Szerbia
Az idei évtől újabb védőoltás válik kötelezővé a hatodikosok számára Szerbiában

Minden olyan hatodik osztályos diák számára, aki még nem esett át a bárányhimlőn, vagyis a varicella-zoster vírusfertőzésen, kötelezővé teszik a vírus elleni védőoltás felvételét. Az oltást a diákok ingyenesen kapják meg.

Az Euronews Serbia szerint ezt az oltásokról szóló új szabályzat írja elő, amelyet ez év január 1-jétől alkalmaznak.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet szerint a bárányhimlő elleni oltás felvételét a korábban érvényes szabályzat a különösen veszélyeztetett személyek számára, illetve a bizonyos életkorú, a fertőzésen még át nem esett polgárok részére már kötelezővé tette, és az új szabályzat csupán néhány új kategóriát adott hozzá ehhez a listához.

A szabályzat egyébként 12 hónapos kor után ajánlja a bárányhimlő elleni védőoltás beadását a gyerekek számára.

Azoknak, akik az oltási szabályzat szerint az érzékeny, veszélyeztetett kategóriába esnek, kötelező a bárányhimlő elleni oltást felvenni, amelyet a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap finanszíroz.

Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik még nem estek át a fertőzésen, így nem szereztek immunitást, amely nélkül a terhességet tervező nők, a szövet- és szervátültetést tervezők, a szklerózis multiplexben szenvedők, továbbá az atópiás dermatitisszel, ekcémával és neurodermatitisszel küzdő betegek fokozott veszélynek vannak kitéve.

Akiknek csupán ajánlott az oltás felvétele, azok 4000 dinárért tudják megvásárolni a vakcinát a gyógyszertárakban, majd a helyi egészségházban tudják azt beadatni maguknak.

A tartós immunitást adó védőoltást két dózisban kapja minden érintett, hat hetes szünettel a két adag között.

“Az új kategóriák közül az egyiket azok a hatodik osztályos gyerekek képezik, akik még nem estek át a fertőzésen. A bárányhimlő súlyos klinikai képet idézhet elő, illetve az idősebb korosztálynál komplikációk is kísérhetik azt, a fertőzés különösen komoly lehet a terhes nők és újszülöttek esetében” - hívja fel a figyelmet a Batut intézet közleményében.

A védőoltás minden egészségházban, illetve oltóponton elérhető. (Euronews Serbia)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elmúlt hétvégén, vagyis július 23-a és 25-e között a szerbiai autópályákon összesen 740 ezer 776 jármű haladt át, közölte a Szerbia Útjai közvállalat. Az úthasználati díj megfizettetéséből pedig 385 millió 795 ezer 773 dinár folyt be, ami a tavalyi évi időarányoshoz viszonyítva 63,75 százalékkal, míg a...
2021. JÚLIUS 27.
[ 9:24 ]
A szerb állampolgárok többsége, azaz 52,3 százaléka támogatja az ország Európai Unióhoz való csatlakozását, míg 32,6 százalékuk ellenzi azt - derül ki az EU szerbiai delegációja számára végzett közvéleménykutatásból, közölte az Európai Uniós Információs Központ. A kutatásban részt vevők 8,4 százaléka nem...
2021. JÚLIUS 26.
[ 17:11 ]
Szerbiában az elmúlt 24 óra folyamán 8817 elvégzett tesztet követően 241 fertőzött személyt regisztráltak, a koronavírus következtében egy páciens vesztette életét, ezzel a vírus szerbiai áldozatainak száma 7105-re emelkedett. Kórházi kezelésen jelenleg 338 beteg, lélegeztetőgépen pedig 11 személy van. A...
2021. JÚLIUS 26.
[ 16:51 ]
Beolvasás folyamatban