Szerbia
Kurti: Be fogjuk perelni Szerbiát népirtásért

Albin Kurti koszovói kormányfő a koszovói Poklek településen ma ismételten kijelentette, hogy Koszovónak pert kell indítania Szerbia ellen a 22 évvel ezelőtt elkövetett népirtás miatt.

Kurti elmondta, hogy Koszovóbanaz emberek “túlélték a gyilkos szerb állami kampányt, ezért a világ előtt kell tanúskodniuk”.

“Szerbiát még mindig olyan emberek uralják, akik miniszterek és magas rangú tisztségviselők voltak abban az időben, amikor ezeket a mészárlásokat elrendelték és végrehajtották. Természetesen ma már nem jöhetnek támadni és megölni minket, de nemcsak hogy nem tagadják meg álmaikat, de folyamatosan hirdetik őket a modern fegyverekbe való féktelen beruházásokkal, Oroszországtól, Fehéroroszországtól és másoktól vásárolnak fegyvereket” - mondta Kurti.

A koszovói kormányfő megkérdezte, miért fegyverkezik Szerbia, és megismételte, hogy Szerbia még nem kért bocsánatot a 22 évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmények miatt.

“Népirtás miatt be kell perelnünk Szerbiát. A civilek, a terhes nők, a kiskorúak, a csecsemők, az idősek meggyilkolását, a fegyverként használt nemi erőszakot dokumentálták és dokumentálják” - tette hozzá Kurti.

A koszovói Glogovac város melletti Poklek nevű településen ünnepelték idén a NATO-erők 22 évvel ezelőtti Koszovóra érkezésének napját. Az eseményen Vjosa Osmani koszovói elnök is részt vett és tisztelgett az áldozatok előtt.

“Visszatérünk ide, mert ez mindenekelőtt erkölcsi kötelességünk a koszovói háború összes áldozata iránt. Aznap szabadságot nyertünk, megszabadultunk a szerb agressziótól, de békét is kötöttünk” - mondta Osmani. (Kosovo online)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elmúlt hétvégén, vagyis július 23-a és 25-e között a szerbiai autópályákon összesen 740 ezer 776 jármű haladt át, közölte a Szerbia Útjai közvállalat. Az úthasználati díj megfizettetéséből pedig 385 millió 795 ezer 773 dinár folyt be, ami a tavalyi évi időarányoshoz viszonyítva 63,75 százalékkal, míg a...
2021. JÚLIUS 27.
[ 9:24 ]
A szerb állampolgárok többsége, azaz 52,3 százaléka támogatja az ország Európai Unióhoz való csatlakozását, míg 32,6 százalékuk ellenzi azt - derül ki az EU szerbiai delegációja számára végzett közvéleménykutatásból, közölte az Európai Uniós Információs Központ. A kutatásban részt vevők 8,4 százaléka nem...
2021. JÚLIUS 26.
[ 17:11 ]
Szerbiában az elmúlt 24 óra folyamán 8817 elvégzett tesztet követően 241 fertőzött személyt regisztráltak, a koronavírus következtében egy páciens vesztette életét, ezzel a vírus szerbiai áldozatainak száma 7105-re emelkedett. Kórházi kezelésen jelenleg 338 beteg, lélegeztetőgépen pedig 11 személy van. A...
2021. JÚLIUS 26.
[ 16:51 ]
Beolvasás folyamatban