnak a fenyegető veszélyekkel, az ötlet bizalmat hozott és hitet a különbözőségek egyesülésében, békében és szolidaritásban” - mondta Vučić.

Hozzátette, ha nem is mindig tűnik úgy, de ez a hit megvan Szerbiában is, ahogyan a remény, hogy az EU-tagság felé vezető hosszú és nehéz úton elért eredményeinket megfelelő mértékben fogják értékelni.

“Teljes jogú tagjai az Uniónak egy Koszovót érintő kompromisszumos megoldással lehetünk, ami annak a módja, hogy megvalósítsuk a célunkat, hogy Szerbia rendezett és sikeres ország legyen, hogy jó, európai úton haladjunk” - mondta Szerbia elnöke.

Vučić kiemelte, hogy továbbra is rengeteg erőfeszítést kell fektetnünk a reformokba, nem azért mert valaki ezt kéri tőlünk, hanem azért, mert tudjuk, hogy ez nekünk és az országnak is hasznot hoz.

Fabrici: Az EU szilárdan hisz abban, hogy Szerbia jövője az Unióban van

Sem Fabrici, az Európai Unió küldöttségének szerbiai vezetője az Európa-napi fogadáson elmondta, hogy a világjárvány nem terelte el az Unió figyelmét a Nyugat-Balkánról, illetve kijelentette, hogy továbbra is szilárdan hiszik, hogy Szerbiának helye van az Európai Unióban. (Politika, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerb állam holnap, június 14-én fizeti ki a munkanélküliek részére a 60 eurós segélyt. A segélyre minden olyan munkanélküli jogosult, aki április 15-ével bezárólag szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. A támogatás a polgárokat és a vállalkozásokat segítő harmadik pénzügyi...
2021. JÚNIUS 13.
[ 12:17 ]
Ismeretlen támadók egy 26 éves szerb állampolgárságú nőt, illetve egy 25 éves szintén szerb állampolgárságú férfit támadtak meg a spliti strandon szombatra virradó éjjel. Mint a Slobodna Dalmacija megtudta, a helyi rendőrségtől hajnali fél egykor érkezett egy jelentés arról, hogy több személy fizikailag bántalmazott...
2021. JÚNIUS 12.
[ 15:42 ]
Albin Kurti koszovói kormányfő a koszovói Poklek településen ma ismételten kijelentette, hogy Koszovónak pert kell indítania Szerbia ellen a 22 évvel ezelőtt elkövetett népirtás miatt. Kurti elmondta, hogy Koszovóbanaz emberek “túlélték a gyilkos szerb állami kampányt, ezért a világ előtt kell...
2021. JÚNIUS 12.
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban