Szerbia
Kon: Legyen kötelező a védőoltás az egészségügyi dolgozók számára!

Dr. Predrag Kon, a válságtörzs epidemiológusa szerint nagyon fontos, hogy az egészségügyi dolgozók és az idősebb állampolgárok mindenképpen be legyenek oltva.

“A legfontosabb az, hogy a figyelem újra a be nem oltottakon legyen. Amikor a napi szinten betegekkel dolgozó orvosokról van szó, ez nem csak személyes döntés kérdése, hanem etikai kérdés is. Ha valaki minden nap sok emberrel áll kapcsolatban, akkor nagy az esélye annak, feltéve, hogy ez a személy nem lett beoltva, hogy akaratlanul is megfertőz másokat” - mondta Dr. Kon a Prva televíziónak adott interjúban.

Kijelentette, hogy a koronavírus nem fog eltűnni, csupán változni fog, és ebben az értelemben az oltás a közegészségügy védelme érdekében tett beavatkozás, és a közegészség megőrzésének etikai alapelvei olykor ellentmondanak az általános elveknek” - mondta Kon.

“Gyakran említem Obrenovac esetét. Amikor ott árvíz volt, az állampolgároknak tilos volt hazatérniük, amíg nem voltak biztosítva a megfelelő körülmények. Ebben az esetben a mozgás szabadságát az emberi egészség védelme érdekében felfüggesztették. Ugyanez van a koronavírussal is. Előfordulhat, hogy egy be nem oltott személy tudtán kívül többeket megfertőz, például ez előfordulhat a naponta több pácienst kezelő egészségügyi dolgozók esetében. Amikor veszélyben van a közegészségügy, akkor nincs vita” - mondta Kon és rámutatott, hogy a védőoltás harmadik adagjának beadásáról mindenkinek a választott orvosával közösen kell majd döntenie.

“Azok a polgárok, akik felveszik a harmadik dózist, az RNS alapú védőoltást kellene, hogy kapják, hiszen a kutatások bizonyították, hogy azok nyújtják a legnagyobb védelmet a fertőződéssel szemben. Ilyen a Pfizer védőoltása, de ahogy mondtam, a harmadik adagról mindenki a saját orvosával együtt döntsön” - mondta az epidemiológus. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A tavalyi év demográfiai adatai elkeserítőek Szerbia számára. A statisztikai adatok vezetése óta először történt meg, hogy egy év alatt 62 ezernél kevesebb újszülött jött a világra, ugyanakkor 115 ezren haltak meg - nyilatkozta ma Slavica Đukić Dejanović, népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter. Ez azt...
2021. SZEPTEMBER 24.
[ 11:37 ]
Szerbiában a statisztikai adatok szerint évente több mint 2500 ember hal meg mértéktelen és felelőtlen alkoholfogyasztás miatt. Az életkort tekintve a halálozások legnagyobb hányada a fiatalokra vonatkozik. Erre mutatott rá a Szerbiai Sörfőzők Szövetsége, a Légy józan és óvatos kampányt népszerűsítve. Az egyesület,...
2021. SZEPTEMBER 24.
[ 9:33 ]
A Szerbiai Ügyvédi Kamara (AKS) igazgatóbizottsága úgy döntött, hogy egynapos munkabeszüntetést tart szeptember 24-én, tüntetésképpen a Legfelsőbb Semmítőszék jogi álláspontja miatt, a hitelfeldolgozási költségek és a lakáshitelek biztosításával foglalkozó nemzeti korporációnál, vagyis az NKOSK-nál történő...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 19:41 ]
Beolvasás folyamatban